Efficiency in de zorg?

Ik lees wel eens iets over bezuinigingen in de zorg en efficiencyverbeteringen bij ziekenhuizen en in de eerstelijnszorg die dat mogelijk zouden kunnen maken. Ik dacht altijd dat zoiets overdreven zou zijn. Deze week kreeg ik echter een mailtje van een meisje waarmee ik wel vaker mail en op msn chat. Ik had ooit een horoscoop voor haar gemaakt. Uit haar verhaal bleek wel, dat er toch nog veel te verbeteren valt bij die eerstelijnszorg. Het meisje schreef me het volgende.

Hey Jan,
Ik ben momenteel doodziek. Ik heb hoge koorts en hoofdpijn. En ik weet niet wat ik moet doen.
Het begon allemaal met een wondje aan mijn hand.
Ik had mijn hand opengehaald aan een roestige spijker. Het had wel een beetje gebloed maar niet zoveel en het zag er ook niet zo ernstig uit, dus ik heb er verder geen aandacht aan geschonken. Dat was gisteren. Vanmorgen begon het echter een beetje te branden en toen ik naar mijn arm keek, zag ik een paarse streep, die vanaf het wondje naar boven liep.
Ik vond dat vreemd, dus ging naar de conciërge van onze school en die keek even, maar zei dat het geen kwaad kon.
Maar die streep werd steeds langer naarmate het later werd en ik kreeg een beetje koorts, dus ik zei dat tegen een vriend op msn en die zei dat ik meteen naar de dokter moest.
Zoals je weet woon ik nog maar pas met mijn moeder in Arnhem en ik heb nog geen huisarts dus heb ik de eerste hulp van het Rijnstate ziekenhuis gebeld.
Maar ja, ik kreeg een mevrouw aan de lijn en die vroeg me verder niets, maar zei dat ik naar de huisarts moest. Daar waren zij niet voor. Dus ik zei dat ik nog geen huisarts had, maar toen zei ze, dat ik dan maar naar een huisartsenpost moest.
Ik heb meteen in het telefoonboek gekeken en daar stond een huisartsenpost in. Het was inmiddels vier uur in de middag, dus ik dacht dat ik dan wel meteen daar terecht zou kunnen, maar toen ik belde, was die post gesloten.
Daarna heb ik een willekeurige huisarts gebeld en die zei dat ik de temperatuur op moest nemen en als die erg hoog was, dat ik dan meteen naar de eerste hulp van het Rijnstate ziekenhuis moest.
Dus nu weet ik het niet meer.
Je was niet op msn, dus ik hoop dat je dit mailtje snel leest. Wat denk jij dat ik moet doen?
xxx Debbie

Ik heb haar natuurlijk meteen op msn gezegd dat ze onmiddellijk naar die eerste hulppost toe moest gaan en die streep moest laten zien, omdat die levensgevaarlijk zou kunnen zijn. Uit de tijd dat ik ziekenpa was bij de Marine wist ik nog dat zo’n streep betekende, dat ze een levensgevaarlijke bloedvergiftiging had.
Ik vond het een triest verhaal. Het meisje was door de instanties gewoon van het kastje naar de muur gestuurd. Dus ben ik eens gaan zoeken hoe je makkelijker eerste hulp kunt krijgen.

Er zijn een aantal manieren om in Nederland de hulpdiensten in beweging te krijgen.
Deze zijn te lezen bij de opties om 112 te bellen. Ik neem ze even met jullie door.

U hebt uzelf buitengesloten en binnen staat het fornuis aan en uw driejarig kindje is binnen.
Denken die ambtenaren dat ik dan heel omslachtig 112 zou bellen? Een raam inslaan gaat echt sneller. Heb je een bovenhuis? Gewoon de deur intrappen en anders even een Marokkaan erbij roepen.

Er hangt op straat een ontzettende gaslucht.
Ik denk dat 112 heel vaak wordt gebeld als ik Thais heb gegeten.

U hebt een aanrijding en er is iemand gewond.
Had Debbie nu maar een aanrijding gehad, want ze was wel gewond, maar niet van een aanrijding.

U hebt een aanrijding gehad. Er is niemand gewond, maar u staat op een levensgevaarlijke plek.
Dus als de motor van je auto afslaat in de Maastunnel moet je wachten tot er automobilisten van achter op je knallen, want dan mag je pas bellen.

U bent er getuige van dat een auto wordt opengebroken en belt onmiddellijk.
Probleem is, dat de dader meestal niet wacht tot er iemand komt. Het is dus beter om hem gewoon op zijn bek te slaan.

U wordt bedreigd op straat of iemand staat voor uw deur en probeert die open te breken.
Ik ken iemand die onder bedreiging zijn mobieltje moest afgeven. Hoe moet je dan 112 bellen? Als er iemand mijn deur probeert open te breken, pak ik liever de honkbalknuppel, anders ben ik dood voor de politie komt.

Er zwemt een hond in de gracht die er niet meer uit kan en door uitputting dreigt te verdrinken.
Dit is bedacht door een ambtenaar met een hond en niet met een kind. Anders had er gestaan: ‘Er is een kind met een levensgevaarlijke infectie die direct moet worden behandeld.’

U kunt niet slapen, omdat er bij de buren heftig ruzie wordt gemaakt, het klinkt alsof er iemand volledig in elkaar wordt geslagen.
Dat heb ik eens gedaan. Toen bleek dat de buren van SM hielden. Dat had ik weer.

U komt langs een electriciteitshuisje dat open staat. Er is niemand en het voelt heel warm.
Welke idioot denkt dat ik aan een elektriciteitshuisje met van die bliksems erop ga voelen of het heel warm is.

Dit zijn dus de opties om 112 te bellen. Helaas stond er voor haar situatie geen oplossing bij. Ze had nog kunnen proberen om een hoofddoekje om te doen en dan een rugzakje neer te zetten bij het station en vervolgens weg te lopen. Maar dan kom je in een politiewagen en niet in een ambulance. Het huis in brand steken, is misschien wat overdreven, want dan zou ze nog de kans lopen om te verbranden voordat ze aan die infectie dood zou gaan. Bovendien staat het constateren van brand ook niet bij de opties om 112 te bellen. Geen wonder dat 112 zo vaak onnodig wordt gebeld.
Gelukkig is het weer goed gekomen met Debbie. Maar dat lag niet aan de effectief samenwerkende hulpdiensten.