Een Klink in de kabel

Het leek zo mooi. Mark wilde het eigenlijk al vanaf het begin en het liefste zonder gedoogsteun van de PVV, maar gewoon met de PVV in de regering. Hij deed natuurlijk net alsof hij ook de andere opties serieus nam, maar natuurlijk wilde hij niet met de PvdA, GroenLinks en D66 regeren. Dan zat hij in een 'links' kamp, want voor hem is D66 ook links.
Uiteindelijk kwamen de door Mark zo gedroomde onderhandelingen met het CDA en de PVV er dan. Weliswaar zou de PVV gedoogsteun geven, maar in ieder geval was er dan een rechts kabinet.
De onderhandelingen liepen voortvarend, tenminste, dat moeten we aannemen, want niemand mocht er bij en de pers kreeg niets te horen. Zelfs de fracties wisten niet veel. Hoezo achterkamertjes? Ik heb er de afgelopen weken niemand over gehoord, maar in feite werkte men aan een 'fait accompli'. Slikken of stikken.

Vlak na de verkiezingen gaf het CDA nog niet thuis en wilde men niet aan tafel gaan zitten met Mark en Geert. De tactiek was duidelijk. Het CDA leunde in het begin lekker achterover en wachtte op de dingen die komen gingen, want het was wel helder dat de VVD en de PVV op een gegeven moment wel weer zouden langs komen en dan zou het CDA meer van het eigen programma kunnen eisen dan wanneer men meteen maar met die partijen in zee zou gaan. Verhagen is wat dat betreft een uiterst ervaren en geslepen politicus. Vraag dat maar eens aan Wouter Bos.
En de VVD en PVV kwamen dan ook. Maxime wist allang dat Mark niets voor Paars Plus voelde.
Er zijn misschien mensen die denken dat Verhagen een vreemde draai maakte door ineens wel te willen meepraten en dat het Lubbers was die daarvoor zorgde, maar ik weet wel bijna zeker dat het gewoon tactiek was.

Alles liep zoals Maxime het wilde.
OK, er was wat gemor van de oude garde in de partij en men vond dat hij de fractie te weinig informeerde, maar dat was niet zo'n probleem;de fractie had hij in zijn zak. De onderhandelingen liepen bovendien als een tiet vond Maxime. Hij moest er niet aan denken dat er geen kabinet van CDA en VVD zou komen, want dat zou betekenen dat het CDA weer in de handen van die verschrikkelijke PvdA terecht zou komen als ze zouden willen regeren. En anders werd het oppositie als er toch nog een Paars Plus kabinet zou worden gevormd. Nieuwe verkiezingen moest hij natuurlijk helemaal niet aan denken nu ze op 15 zetels staan in de peilingen. Dus gewoon door onderhandelen.

Maar toen kwam er een Klink in de kabel.
Er zijn mensen die zeggen dat Klink onder druk is gezet door Lubbers en de andere CDA coryfeeën die zich de laatste tijd tegen samenwerking met de PVV hebben uitgesproken, maar ik denk dat niet. Klink was dat geschreeuw van Wilders nu eindelijk zat. De man voert onderhandelingen met het CDA en maakt ondertussen de voorzitter van het CDA uit voor rotte vis. Hij moet een partij gaan gedogen die een religieuze grondslag heeft en gaat ondertussen in Australië vrolijk door met zijn beledigingen van de Islam. Uit de brief van Ab Klink maak ik op dat Wilders weer allerlei stoere taal heeft zitten uiten bij de onderhandelingen. Maxime en Mark pikken dat blijkbaar, maar Ab niet. En terecht. Je kunt niet samenwerken met iemand die met een grote bek zijn zin wil doorzetten. Je kunt vaak denken bij dat soort mensen: 'laat maar lullen', maar bij Wilders werkt dat niet. 

En nu zijn de poppen aan het dansen. Verhagen ziet zijn kans om weer als minister van Buitenlandse Zaken met staatshoofden te dineren in rook opgaan. De man is machtsgeil. En Klink staat hem nu in de weg. Een avondje met alle fractieleden op hem inpraten hielp niet. Sterker nog, er zijn ineens meer dissidenten, die de onderhandelingen willen stopzetten. Die zijn het eens met Klink en geloven in zijn brief.
Dan maar in persoonlijke gesprekken proberen om de zaak te redden, dacht Maxime. Want stel je voor dat er straks leden afhaken in de fractie! Dan word je voor een meerderheid in de Kamer misschien wel in de armen van de SGP geworpen en dat is nu ook weer niet de bedoeling.
Ik ken Ab Klink als een sociaal en vriendelijk man, maar wel eentje die onverbiddelijk bij zijn standpunt blijft. Kijk maar naar de discussie over het elektronisch patiëntendossier. Ik hoop dan ook dat hij die onverbiddelijkheid ook nu blijft houden en zijn poot strak houdt. Ik ben een fel tegenstander van de PVV, maar had eigenlijk liever gehad dat er een regering was gekomen met de PVV, want dat is de enige mogelijkheid om weer van ze af te komen. Gedoogsteun is dodelijk. Dan kan de man ondertussen van alles blijven roepen waardoor nog meer naïevelingen op hem gaan stemmen. In een regering kan hij dat niet.

Bij het schrijven van deze column is het CDA er nog niet uit. In politiek Den Haag zegt men dat het om een machtsstrijd tussen Verhagen en Klink gaat. Dat zou kunnen.
Maar misschien gaat het veel verder en is het een strijd tussen de katholieken van Verhagen en de protestanten van Klink? Denk maar eens na.
Limburg en Brabant bestaan overwegend uit katholieken. Maar wat wordt daar over het algemeen gestemd tegenwoordig? Juist. Wilders. Dat komt natuurlijk doordat die 'linkse' protestanten van Klink nog in het CDA zitten. Opzouten met die lui dus. Alleen een katholiek CDA met de grote leider Maxime Verhagen kan weer gaan groeien in Brabant en Limburg, want dan zijn ze weer allemaal onder elkaar. Destijds was de machtsovername door de KVP een goede zet van de katholieken, maar nu kunnen ze weer beter onder elkaar blijven. Ik ga heus niet schrijven dat de Paus en Nazi-Duitsland het ook goed met elkaar konden vinden, want die situatie is natuurlijk niet te vergelijken met de flirt tussen Verhagen en Wilders. De PVV schijnt namelijk helemaal niet fascistisch te zijn. Maar het geeft wel te denken.

Kom op dus, Klink. Ga met je protestanten lekker weg bij die rechtse, katholieke draaikonten en begin een eigen partij. Dan ben je pas echt een Klink in de kabel. En hou je rug recht. Ik sta achter je.