Naakte studentes

Onlangs was ik weer eens in Leiden. Ik had een etentje met Vera. Vera is een leuk, vrolijk meisje met blond, halflang haar, pretoogjes en een mond die meestal een glimlach vertoont. Ook de rest van Vera mag er zijn trouwens, maar daar kijk ik als oude man natuurlijk niet meer naar.
Vera volgt een opleiding aan de Hogeschool van Leiden. Dat is voor haar lekker dicht in de buurt. Verleden jaar heb ik een horoscoop voor haar moeder gemaakt en toen wilde zij er ook eentje hebben. Meestal zeggen de mensen dat het meeste wel klopt van zo’n horoscoop, maar wat er niet klopt zeggen ze bijna nooit. Vera wilde echter een uitgebreide toelichting en was behoorlijk kritisch, maar had meteen wel veel belangstelling voor de astrologie en wilde wat lesjes van me hebben. Sindsdien gaan we af en toe wat eten in de Hooykist, een eetcafé met voor Vera betaalbare prijzen, en daarna geef ik haar les in astrologie bij haar thuis. We zijn goede vrienden geworden.

Dit keer had ze echter al een onrustige blik in haar ogen toen ze aan tafel ging zitten, dus ik vroeg haar wat er aan de hand was.
“Hier, kijk maar. Ik heb het meegenomen.” Ik kreeg iets in mijn handen gedrukt. Het bleek de introductiegids van de Hogeschool Leiden. Vera nam hem weer uit mijn handen, deed hem open en wees op een advertentie.
“Hier, lees die advertentie maar eens! Het is te gek voor woorden!” De rook kwam bijna uit haar oren.
Het bleek een advertentie waarin studentes worden opgeroepen om een erotisch bijbaantje te nemen. Uitkleden voor de webcam of geile gesprekken voeren met mannen via speciale lijnen. Je kunt in een uurtje wel 24 euro verdienen volgens de advertentie.
“Dat is inderdaad belachelijk.” Ik voelde me een beetje opgelaten om over zo’n onderwerp met een meisje als Vera te praten.
“Hoe kan een school als de Hogeschool Leiden nou zoiets aanbieden aan de leerlingen die instromen? Kijken ze die gidsen niet van tevoren na? Of willen die leraren soms zelf hun studentes voor de cam zien?” Ik probeerde er maar een geintje van te maken, maar Vera ging er niet op in.
“Inderdaad. Belachelijk. Ik kan nu wel 60 euro per uur verdienen voor de cam. Ze verpesten zo de hele markt!”
Ik had net een slok wijn genomen, maar die sproeide nu bijna over de tafel. Door het binnen te houden verslikte ik me en kreeg een hevige hoestbui.

Toen ik uitgehoest was, vroeg ik haar of ze werkelijk aan webcamseks deed. Ze knikte en begon te lachen.
“Dat stond niet in mijn horoscoop.” Ze keek me ondeugend aan.
“Maar jij hebt dat toch niet echt nodig? Je woont bij je moeder, dus je hoeft geen dure kamer te huren. Je hebt geen extra reiskosten. Je kunt bijna lopend naar de Hogeschool.”
“Dat klopt. Maar ik vind het zelf lekker en waarom zou ik er dan niet meteen wat mee verdienen?” Ze keek steeds ondeugender. Ik werd er een beetje verlegen van. Ze praatte erover alsof we het hadden over de prijzen bij de supermarkt, of over de nieuwste tophits.
“Ik hoef niets tegen mijn zin te doen, hoor,” zei ze geruststellend. “Ik doe gewoon wat ik zelf ook fijn vind om te doen. En dat werkt goed, want ik heb regelmatig klanten. Ik ben niet in dienst van een site, dus ik hoef niet per se te cammen en verdien bovendien meer dan wanneer ik voor die site uit de advertentie zou werken. Maar als die site goedkope studentjes inzet, dan krijg ik het natuurlijk wel moeilijker.”
“Hoe kwam je er zo bij om te gaan cammen?” Ik was toch wel wat nieuwsgierig geworden.
“Een paar andere meisjes van de school deden het ook. Ik was net achttien geworden en ze vroegen of het ook wat voor mij was, want we hadden het al vaak over geld verdienen met seks gehad. Ik vond het wel een goed idee, maar dan wel onafhankelijk, zodat ik zelf kan bepalen wanneer ik cam en met wie.” Ik ging er meteen op in.
“Dat laatste is wel belangrijk inderdaad. Er zitten natuurlijk rare klanten bij. Het zijn toch eigenlijk allemaal losers. Oude mannen die geen seks meer hebben met hun vrouwen en dergelijke.” Ik bleek ongelijk te hebben.
“Dat valt best mee, hoor. Het kost natuurlijk wel veel geld, dus studentjes zul je niet veel tegenkomen op de cam, maar jonge mannen bellen best vaak. Oude mannen kunnen wel meer opleveren. Laatst had ik er eentje die de hele nacht bleef kijken. Dus dat liep lekker op. Maar ik kon gewoon zelf naar bed gaan, want hij bleek in slaap te zijn gevallen haha.”

