De beste langlaufers ter wereld kwamen dit weekeinde in actie in het Zweedse Östersund. Daar werd zaterdag een sprint in de klassieke stijl afgewerkt, zondag was het tijd voor een individuele wedstrijd in de vrije stijl, met wat verrassende resultaten.
Sprint klassieke stijl, mannen
Het werd een Noors-Amerikaanse strijd: James Clinton Schoonmaker en Ben Ogden moesten het opnemen tegen het Noorse kwartet Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Håvard Solås Taugbøl en Even Northug. Op Klæbo stond zoals men wel gewend is geen enkele maat: hij opende de aanval, niemand kon hem volgen en met enorme overmacht pakte hij de overwinning. Valnes moest wat harder knokken, maar werkte zich na een stroeve start naar plek twee, terwijl Schoonmaker achter hem zijn eerste World Cup-podium pakte - tevens het eerste World Cup-podium voor een Amerikaanse man sinds Simeon Hamilton in januari 2017.
Sprint klassieke stijl, vrouwen
Met Emma Ribom, Moa Lundgren en Linn Svahn kon het thuispubliek voor de helft van de finalistes juichen, waarbij het Zweedse trio concurrentie kreeg van Kristine Stavås Skistad uit Noorwegen en het Amerikaanse duo Jessie Diggins en Rosie Brennan. Lundgren kon het niet bijbenen, Diggins kwam net tekort en ook Brennan had nét de pure snelheid niet. In de laatste meters sprintte Ribom weg en zij pakte de overwinning, terwijl Skistad de strijd om plek twee nipt won van Svahn.
10km vrije stijl, mannen
Niet geheel verrassend werd het een stevig Noors feestje: Didrik Tønseth had al relatief vroeg een snelle tijd neergezet, maar Harald Østberg Amundsen was een stuk sneller onderweg en dook aan de finish 14,3 seconden onder de tijd van zijn landgenoot door. Simen Hegstad Krüger deed lange tijd een aanval op Amundsen's tijd, maar kwam uiteindelijk 8,1 seconden tekort. Tønseth werd wel derde, voor landgenoten Iver Tildheim Andersen en Jan Thomas Jenssen.
10km vrije stijl, vrouwen
Van de vroege starters maakte Flora Dolci grote indruk: de Française had als beste resultaat een negende plek, vorig seizoen in eigen huis, maar zag de een na de ander nu niet aan haar tijd komen. De Amerikaanse Jessie Diggins deed dat wel en ruim ook: de specialiste knalde 32,3 seconden onder Dolci's tijd door. Kort daarop noteerde de Noorse Heidi Weng een 23,0 seconden langzamere tijd en niet veel later ging Dolci's podiumdroom er helemaal aan: de Duitse Victoria Carl was met 29,1 seconden achterstand op Diggins nét te snel en pakte haar eerste individuele World Cup-podium, terwijl Dolci wel een prachtige vierde plek mocht noteren.
In het Oostenrijkse Hochfilzen is zondag de tweede World Cup van het biatlonseizoen afgesloten. Zondag stonden de estafettes op het programma op het zware parcours, waar het inmiddels extra zwaar was vanwege de temperaturen die net boven nul lagen en de sneeuw extra zacht maakten.
Mannen
Eric Perrot hielp Frankrijk als startloper naar de leiding, maar Sturla Holm Lægreid zat er namens Noorwegen nog geen tien seconden achter. Bij de Noren werd het stokje overgenomen door Tarjei Bø, die Emilien Jacquelin passeerde en Noorwegen naar de leiding hielp. Johannes Thingnes Bø en Vetle Sjåstad Christiansen konden het daarna overtuigend afmaken, terwijl Fabien Claude en Quentin Fillon Maillet de tweede plek voor Frankrijk niet in gevaar lieten komen.
