Extinction Rebellion gaat snelweg weer onveilig maken

Extinction Rebellion heeft een nieuwe blokkadeactie aangekondigd op de snelweg A10 in Amsterdam-Zuid, gepland voor zaterdag 24 februari. Deze actie volgt op een eerdere protestactie op 30 december, waarbij honderden activisten de ring bij het voormalige hoofdkantoor van ING bezetten. Tijdens deze actie werden ongeveer vierhonderd demonstranten aangehouden, die later zonder problemen of identificatie weer werden vrijgelaten.

Op de dag van het protest gingen honderden activisten de snelweg op, wat leidde tot een volledige stopzetting van het verkeer door Rijkswaterstaat. Dit creëerde een levensgevaarlijke situatie, maar de actiegroep beweert met droge ogen dat hun protest 'volstrekt veilig en verantwoord is verlopen'. Uren later greep de politie in en maakte een einde aan de verboden actie, waarbij slechts zeven personen werden verdacht van het opzettelijk veroorzaken van gevaar op de weg.

Extinction Rebellion verwacht een hogere opkomst voor hun aankomende protest. De vraag blijft of de politie dit keer effectiever zal optreden en of de deelnemers aan de actie strafrechtelijke gevolgen zullen ondervinden.

De locatie van het protest, bij een pand waar de ING al jaren niet meer huist, roept vragen op over de effectiviteit en doelgerichtheid van de actie van Extinction Rebellion.