Dartssensatie Littler (16) naar WK-finale tegen fenomenale Humphries

In het Londense Alexandra Palace worden dinsdagavond de halve finales gespeeld van het wereldkampioenschap darts. Voor het eerst sinds 2006 staan er vier Engelse spelers in de halve finales, inclusief de 16-jarige tienersensatie Luke Littler.

Rob Cross - Luke Littler
Cross begon bijzonder sterk aan de wedstrijd, alleen door het missen van wat darts op de dubbel had hij een vijfde leg nodig om de openingsset te winnen. Littler kwam beter in zijn spel in set twee en won door snaarstrak finishen, terwijl Cross nog altijd goed scoorde. Dat scoren begon Littler in set drie over te nemen en in vier legs pakte de tiener een voorsprong in de wedstrijd: 2-1.

In set vier ging het niveau voor beide heren nog eens stevig omhoog. Met pijn en moeite trok Cross er een vijfde leg uit, ondanks een 149-finish van Littler, maar Littler stond in zijn eigen legs simpelweg te goed te gooien: Cross liet 141 voor een negendarter missen en gelijk maakte Littler de leg en daarmee de set af voor 3-1. Cross gooide in set vijf een fraaie 138-finish, liet vervolgens kansen op de set liggen, maar zag 'The Nuke' zowaar flink wat dubbels missen en daarop pakte Cross de set.

Cross begon het in set zes moeilijk te krijgen en moest lijdzaam toezien hoe Littler op 4-2 kwam, waarna de tiener er in set zeven nóg een schep op deed: Cross won de eerste leg, maar in een poep en een zucht had Littler de rest van de set gepakt en stond hij op 5-2. Een set later gooide Cross wel weer meer dan uitstekend, maar er was gewoon niks te beginnen tegen Littler, die het afmaakte op zijn eerste matchdart, met een gemiddelde van dik 106 punten met 6-2 won en zich op mag gaan maken voor zijn eerste WK-finale.

Scott Williams - Luke Humphries
In de openingsset wist de ongeplaatste Williams het Humphries nog even relatief moeilijk te maken, maar daarna werd al heel snel heel duidelijk welke kant de wedstrijd op ging. Humphries gooide weergaloos goed en gunde Williams in sets twee en vijf zelfs niet één pijl op een dubbel.

Tussendoor kon Williams nog twee keer een vijfde leg uit het vuur slepen, maar écht kans om in de wedstrijd te komen had hij geen moment. Met een hele rits hoge finishes, een finishpercentage van 60 procent en een gemiddelde van 108.7 punten per beurt - slechts acht keer gooide iemand op het WK een hoger gemiddelde - walste Humphries met 6-0 over Williams naar de finale, waarin de twee Lukes woensdagavond in een potentieel fantastische wedstrijd om de wereldtitel strijden.