"vriendschap"

Iedereen heeft behoefte aan mensen om zich heen, ook al zijn er wel eens personen die aangeven echt geen nood te hebben aan contact met anderen. Dat heb ik ook wel eens gehad en dan vooral in periodes waarin ik bezig was met zelfreflectie en introspectie. Gewoon soms even jezelf op de eerste plek zetten zonder afgeleid te worden door de aandachtsroep van een ander.

Er is een tijd geweest dat ik heel erg veel vrienden had - vrienden die eigenlijk gewoon meer kennissen waren - maar die sociale contacten niet zo heel erg diep waren. Het ging mij vooral om de gezelligheid, om mensen om me heen die de dagen meer opvulden en altijd wel te vinden waren om leuke dingen mee te doen. Maar soms zie je dat mensen veranderen om je heen, ook vrienden net zoals jijzelf verandert of groeit (of hoe je het ook noemen wil). Alles wat we meemaken in het dagelijkse leven, de mooie positieve dingen, maar ook de keiharde minder aangename zaken, die maken ons elke dag weer tot iemand anders. Elke dag weer worden we herboren...

Elke dag leer je weer wat bij door wat je meemaakt en zo kan het ook gebeuren dat vrienden niet echt meer aansluiten bij je 'eigen ik'. Vriendschappen zijn net zoals relaties met een partner; of ze blijven stevig en intens of ze worden 'vanzelfsprekend'. Mijn vriendschappen die ik de laatste jaren heb opgebouwd zijn heel erg intens en diepgaand te noemen. Ik verlang van de vrienden die dicht bij me staan respect, begrip en vooral feedback. De paar hele goede vrienden die ik om me heen heb, daar kan ik gewoon uren-, dagen-, nachtenlang mee filosoferen, brainstormen, lachen, huilen...

Echte vrienden zijn vaak veel belangrijker dan een (sexuele) relatie. Een relatie (als in partner-relatie) die kan voorbij gaan en staat zeker niet garant voor een verlenging als 'vrienden' als deze ook daadwerkelijk voorbij is, ook al was je in die relatie wel de 'beste vrienden'. Echte vrienden - als je op een hele goede manier met elkaar omgaat en de kwaliteit van je vriendschap koestert en niet dweept met de kwantiteit - die verliezen elkaar nooit. Echte vrienden daar kan je op rekenen en die staan dag en nacht voor je klaar, ook al hebben ze zelf een relatie.

Mijn echte vrienden die laat ikzelf niet in de steek en die kunnen op mij rekenen in goede en slechte tijden, want elke vriend(in) die spreekt een ander deeltje van mijn persoonlijkheid aan wat niet altijd tot zijn volle recht komt in een relatie.

Ik weet het gewoon 'zeker'! Een partner die mij mijn vrienden niet gunt, die houdt niet van mij. Een partner die moet jou altijd de vrijheid geven om met je vrienden je andere deeltje persoonlijkheid te ontwikkelen. Indien een partner mij voor de keuze zou stellen, dan weet ik gelijk het antwoord en daar twijfel ik niet over, geen seconde.



'deze wil ik graag opdragen aan Sorayda omdat zij er dag en nacht steeds voor me is'