Afhankelijk van woord- en letterwaarde

Column door Kai_Su

Eén of twee dagen geleden las ik terwijl ik mijn smoel volpropte met boterkoek tijdens een doorbetaalde pauze in een niet nader te noemen krant een artikel. Hoewel dit al een wonder op zich is, aangezien lezen impliceert dat je je wel eens verveelt en ik niet meedoe met die "ik wil wel, maar ik kan niks"-aanstellerij, zette dit artikel mij toch aan het denken.

Het ging over een Maori, die ook nog eens uit Nieuw-Zeeland kwam (wat een lul!), die het nodig vond zich in te zetten voor de "onafhankelijkheid van zijn volk". Er stond een foto van zijn ondergetatoëerde hoofd bij. Hij zag er hoogst onsmakelijk uit en had niet misstaan op een of andere bijeenkomst van tekno-hippies of terror-lonsdalers. Het artikel ging op zeer slinkse wijze over naar een verhaal over een trainingskamp voor Maori-rebellen in Nieuw-Zeeland en over de daadkrachtige reactie van de Nieuw-Zeelandse overheid (op dit moment had ik graag een roflol-smiley neergezet, maar dat staat zo volks). Overigens werden de Maori-rebellen bijgestaan door een groep sympathisanten, door de krant omschreven als milieuactivisten - dus toch tekno-hippies.

Ik las het artikel, vrolijk stukken van mijn boterkoek erover kruimelend, en kwam tot de volgende conclusies: 1) De krant had beter een chimpansee het artikel kunnen laten schrijven; en 2) er wonen klaarblijkelijk Hobbits in Nieuw-Zeeland. Daarnaast vormden zich twee vragen in mijn hoofd: 1) Hoeveel punten zou "onafhankelijkheidsbewegingen" opleveren bij Scrabble? 2) Waar zijn de Nieuw-Zeelandse Hobbits gebleven?
Na het artikel te hebben gelezen, ben ik weer aan het werk gegaan. Ik kon het stukje echter niet van mij afzetten, het onsmakelijke hoofd van de Maori bleef rondtollen in mijn hoofd en ik kon mijzelf niet tot werk verzetten. Daar heb ik overigens vaker last van.

Ik voelde mij gedwongen een standpunt in te nemen met betrekking tot de Nieuw-Zeelandse onafhankelijkheidsstrijd, alsof mijn koloniale voorvaderen tot mij riepen om fouten uit het verleden recht te zetten. Ik ben ziek naar huis gegaan (peniszweer, wilt u kijken? - werkt altijd) en kroop achter te laptop om informatie te verzamelen over de Nieuw-Zeelandse onafhankelijkheidsstrijd. Tot diep in de nacht heb ik kennis opgezogen over de koloniale geschiedenis van Nieuw-Zeeland en het vreselijke lot der Maori's. Veel verder dan Wikipedia ben ik niet gekomen, maar dat geldt voor het meeste wetenschappelijk verantwoord onderzoek.

Wikipedia wist mij te vertellen dat, hoewel de Maori maar 14% van de totale bevolking beslaan, 50% van de gevangenissen vullen, slechts enkelen een opleiding volgen en dat zij vaker werkloos zijn dan de rest van de bevolking. Ik trok al gauw de conclusie dat de Maori dus vergeleken kunnen worden met de homo allochtonus in Nederland, die ik al enkele malen heb kunnen observeren in haar natuurlijke omgeving. Ik wilde bijna tevreden het kruisje rechtsboven aanklikken, om mijn onderzoek elders voort te zetten, toen mijn oog op een ander feit viel. Wat blijkt? De Maori plegen váker zelfmoord dan de rest van de bevolking in Nieuw-Zeeland en hebben meer gezondheidsproblemen door alcohol en drugs.

Dan toch vergelijkbaar met tekno-hippes, volledig aan de dope in de meest introverte trips? Gedreven tot zelfmoord vanwege onbegrip vanuit de samenleving? Vandaar dus de sympathie die hun onafhankelijkheidsstrijd opriep bij de tekno-hippies van deze wereld. De openbaring die hierop volgde was wonderbaarlijk, eerlijk waar! Het is dat punt in een onderzoek dat alle stukjes van de puzzel op hun plaats vallen, vergelijkbaar in voldoening met een goede facial waarbij net genoeg zaad op de borsten van de vrouw terechtkomt, zonder het geklaag achteraf over het brandende gevoel van sperma in haar ogen.

De Maori behoeft ons medelijden niet, noch is het nodig hem te steunen in zijn strijd voor onafhankelijkheid. Een Maori is een combinatie van een tekno-hippie en de homo allochtonus in één; een vereniging van de kansloosheid van de homo allochtonus en de self-pity en drugsgerelateerde misère van de tekno-hippie.
Hoe is dat mogelijk, vraagt u? Dat is het antwoord op mijn tweede vraag - een allochtone Hobbit en op zijn schouders staand, een tekno-hippie-Hobbit in een Maori pak. Eureka!