De strijd om de derde plek was een stuk spannender en ging uiteindelijk tussen Duitsland en Italië. De Italiaanse slotloper Lukas Hofer liet het bij de laatste schietbeurt liggen, waardoor Benedikt Doll er vandoor kon gaan. David Zobel, Johannes Kühn, Philipp Nawrath en Doll mochten zo namens Duitsland het podium betreden, een dikke minuut achter Noorwegen. Italië werd vierde, ver voor Oekraïne en Zweden.
Vrouwen
Anna Magnusson bracht Zweden als startloopster de leiding, Mona Brorsson verloor vervolgens twee posities. De leiding werd overgenomen door Italië: na een prima optreden van Samuela Comola ging Lisa Vittozzi door naar plek één. Noorwegen zat er na goede wedstrijden van Juni Arnekleiv en debutante Marit Ishol Skogan ook goed bij, waarna Karoline Offigstad Knotten het overnam. Zij passeerde Hanna Öberg (Zweden) en de uitstekende jonge Italiaanse Beatrice Trabucchi en gaf het stokje door aan Ingrid Landmark Tandrevold.
Tandrevold moest af zien te rekenen met de Zweedse slotloopster, Elvira Öberg, en deed dat met verve: Noorwegen pakte de winst, Zweden werd op een halve minuut tweede. De Italiaanse slotloopster Rebecca Passler werd nog bijgehaald door Julia Simon, die Frankrijk met verder Gilonne Guigonnat, Lou Jeanmonnot en Justine Braisaz-Bouchet naar het podium liep. Duitsland zat er ook nog lang bij, maar werd uiteindelijk vijfde, voor Oostenrijk.
(foto: Unsplash) (Foto: Jonathan Farber)
Een speciale commissie van de EU wil dat je eens per 15 jaar een medische keuring ondergaat om je rijbewijs te kunnen verlengen. Vind jij dat ook een goed idee?
Zaterdag zorgde een tornado voor een ravage in de Amerikaanse staat Tennessee.
Volgens meldingen zijn er tenminste zes doden te betreuren, waaronder een kind. Ook zijn er meer dan 20 gewonden gevallen en is er, zoals ook onderstaande beelden laten zien, veel materiële schade. Tienduizenden mensen kunnen door de tornado momenteel niet over elektriciteit beschikken. Vooral rond hoofdstad Nashville en nabij gelegen Mongomery County zijn de gevolgen groot.
Noodtoestand
Tennessee Emergency Management Agency (TEMA) heeft de noodtoestand, niveau 3, uitgeroepen. Hierdoor kan de hulpverlening beter worden gecoördineerd. Er zijn search & rescue operaties gaande. Verschillende wegen zijn dicht.
In het Poolse Tomaszow Mazowiecki is zondag alweer het vierde World Cup-weekeinde van het seizoen voor de langebaanschaatsers afgesloten. Zondag stonden er drie reguliere afstanden op het programma, gevolgd door een fraaie eindsprint op de massastart.
1000m vrouwen
Femke Kok reed een uitstekende race en finishte in 1:16,51 minuten, wat enige tijd de snelste tijd bleef. In rit acht kwam daar verandering in: de Japanse Miho Takagi snelde naar een zeer indrukwekkende 1:15,28 minuten, haar Amerikaanse opponente Brittany Bowe noteerde 1:16,20. Kok werd een rit later nog van het podium gestoten: de Amerikaanse Kimi Goetz finishte in 1:16,25 minuten. Kok werd uiteindelijk vierde, Helga Drost reed in 1:18,53 de veertiende tijd. Nederland scoorde eerder goed in de B-groep: Naomi Verkerk won in 1:17,35 minuten, voor Elisa Dul (1:17,67) en Marrit Fledderus (1:17,72).
