Het licht gaat aan bij teletekst.nl

Meer dan twee jaar lang bleef het domein teletekst.nl onontgonnen. Maar tegen het eind van deze maand kan de surfer hier terecht voor een overzicht van de teletekstinformatie van de publieke omroep. Niet verzorgd door de omroep, maar door een andere partij.

Teletekst.nl is niet in handen van de publieke omroep. Het domein werd in mei 1999 geclaimd door de stichting SBOD uit Capelle aan den IJssel. Wie de teletekstpagina's van de publieke omroep wilde bekijken, moest maar weten dat hij omroep.nl of op teletekst.nos.nl moet intikken. Want op teletekst.nl stond helemaal niets.

Over een paar weken moet op de site een overzicht verschijnen van de teletekstpagina's van Nederlandse en buitenlandse omroepen. "We hebben te lang niets met domein gedaan. Daar komt dus binnenkort verandering in", zegt woordvoerder Reinier van der Drift namens de Stichting SBOD die het domein in bezit heeft.

"Op onze site gaan we in eerste instantie links aanbieden naar de teletekstpagina's van de omroepen. De bedoeling is om daar te zijner tijd diverse rubrieken aan toe te voegen waarmee de bezoeker snel de informatie kan vinden die hij wil hebben", zegt hij. "Later kunnen we daar eventueel nog zelfgemaakte teletekstpagina's van bedrijven aan toe voegen."

Domeinkaping
Dat het domein teletekst.nl niet in handen is van de Nederlandse publieke omroep maar van een andere partij, ziet Van der Drift niet als domeinkaping. "De NOS heeft helemaal geen interesse in dit domein", zegt hij. Hij heeft diverse malen met de omroep gesproken over het domein. "Op een gegeven moment hebben we teletekst.nl zelfs gratis aan de omroep aangeboden. Maar ze wilden het gewoon niet hebben."

De NOS bevestigt dat. "Het algemene beleid bij de NOS is dat we op dit soort aanbiedingen niet ingaan. Het wordt een gebed zonder eind als we op alle aanbiedingen moeten ingaan", zegt Marie-Claire Willemsen van de NOS. "Datzelfde geldt voor dit domein. Alle bezoekers komen toch binnen via de portal van de omroepen of de site van de NOS."

Het extra verkeer dat eventueel aangetrokken kan worden door bezoekers van teletekst.nl automatisch door te sluizen naar omroep.nl, is geen reden voor de NOS om toch in te gaan op het aanbod.

Nieuws.nl
Rond een ander 'nieuws'-domein is het ook al geruime tijd stil. Nieuws.nl moet binnenkort ook de 'lucht in gaan' als nieuwsportal. In een summiere verklaring aan WebWereld laat J. van Opzeeland van het Enschedese Prisma Media weten dat "Prisma Media bezig is het ontwikkelen van nieuws.nl. Binnenkort kunnen bezoekers op nieuws.nl ANP nieuws, opinies, achtergronden en columns vinden. De redactie wordt momenteel geformeerd en de site ontwikkeld." Meer wil Van Opzeeland niet kwijt.

Nieuws.nl is als domein lange tijd geblokkeerd geweest door de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Als reden voerde de SIDN aan dit domein een van de namen was die te algemeen van aard zijn om door één partij te mogen worden gebruikt.

De Stichting Samenwerkende Nieuwsorganisaties Nederland (SNN)/Prisma Media liet het daarbij niet zitten en spande begin dit jaar een zaak aan om het domein toch in handen te krijgen. Het onafhankelijke College van beroep van de SIDN bepaalde dat de SNN toch het recht op het domein had.