Staatssecretaris: Corrigerend pak slaag mag

gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een opvoedkundige tik is nog geen kindermishandeling. Een wettelijk verbod op billenkoek zien de staatssecretarissen Vliegenthart (Welzijn) en Kalsbeek (Justitie) daarom niet zitten.

Enkele fracties in de Tweede Kamer willen een wettelijk verbod in stellen op het slaan van kinderen, ook als het niet direct gaat om mishandeling. Uit onderzoek in andere Europese landen, die een dergelijk verbod wel kennen, blijkt dat er een preventieve werking uitgaat van een wettelijk verbod op klappen uitdelen.

Symboolwetgeving
PvdA-Kamerlid Arib is ook tegen een opvoedkundig pak slaag. Zij denkt dat een verbod op slaan ertoe zou kunnen leiden dat er uiteindelijk minder kinderen worden mishandeld, omdat de drempel hoger wordt gelegd. "Er is geen wet die fysiek straffen verbiedt. Het kabinet doet dit idee af als symboolwetgeving, maar dat is te kort door de bocht. Je geeft als overheid dan juist aan dat je slaan afkeurt", aldus het PvdA-Kamerlid.

Vliegenthart en Kalsbeek zegden de Tweede Kamer toe te zullen onderzoeken waar de grens ligt tussen wat wel en niet kan als het gaat om fysiek straffen. Een wettelijk verbod gaat de bewindsvrouwen te ver.