500m mannen
De Chinees Gao Tingyu, de winnaar van zaterdag, zette een snelle tijd neer in 34,79 seconden, terwijl hij thuisfavoriet Damian Zurek in zijn kielzog mee nam naar 34,87. Laurent Dubreuil dook er daarna met 34,73 nét onderdoor en dat bleek de winnende tijd: geen enkele Japanner kwam zelfs maar op het podium, nadat ze het eerste deel van het seizoen domineerden. Dubreuil, Gao en Zurek op het podium dus, Janno Botman werd in 35,23 elfde, Sebas Diniz in 35,35 veertiende en Hein Otterspeer ging er met een valse start uit. Jenning de Boo won eerder de B-groep in een keurige 35,06 seconden, Tim Prins werd in 35,60 zevende.
5000m mannen
Op het zware ijs was het vooral vanaf rit vijf spannend: de Belg Bart Swings was met 6:27,75 minuten in een heerlijke rit twee honderdsten van een seconde sneller dan de verrassende Chinees Yu Wu, Michele Malfatti uit Italië nestelde zich nog precies tussen hen in en de Noor Hallgeir Engebråten ging met 6:23,84 een stuk harder. Patrick Roest betrad vervolgens het ijs tegen de Italiaan Davide Ghiotto en een geweldig slotstuk bracht Roest naar 6:18,01 minuten en de winst. Engebråten werd tweede, Ghiotto reed in 6:24,66 naar plek drie en Marwin Talsma werd in 6:28,75 negende. Marcel Bosker won eerder in 6:24,65 de B-groep, waarin Jesse Speijers (6:30,44) en Gert Wierda (6:30,57) derde en vierde werden, achter het Amerikaanse wonderkind Jordan Stolz (6:29,92).
Massastart vrouwen
Dit keer was het geen race vol met aanvallen, maar het leverde uiteindelijk wel een ontzettend spannende eindsprint op. Daarin was Irene Schouten nét de snelste, vlak voor de Canadese Ivanie Blondin en de Amerikaanse veterane Mia Kilburg-Manganello. Marijke Groenewoud finishte als vierde, een paar millimeter voor de net van een zwangerschap teruggekeerde Italiaanse Francesca Lollobrigida.
De Nederlandse handbalsters hebben ook hun laatste groepswedstrijd winnend afgesloten. Op het WK handbal won Oranje met duidelijke cijfers van Spanje (29-21) en speelt het dinsdag in de kwartfinales tegen Denemarken of Frankrijk.
Nederland had de eerste vijf groepswedstrijden al overtuigend gewonnen en ook tegen Spanje kwam Oranje geen moment in gevaar. Dankzij de goede dekking aan de kant van de Nederlandse handbalsters liep de ploeg van bondscoach Per Johansson snel uit naar een veilige voorsprong. Bij rust was het 13-9 in het voordeel van Nederland.
In de tweede helft liep Oranje nog meer uit tegen Spanje en won het uiteindelijk met 29-21. Zoë Sprengers werd uitgeroepen tot speelster van de wedstrijd. De linkerhoekspeelster wist zes keer raak te schieten.
Dinsdag speelt Oranje de kwartfinales tegen regerend wereldkampioen Noorwegen of olympisch kampioen Frankrijk. Die twee landen spelen later vanavond tegen elkaar en strijden om groepswinst. De verliezer van dat duel neemt het op tegen de Nederlandse handbalsters.
Het onderzoek naar het dodelijk schietincident zaterdagavond in een appartement aan de Hertewissel in Oss is nog in volle gang. Rechercheurs proberen met het natrekken van sporen, het horen van getuigen en het doen van buurtonderzoek erachter te komen wat er precies gebeurd is in de woning. Alle scenario's staan nog open. Bij het incident kwam een 23-jarige Ossenaar om het leven.
Agenten reageerden zaterdagavond kort na 22.00 uur op een melding dat er in een woning zou worden geschoten. Toegesnelde agenten troffen de 23-jarige man uit Oss levenloos aan. Kort daarna zijn in verband met het opgestarte onderzoek twee vrouwen van 36 en 31 jaar uit Oss aangehouden. Zij zijn ingesloten op het bureau en worden verhoord. We onderzoeken wat hun mogelijke betrokkenheid is geweest bij het incident.
