de Webstort (Oh Game!)



Hirsi Ali is dood, de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie is het land uitgejaagd, In Suriname bestrijden bosnegers een buiten haar oevers getreden rivier met veel bier drinken, in Santiago del Estero is de elektriciteit in flat 4 afgesloten... Flarden vang ik op.

Want ik verkeer elders. Ik ben koning Adalgar in zonnestelsel 271 in de 1e melkweg en mijn macht breidt zich uit naar andere melkwegen en zonnestelsels. Ik roof en ik plunder en bouw mijnen en fabrieken in plaats van paleizen, ik koop wapens om mij te verdedigen en raketten en gevechtsschepen om te kunnen vernietigen.

En allen zijn wij - hoofdrolspelers - koning, koningin, heerser, heerseres...in deze virtuele wereld, waar het recht van de sterkste geldt in een uitdijend continuüm. Als ik, koning, 's ochtends na een korte nacht ben opgestaan, neem ik allereerst de administratie van mijn rijk door, alvorens plannen ten uitvoer te brengen die mij dichter naar het hoofd van de tafel moeten doen opschuiven...

Soms stel ik mij de vraag: in welke werelden leef ik allemaal? In die van alledag, in meerdere verschijningen, in die waar je de regen op je huid kan voelen. In die van de wereld van de meningen, de inetfora...met meningen die veranderlijk zijn en enigszins afhankelijk van mijn gemoed. En nu dus tevens in die van de matrix van het spel.

Verwarren doen deze werelden mij niet, want ik doorgrond ze intuïtief en de geestesziel is altijd dezelfde onveranderlijke zonder geheimen in zichzelf voor zichzelf. Is zo niet de mens?

U merkt, dat gamen stemt nog tot beschouwen ook. 't Zal wel komen doordat je tijdens dit spel - Ogame in dit geval, zonder bewegend beeld - ook uitkomt bij hoe je met je fantasie invulling geeft aan wat ontbreekt: de fysieke werkelijkheid in een volle gedaante. En zo is het vergelijkbaar met het lezen van een boek, vaak beter dan het zien van de film in de bioscoop.

Terwijl ik dit schrijf hou ik mijn vorderingen in de gaten. Niet dat ik veel kan doen, vooral is het wachten tot een opdracht is vervuld. Maar ik kan u verzekeren dat ik nog belangrijke voorwaartse stappen zal zetten in deze virtuele wereld, voordat...

...voordat vanzelf de tijd gekomen is de blik weer meer naar elders te richten. Naar flat nummer 4 in Santiago del Estero bijvoorbeeld, hoewel ik niet weet of die wel bestaat...