Israëli's keren Netanyahu de rug toe ondanks begrip voor oorlog

Hoewel veel Israëli's voorstander zijn van de militaire operatie om Hamas te vernietigen, profiteert premier Benjamin Netanyahu er niet van. Integendeel: volgens een nieuwe enquête willen slechts weinigen dat hij op lange termijn in functie blijft. Dit is een trend die sinds de Hamas-aanval is waargenomen.

Volgens een enquête wil nog niet één op de zes Israëli's (15 procent) dat Benjamin Netanyahu premier blijft na het einde van de Gaza-oorlog. Dit is het resultaat van een enquête gepubliceerd door het Israel Democracy Institute (IDI) - ondanks het feit dat de meerderheid van de respondenten voorstander is van voortzetting van het militaire offensief tegen Hamas op bevel van Netanyahu.

In de enquête was 23 procent van de respondenten voorstander van oppositiepoliticus Benny Gantz als premier, een centrist en politieke rivaal van Netanyahu. Ongeveer 30 procent wilde noch Netanyahu noch Gantz als regeringsleider. Gantz is momenteel lid van Netanyahu's oorlogskabinet. De liberale oppositiepoliticus Jair Lapid sloot zich niet aan bij de commissie en noemde als reden de deelname van radicaal-rechtse partijen aan de regering onder Netanyahu.

56 procent van de respondenten is van mening dat militaire actie de beste manier is om de gijzelaars in de Gazastrook te bevrijden uit de handen van het radicaal-islamitische Hamas en zijn bondgenoten. 24 procent is voorstander van een ruilovereenkomst met Hamas, waarbij gijzelaars worden vrijgelaten en Palestijnen in ruil daarvoor uit Israëlische gevangenschap worden bevrijd. Er zijn nog steeds 129 mensen in handen van Hamas. Eind november werden ongeveer 100 gijzelaars vrijgelaten in ruil voor de vrijlating van gevangen Palestijnen.

Netanyahu heeft verklaard dat de vernietiging van Hamas zijn doel is. Volgens hem is de massale militaire druk op de Gazastrook cruciaal voor de vrijlating van de gijzelaars die daar nog steeds worden vastgehouden. Netanyahu verklaarde zaterdag nog dat het maanden zou duren om de overwinning op Hamas te behalen.

Populariteit aanzienlijk gedaald sinds Hamas-aanval
Verschillende peilingen hebben al aangetoond dat de populariteit van de politicus van de conservatieve Likud-partij aanzienlijk is gedaald sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober en het massale Israëlische tegenoffensief wat hierop volgde. Volgens een peiling in december wil 69 procent van de Israëli's dat er parlementsverkiezingen worden gehouden zodra de oorlog voorbij is.

Netanyahu werd onder andere bekritiseerd vanwege de gerechtelijke hervorming, die onlangs door het Hooggerechtshof nietig werd verklaard. Ook zijn er de afgelopen maanden beschuldigingen aan het adres van de regeringsleider geuit dat hij niet genoeg doet om de vrijlating van alle gijzelaars te bewerkstelligen. Daarnaast zijn veel Israëli's van mening dat de veiligheidsautoriteiten de Hamas-aanval van 7 oktober hadden moeten voorzien.

Netanyahu leidt een coalitie die politiek gezien rechtser is dan alle voorgaande coalities. Naast zijn conservatieve Likud-partij zitten er ook ultraorthodoxe en radicale antiliberale partijen in. Ze wijzen allemaal een tweestatenoplossing met de Palestijnen af.