RTL Nieuws meldt inmiddels dat de 36 jarige vrouw niet meer vastzit omdat zij niets te maken had met de schietpartij.
Vitesse heeft een belangrijke geboekt tegen Heracles Almelo. In het Gelredome wonnen de Arnhemmers met 2-0 en staan daardoor niet meer op de laatste plaats in de eredivisie.
Vitesse kent tot nu toe een slecht seizoen. Ook onder de interim trainer Edward Sturing werden de eerste twee wedstrijden verloren, maar tegen Heracles Almelo pakte Sturing met zijn ploeg de winst. Na twintig minuten zorgde Gyan de Regt voor de openingstreffer, even daarvoor had hij nog een goede kans gemist. Toch leek Heracles net na het half uur op gelijke hoogte te komen toen de bezoekers een penalty kregen na een overtreding van Eloy Room. Maar de Vitesse-doelman herstelde zijn fout door de strafschop van Emil Hansson te stoppen.
Vitesse bleef in de tweede helft makkelijk overeind tegen Heracles en een kwartier voor tijd besliste Amine Boutrah de wedstrijd. De 23-jarige Franse aanvaller schoot tegen Heracles zijn eerste van het seizoen binnen. Door de zege is Vitesse niet meer de nummer laatst in de eredivisie, die is nu voor FC Volendam.
Een bewoner van een appartement in Amsterdam West was de wietgeur in zijn woning zo zat dat hij dit jaar naar de kantonrechter is gestapt. Volgens de bewoner was de geur afkomstig van zijn onderbuurman en zou de verhuurder hem 4000 euro schadevergoeding moeten betalen wegens het niet adequaat afhandelen van zijn klachten.
De bewoner, een huurder, trok in januari 2020 voor het eerst aan de bel. In oktober van dat jaar gaf hij aan dat hij elke dag last heeft van harde muziek, rookoverlast en asociaal gedrag van de onderbuurman. Hij verzocht de huurbaas om de onderbuurman, ook een huurder, uit huis te zetten wegens aanhoudende overlast. Daarna stuurde de bewoner nog een aantal brieven naar de verhuurder.
Genoeg aanwijzingen
In oktober vond de behandeling van de zaak plaats. Zowel de bewoner, verhuurder als onderbuurman waren erbij. Volgens de kantonrechter lijkt het erop dat de verhuurder inderdaad traag in beweging is gekomen, maar is hij later wel een paar keer gaan kijken en heeft hij met de buren gesproken. Tijdens die bezoeken rook hij zelf geen wietgeur. Er zijn desondanks wel genoeg aanwijzingen dat er regelmatig een geur van wiet te ruiken is. Een buurvrouw had het ook geroken toen ze bij de klagende bewoner op bezoek was.
De onderbuurman gaf tijdens de zitting toe regelmatig wiet te roken. Wel rookt hij inmiddels naar eigen zeggen alleen in de keuken, zodat zijn bovenbuurman daar het minste last van heeft. Van structurele geluidsoverlast lijkt geen sprake meer te zijn, de bewoner die naar de rechter was gestapt zei zelf ook dat nu niet meer zo'n grote rol speelt.
Oudere woningen
De kantonrechter schrijft in het vonnis dat "enige hinder van een buur geduld moet worden en het hier om oudere woningen gaat waarbij geuren van buren sneller te ruiken zijn". Wel mag van een buurman verwacht worden dat hij "alles doet wat in het maatschappelijk verkeer redelijkerwijs van hem mag worden verlangd om overlast tot een minimum te beperken".
