NBC haalt internetactiviteiten van beurs

Het Amerikaanse mediabedrijf NBC haalt zijn internetactiviteiten (NBCi) van de beurs. NBC, onderdeel van het conglomeraat General Electric, betaalt voor de 61,4 procent van de aandelen van NBCi die het nog niet heeft 138 miljoen dollar (f 337 miljoen).

De stap is waarschijnlijk het gevolg van het slechte gesternte waaronder mediabedrijven op internet opereren. De resultaten hebben te lijden onder tegenvallende advertentie-opbrengsten. NBCi gaf in februari al een winstwaarschuwing. NBC wil de activiteiten nu integreren in het gehele concern.

NBC betaalt 2,19 dollar per aandeel, ver verwijderd van de ruim 38 dollar die op Wall Street het afgelopen jaar nog werd betaald voor een aandeel. Vrijdag bedroeg de slotkoers 1,50 dollar. NBCi is in 1999 ontstaan na samenvoeging van internetdivisies van NBC met Xoom.com en Snap.com.

Ook andere Amerikaanse media hebben het moeilijk met hun internetactiviteiten. Grote nieuwsorganisaties als CNN, New York Times en News Corp, het mediaconcern van Rupert Murdoch, hebben in de afgelopen maanden hun online-ambities fors teruggeschroefd.

Met spanning wordt uitgekeken naar de woensdag te publiceren resultaten van 's werelds grootste internetportaal Yahoo. Die geven naar verwachting een indicatie van de advertentiemarkt op het wereldwijde web.