Ik zag het helemaal voor me. “Doe je ook aan geile gesprekken?” Ik wilde nu wel alles weten natuurlijk.
“Soms wel. Maar ik ben er niet zo goed in. Ik moet altijd oppassen dat ik niet in de lach schiet tijdens het gesprek. Laatst vroeg ik iemand wat hij allemaal met me zou willen doen en die zei toen dat hij graag met alleen een schortje aan aardappelen zou staan schillen aan het aanrecht. Dan moest ik hem met een liniaal op zijn blote kont slaan, want als zijn moeder vroeger boos was, dan kreeg hij altijd met een liniaal op zijn kont en dat miste hij sinds haar dood. Dat schortje en het aardappelen schillen deden hem dan aan zijn moeder denken. Ik moest echt even mijn mobieltje wegleggen, want ik hield het niet meer. Gelukkig dacht hij dat de geluiden die ik maakte niets met ingehouden lachen te maken hadden.” Ze moest nu ook weer lachen en ik vond het ook wel een komisch verhaal, hoewel ook wel triest.
“Je moet nu niet denken dat alle studentes geil cammen, hoor. Ik ken er wel een aantal, maar het is echt niet zo dat het vaak voorkomt. Ik ken er veel meer die het niet doen. Maar dat gaat nu misschien wel veranderen en daar ben ik niet blij mee als het voor die prijs is.”

Er schoot me opeens iets te binnen. “Waarom is die advertentie alleen op de meisjes gericht? Er zijn toch genoeg vrouwen die best een lekkere Vuvuzela van een student voor de cam willen zien? Oudere vrouwen die al lange tijd ‘droog’ staan bijvoorbeeld.”
Vera dacht even na. “Ik heb geen idee waarom die niet worden gevraagd nu je het zegt. Er zal best behoefte aan zijn.” Ze keek me weer ontdeugend aan. “Niets voor jou? Een gat in de markt misschien?”
Gelukkig had ik nu geen wijn in mijn mond, want anders had ik beslist weer een hoestbui gekregen.
“Voorlopig is alleen jouw gat maar in de markt. Nee, ik ben niet alleen een oude lul, maar heb er ook eentje.” Ik maakte er maar een grapje van.
“Ach. Veel vrouwen houden wel van horror.” zei Vera stout. We moesten allebei lachen.
Ik pakte haar echter terug.
“Maar even wat anders, Vera. Nu ik weet dat jij zo’n leuke bijverdienste hebt, gaan we in de toekomst zeker in Wassenaar bij de Kievit eten? En jij betaalt.”
Ik weet nog steeds niet of Vera dat een goed idee vond, want op dat moment kwam het hoofdgerecht en met volle mond mag je nu eenmaal niet praten.