Ouders eisen recht op dragen hoofddoekje

Drie Islamitische ouders stappen naar de Commissie Gelijke Behandeling om af te dwingen dat hun dochters hoofddoekjes mogen dragen op de Vliegerschool in Den Haag. ,,Het grondrecht op godsdienst geldt overal in Nederland'', aldus hun advocaat H. Gelderloos.

De ouders willen dat de commissie een oordeel geeft over een regeling in de schoolgids, waarin is vastgelegd dat leerlingen geen hoofddeksels mogen dragen. De commissie heeft toegezegd dat zij de zaak in behandeling neemt.

Volgens advocaat Gelderloos hebben zijn cliënten veel kans om hun gelijk te halen, omdat de commissie al een keer eerder geoordeeld heeft over een dergelijke zaak. Hij verwijst naar een zaak uit 1999, waarbij de commissie een stagiaire aan een basisschool in het gelijk stelde, die in de school een hoofddoek wilde dragen.

Volgens secretaris A. Potmis van de Stichting Haags Islamitisch Platform (SHIP) wordt het initiatief breed gedragen onder de ouders op de school. ,,De school bestaat voor 99 procent uit allochtonen. De drie ouders die naar de Commissie Gelijke Behandeling gaan, treden op als woordvoerder van de rest.''

Een woordvoerder van de school laat weten dat de school opnieuw over de zaak gaat overleggen met de medezeggenschapsraad. Afhankelijk van dit overleg wordt de regel wel of niet uit de schoolgids geschrapt.