Nederland heeft meer nodig dan Kalou

In een (bijna) willekeurig Afrikaans land woonde een jongetje, atletisch gebouwd en een uitstekende conditie. In zijn erfelijk materiaal zit een gen dat hem vanzelfsprekend tot een groot voetballer maakt. Een beetje geluk en voldoende gepassioneerde stimulans van zijn sociale omgeving doen hem belanden bij de mooiste club van Nederland. Een riant salaris is hem van harte gegund. Misschien moet Kalou, want over hem heb ik het, wel zijn hele familie onderhouden. En een hele familie is waarschijnlijk veel meer dan vader, moeder met hooguit twee kinderen. Ik kan Kalou alleen maar heel veel succes wensen, nu bij Feyenoord en later bij Barca, Inter of Manunited.

Een plaats in het Nederlands elftal zal de internationale carrière enorm bespoedigen. Dus Kalou wil wel in het team van Don Marco. En voetbalminnend Nederland? Zij willen ook, want je kunt dan met gemak op nog meer lange tenen van voetbalego's trappen, die mogelijk door de komst van Kalou in Oranje gepasseerd zullen worden. Echter zonder Kalou is de deelname aan het wereldkampioenschap behaald, zelfs voetbalnamen als Kluivert, Van Bommel en Makaay konden met gemak gepasseerd worden. Marco van Basten heeft hier zo zijn eigen beweegredenen voor gehad.

Maar grote sporthelden, politici van links en rechts hebben bij Rita Verdonk aangedrongen op een versnelde naturalisatie voor Kalou, want ons Oranje kan niet zonder de stervoetballer uit Ivoorkust.
Nu heeft Verdonk heel veel niet, wat een goede bewindsvrouw wel zou moeten hebben, in deze kwestie is ze echter niet te vermurwen. En geheel terecht.

Nederland heeft andere zaken veel harder nodig dan de naturalisatie van een begenadigd voetballer. Met goede voetballers is Nederland rijkelijk bedeeld.

Zo was er een stadje, even ten westen van Kiev. Begin jaren negentig gaven twee jonge pas afgestudeerde ingenieurs elkaar het jawoord en hoopten op een mooie toekomst samen. Hun goede opleiding ten spijt, het land ging onder aan corruptie, een keiharde en onredelijke privatisering van voormalige staatsbedrijven en de armoede werd enorm. De toekomst voor het jonge ingenieursstel was ineens toch niet meer zo zonnig, maar jong en flexibel als ze waren, zochten ze hun heil elders.
'Technische mensen met een goede opleiding zijn toch overal welkom,' moeten ze gedacht hebben. Ze togen naar Nederland. Nu weten ze hoe naïef ze waren. Nederland zegt exacte kennis hard nodig te hebben, maar niet van twee ambitieuze Oekraïners.

Aan de Donau in Roemenië woonde een meisje. Ze was amper naar school geweest. Ze moest voor haar broertje en zusjes zorgen, terwijl haar ouders een grijpstuiver bij elkaar schraapten om het gezin te onderhouden. Later heeft dit, mogelijk getalenteerde meisje, de zorg voor haar inmiddels zieke ouders op zich genomen. Twee jaar geleden is haar moeder gestorven, nadat eerst haar vader al was overleden. Het meisje, inmiddels een vrouw van bijna dertig viel in een gat. Wat nu, moet ze gedacht hebben? Maar jong en flexibel als ze is, neemt ze een besluit.
'Ik ben gezond, heb twee handen en kan hard werken, ik ga mijn geluk elders zoeken.'
Ook in Nederland kan ik vast werk vinden, bijvoorbeeld in de zorg.
Terwijl door bureaucratie en gebrek aan geld en politieke durf, mensen in verzorgingshuizen uitdrogen, zegt Nederland nee tegen de Roemeense, terwijl ze heel hard nodig is.

Mijn conclusie, goede voetballers heeft Nederland niet nodig, eerder gemotiveerde mensen voor de zorg, vaklui op alle gebieden en technici op alle niveaus. Maar die mogen veelal niet komen, of ze bieden hun diensten aan op illegale wijze, het zogenaamde VERDONKeremanen van nuttig werk. Dus met veel sympathie voor Feyenoord, wens ik Kalou een goed seizoen toe en het beste met zijn voetbalcarrière, maar hij mag geen voorkeursbehandeling om zo in het Oranjeshirt te worden gehesen. Zelfs niet na het eerste verlies onder trainer van Basten.