Forse toename files in 2023

De filedruk in Nederland is in 2023 met 17% toegenomen, zo meldt de ANWB.

Zowel in de spits als overdag namen de files toe. De ochtendspits was gemiddeld 10% zwaarder, de avondspits 18%, en de files buiten de spitsen namen zelfs met 23% toe. De filezwaarte is daarmee weer terug op het niveau van voor covid19.

Dinsdag en donderdag zijn nog altijd de topdagen qua files. Op vrijdag nam de filedruk af, maar raakte deze wel iets meer verspreid over de dag. Het effect van thuiswerken en buiten de spits reizen lijkt volledig verdwenen als middel om de totale filezwaarte te verminderen. In 2023 zorgden ook weersomstandigheden en wegwerkzaamheden, zoals die aan de Haringvlietbrug, voor extra filedruk.

Op donderdag 6 april, net voor Pasen, werd met 1491 kilometer de drukste spits gemeten. In de top tien van drukste trajecten zien we dat vooral wegen van en naar steden in Noord-Brabant veel hinder ondervinden van de files. De sterkste toename van de filezwaarte was in de provincie Zeeland, waar deze met 50% steeg. Hoewel onvermeld door de ANWB, zal dit met de werkzaamheden aan de Heinenoordtunnel en de Haringvlietbrug in verband staan.

De wielrijdersbond meet op alle A- en N-wegen de filezwaarte door de lengte van de file te vermenigvuldigen met de tijdsduur van de file.

Fileleed ( Foto: Pixabay)
Fileleed ( Foto: Pixabay)