Nijmegenaar loopt omwisselbonus mis

De Nijmegenaar R. Peters krijgt geen 600.000 gulden bonus van de Nederlandsche Bank. De eigenaar van een benzinestation dacht die zes ton snel te verdienen door 25.000 zakjes te vullen met elk achthonderd stuivers waarvoor de Nederlandsche Bank een premie geeft.

De Nederlandsche Bank heeft namelijk gezegd dat zij winkeliers voor zulke gesorteerde zakjes muntgeld namelijk een bonus van elf euro geeft. Peters kwam pas afgelopen week erachter dat er inwisselbonussen worden gegeven voor het inleveren van het verdwijnende muntgeld. Dat bracht hem op het idee bij zijn bank voor een miljoen gulden aan stuivers te bestellen.

De twintig miljoen stuivers wilde hij vervolgens met hulp van familie en bekenden verpakken in zakjes van achthonderd stuks en laten ophalen door een waardetransporteur. Dat zou hem 275.000 euro aan bonusgeld opleveren.

Zaterdagmorgen echter wees de Rabobank in Nijmegen het verzoek af. Volgens de filiaalhouder van deze vestiging hebben de banken gezegd al sinds begin december geen grote hoeveelheden Nederlands muntgeld meer in omloop brengen, omdat het juist de bedoeling is dat de munten zo snel mogelijk uit het betalingsverkeer verdwenen zijn. Peters kon dus geen twintig miljoen stuivers krijgen.