Een lege bladzijde

Op het moment dat dit stuk geschreven wordt, zijn de aanstaande Excellenties druk doende hun garderobe uit te zoeken. Een pak moet nog snel naar de stomerij, mantelpakjes worden zorgvuldig gekeurd inclusief de daarbij passende sjaaltjes en andere accessoires en Wouter Bos moet zich buigen over de stropdas die hij voor de gelegenheid toch zal dragen. Op donderdagmiddag moeten ze op de foto bij de Koningin, het startschot voor vier jaar samenwerken. Misschien is het voor ons Staatshoofd wel de laatste keer en zal zij een episode in haar leven afsluiten. Een snelle berekening leert dat Beatrix acht keer heeft moeten opdraven voor de bordesfoto. Een aantal doorstarts van de verschillende kabinetten leverden immers geen foto op.
Bij het lezen van deze column is de foto reeds geplaatst in alle ochtendbladen en de visualisering van Balkenende 4 een feit.

Balkenende 4, een bekend gezicht, maar toch een geheel nieuw jasje, ook voor een columnist. Het geeft dan ook geen pas om alle gemeenplaatsen van de afgelopen jaren te herhalen. Dus in deze column geen verwijzingen naar Harry Potter, geen woordgrapjes die ver over de versheidsdatum zijn zoals 'Bakellende' of 'Balkenbende' en ook karakteristieken als kamergeleerde, slechte regisseur of burgermannetje zullen in dit stuk niet gebezigd worden.
Een nieuw tijdperk breekt aan in politiek opzicht en voor een columnist. Voor het gemak zullen we de verkiezingsstrijd maar even vergeten en de al dan niet vermeende draaikonterij van Bos negeren. De affaires rondom aankomende bewindslieden over bijvoorbeeld dubbele paspoorten of de vergeten af te dragen pensioenpremies, bleken bij nader inzien geen affaires te zijn. Hooguit wat oppositievuurwerk in de marge, een mislukte poging om vooraf al wat zand in de regeringsmachine te gooien. Zo ook het homohuwelijk dat ondanks de mannenbroeders gewoon doorgang kan hebben. Een non-item dus.

Vooruitblikken in een onbevangen en serene rust is wat een columnist nu past. Mijmeren over de toekomst. Zal er daadwerkelijk sprake zijn van een nieuw tijdperk? Zal de rechtse oppositie zijn klauwen laten zien of zullen ze vooral elkaar afmaken? Zal de VVD de liberale roots hervinden al dan niet met D66?
Dan het linkse spectrum. Zal blijken dat GroenLinks overbodig is geworden en het milieu door de regeringspartijen met succes is overgenomen? Heeft de SP echt nog wat in te brengen voor de behoeftigen en andere benadeelden of zal de combinatie van sociaaldemocratie en naastenliefde het gras voor de voeten van de socialisten wegmaaien?

Naast de economische omstandigheden en onverwachte buitenlandse invloeden (oorlog of terrorisme, olieproblemen en/of milieurampen), is de oppositie de belangrijkste factor hoe Jan Peter uiteindelijk de geschiedenis in zal gaan.

Moeten we over vier jaar toch constateren: '"Het was een Bakellende!" Of zijn er ander opties?
Het was Balk die ons verwende?
Of: Met Balk 4 nu wel naar het ende?
Of: Balk was het die zijn volk goed kende?
Of: Balk die zijn regeringsploeg uitstekend mende?

Graag zou ik in de toekomst willen kijken. Helaas moeten we het voorlopig doen met de foto in de krant. Lachende gezichten en hooggespannen verwachtingen. Zal er toekomst zijn voor een politiek columnist? We zullen zien of de lege bladzijde snel gevuld kan worden.