De klamme zak van Piet Hein Donner

Een doorsnee-Nederlander reageert op de politiek vanuit een onderbuikgevoel. En terecht; wie begrijpt het gekonkel met stellingen en woordspelingen nog? Neem onze Piet Hein Donner, de Hoge Raad stelt dat een door de politiek vastgestelde identificatieplicht via een document geen geld mag kosten voor de burger. Veel Nederlanders grijpen hun kans door direct een gratis identiteitskaart bij hun gemeente te bestellen. Hup! Een reparatiewetje van onze altijd conservatieve Piet Hein en weg voordeel voor de Nederlander!! Een totale woede dat verzand in onbegrip, onbegrip verzand in een apathie tegen de politiek.

Ik haat die rare slak die zich iedere ochtend weer op het Binnenhof laat zien met zijn oude opafiets. Ik kan die kop bijna niet meer zien. Weet je nog hoe hij Balkenende uit de shit hielp op het podium toen Balkie een juridische uitglijder dreigde te maken? Ik wel. Piet Hein is een juridisch onderlegde worm met maar één doel, het uitknijpen van het volk. Kort door de bocht? En hoe vind je zijn scherpe bocht dan als je naar het debacle identiteitskaart kijkt? Weet u ook van zijn plan de huren flink te verhogen voor nieuwe huurders van een oud krot in Amsterdam? Maar natuurlijk ook in andere steden. Soms wel met een dikke honderdtwintig euro per maand. Hij weet precies wat hij doet en hoe. Maar goed dat kun je een politiecus niet kwalijk nemen. Wat je Piet Hein wel kwalijk kunt nemen is zijn totale afwezigheid van elk empatisch vermogen. Helemaal niets, alleen die uitgestreken kop.

Laten we eerlijk zijn Ome Gerrit en Tante Klaartje wonen al dertig jaar in de Rivierenbuurt in Amsterdam. Zij zullen nooit meer kunnen verhuizen naar een gelijkvloers appartement bijvoorbeeld, ze zullen een huur voor hun kiezen krijgen die nooit is op te brengen voor die twee. Dat soort empathie bedoel ik beste lezers.

Francis Fukuyama zei eens: "Politiek is georganiseerd wantrouwen". Piet Donner spant de kroon. Volksverlakkerij. Wie krijgt dat voor elkaar: een uitspraak van de Hoge Raad ongedaan te maken? Ik kan er maar niet over uit. En dan met ‘terugwerkende kracht' laten betalen hè! Georganiseerd wantrouwen, volgens mij is dit net zoiets als: het reeds bestaande wantrouwen bij het volk met betrekking tot de politiek, organiseren. Dat wil zeggen dat het wantrouwen er structureel moet zijn anders kun je het niet organiseren, of ga ik nu te ver?

De politiek zoals deze zich op dit moment toont in Nederland laat een sterk liberaal karakter zien. Dat is natuurlijk niet zo vreemd als je beseft dat de VVD nu eenmaal de grootste partij is. Maar het is de plicht van de politiek de echte zwakkeren in de samenleving uit de samenleving te zeven. Hierna hebben wij met zijn allen de plicht voor hen te zorgen gewoon om het simpele en even krachtige feit dat je op deze manier laat zien dat er beschaving is. Beschaving hoeft geen ruwe diamant te zijn, hij mag en moet geslepen zijn, dit is een constant proces. De beschaving zijn wij.

Mijn dochter komt net langs mijn werkplek in huis. Ik krijg een nieuwe werkplek in een andere kamer, een grotere. Maar daar hoeven we het nu niet over te hebben. Maar ik word er al opgewonden van als ik eraan denk, aan mijn nieuwe werkplek. Ze komt langs, ze is zestien, ik mompel: "Politiek en filosofie, filosofie en politiek." Er staan een paar sites open op mijn pc ze zegt "Ik haat politiek. Ik ga Wilders stemmen, ik haat Marokkanen." Gisterenavond vroeg een Marokaans jongetje zomaar op straat van rond de zestien of hij haar mocht vingeren. Ze heeft het er de hele dag over.....

Toen bedacht ik: ‘Het bestaan van politieke partijen en het al dan niet meeregeren is sterk afhankelijk van de dagversheid van hun uitspraken. Nu, een goede politieke uitspraak over deze jongetjes bezorgt je een hoop stemmen, morgen kan het wel weer anders zijn.' Ik zou zeggen: ‘Kijk ook eens naar de houdbaarheid van de politieke partij.'

Dan lees ik nog op de valreep: ‘Occupy Den Haag van start'. Jawel, ook in Nederland. Godzeidank! De rijken der aarde worden en blijven bespottelijk rijk terwijl arm kapot wordt bezuinigd. De rijken voelen echt helemaal niets van huurverhogingen of levensmiddelenverhogingen, helemaal niets Peit Hein. En dat weet jij ook. Ik hoop dat de demonstraties de wereld van de absoluutvermogenden op zijn kop zet; ik hoop het echt.

columistencab.png