Over embargo's, commissies en stokpaardjes

Het uitlekken van de miljoenennota werd veel te zwaar opgevat. Bas van der Vlies van de SGP sprak zelfs van het beledigen van de koningin. Van der Vlies zou juist blij moeten zijn, want nu kan Beatrix mooi achter het aanrecht staan, zoals een goed vrouw volgens de SGP betaamd. Maar het is nog schrijnender dat de langstzittende fractievoorzitter van de Tweede Kamer geen nuance kan opbrengen. Zelfs buitenstaanders zijn goed op de hoogte van de “Haagse spelletjes”, zoals Maxime Verhagen ze uitstekend verwoordde. Het komt dan enorm idealistisch en principieel over om te beginnen over de waarde van de koningin. Maar ach, dat zal wel christelijke naďviteit zijn. Nu zou zomaar wel de embargo-regeling in gevaar kunnen komen. Compleet hypocriet natuurlijk, aangezien dezelfde Haagse elite die deze regeling wil afschaffen, ook verantwoordelijk is voor het uitlekken. De nota was tenslotte het kamergebouw nog niet uitgeweest of Frits Wester stond al triomfantelijk op tv met zijn papiertjes te zwaaien. Toch blijft, ondanks de lekken her en der, de troonrede iets noodzakelijks. De bonden hebben een extra dag om te demonstreren, de Nederlander heeft iets om over te zeiken en de media kunnen eens op hun luie gat zitten; met alle rare hoeden, omstreden passages en onverwachte plannen kun je weer makkelijk twee pagina’s vullen.

Een uitgelekte nota was echter niet hetgeen dat mij het meest in het oog sprong. Dat was wel Turbo Tineke die voor de commissie-Duijvesteijn verscheen. Wat ik zag, was dezelfde arrogante bitch die ze ook al tijdens Paars was. Ik ben zelf van mening dat de Betuwelijn en de HSL pure prestigeprojecten zijn, slechts gerealiseerd om mooi naar buiten te lijken. Tineke Netelenbos belichaamt de zelfzuchtigheid die bij het doordrukken van deze plannen heerste. In een eerdere column haalde een gastcolumnist dit hele project onderuit, en dat is volgens mij een gevoel dat onder veel mensen heerst. Tineke blijft echter hooghartig en komt er nog mee weg ook. Gelukkig is Tineke ook persona non grata binnen de politiek zelf geworden, gezien haar mislukte poging om Commissaris van de Koningin in Noord-Holland te worden – ze maakte hierbij ruimte voor de eerste CvdK van GroenLinks ooit – en ook een avontuur in het Europees Parlement werd haar niet gegund. Sindsdien is Turbo Tineke een betrekkelijke nobody die nog steeds weggehoond wordt als ze weer eens de publiciteit haalt. Turbo Tineke is nu vaste prik bij alle cursussen imagobuilding en integer besturen. Tineke heeft namelijk een uitstekend voorbeeld gegeven voor hoe dingen in ieder geval niet moeten. Hulde voor dat.

En dan las ik nog een interview met Jessica Durlacher in het Volkskrant Magazine. Voor degenen die wat minder inzicht in het schrijverswereldje hebben: Jessica is de vriendin van Leon de Winter. Jessica strooide met opvallende weetjes in het interview. Nu heb ik altijd respect gehad voor Leon vanwege zijn bovenmodale literaire oeuvre, maar Jessica heeft volgensmij dezelfde cursus als Tineke Netelenbos gemist qua imagebuilding. Ze zegt een hekel aan het “linksige” te hebben, omdat linkse personen toch zo en masse tegen Bush zijn. Ik voelde me meteen aangesproken, want ik ben allerminst een liefhebber van de Amerikaanse president. Gelukkig beschouw ik mezelf ook tot deel uitmakend van het meer linkse gedeelte van het politieke spectrum, dus ik hoefde me niet beledigd te voelen. Gemakshalve vergeet ze wel even dat elke partij, stroming en groepering zijn eigen stokpaardjes heeft. Degenen die geen stokpaardjes hebben worden juist als weifelaars afgeschilderd. Stokpaardjes behoren gewoon tot de politiek. Misschien komt de kortzichtigheid van Jessica wel door het feit dat bij haar thuis altijd CNN opstaat. Over een zender met pluriforme en diepgaande journalistiek gesproken. Gelukkig is er hoop. Jessica krijgt namelijk de neiging om naar Australië te negeren vanwege de Islamisering van Europa. Ik wens haar veel succes Down Under. Want aan zulk soort figuren heb je al net zo weinig als aan publiciteitsgeile ministers en principiële troonredeknuffelaars.