"Het is daarom relevant dat de onderbuurman rookt op de plek die, ook volgens eiser, de minst overlast gevende plek is (te weten de keuken)", schrijft de kantonrechter deze week in het vonnis. "Nu roken in de eigen woning nog steeds in beginsel is toegestaan kan niet bij enige geuroverlast worden aangenomen dat sprake is van overlast." Ook uit het logboek dat de bewoner bijhield bleek niet dat ging om een structureel probleem.
De vordering van de 4000 euro schade wordt daarom afgewezen en de bewoner moet zelf de proceskosten van de verhuurder, 528 euro, betalen. Volgens de kantonrechter moet de verhuurder zich wel inspannen om klachten over wietgeuren te onderzoeken. De huurbaas zegde toe dat te doen en "zo nodig passende maatregelen te nemen", de kantonrechter heeft daar vertrouwen in.
Nee, het is geen kerststal, maar wel een uitzonderlijk geschikt gebouw om er eentje in te maken. Als kerst je hobby is en je graag uitpakt met decor, dan heb je hier de ruimte voor een forse kerststal, inclusief os en ezel.
In het hart van Den Helder vind je deze voormalige kerk, die inmiddels een woonbestemming heeft. Het is een gemeentelijk monument gebouwd in 1876 en bezit nog vele typische kenmerken van een kerk, zoals een toren en diverse verbeeldingen in glas en lood.
De binnenkant van het pand is kaal gestript en klaar voor herinrichting. Het sloopwerk is allemaal al gedaan, alsmede (noodzakelijke) reparaties aan het pand. Het pand in appartementen opdelen is ook een optie.
En ohja, reserveer een goed budget voor de stookkosten: het energielabel is G (van "Gezellig tegen elkaar aankruipen wanneer het koud is").
Go Ahead Eagles heeft zondag voor de tweede keer op rij een thuisduel verloren. Tegen FC Utrecht werd het 0-2 en door de zege stijgt de ploeg van Ron Jans naar de dertiende plaats.
FC Utrecht is onder Ron Jans aan een goede reeks bezig. Ook tegen Go Ahead Eagles werd er niet verloren, waardoor het met de beker meegerekend nu acht wedstrijden ongeslagen is. Binnen het half uur stond Utrecht met 0-2 voor. Vroeg in de wedstrijd zette Victor Jensen Utrecht op voorsprong op aangeven van Athmane Boussaid. Een kwartier na de openingsgoal maakte Bart Ramselaar de 0-2, zijn eerste doelpunt sinds acht maanden.
Go Ahead Eagles stelde teleur in de eerste helft, maar kwam na rust beter voor de dag. De thuisploeg kreeg meerdere kansen op de aansluitingstreffer, maar de aanvallers waren niet scherp voor het doel. Zodoende verloor het thuis voor de tweede keer op rij en blijft Go Ahead Eagles op de zesde plaats staan in de eredivisie. FC Utrecht stijgt door de zege naar plaats dertien.
Fortuna Sittard heeft in de Eredivisie op de valreep een overwinning geboekt op RKC Waalwijk. In een tegenvallende wedstrijd won het met 1-0.
In de eerste helft had RKC een veldoverwicht maar de schaarse kansen die er te noteren vielen waren voor Fortuna. Een kopbal van Noslin ging net naast en Guth kopte over.
Ook in de tweede helft viel er weinig te genieten. Als er al eens een speler in de buurt van een doel opdook liet de afronding te wensen over. Het was een typische 0-0 wedstrijd die ook zo leek te gaan eindigen tot vlak voor tijd na een voorzet van Cordoba Pinto de bal teruglegde waarna Noslin kon binnentikken.
Fortuna Sittard
|
1 - 0
|
RKC Waalwijk
|
87' Noslin |
|
|
|
Gele kaart: Voet,Noslin, (Fortuna Sittard), Lelieveld,Gaari, (RKC Waalwijk) |
|
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard Toeschouwers: 10.397 Arbiter: Kooij |
|
Opstelling: |
|
Opstelling: |
Pandur Pinto Fofana Guth Dijks (Voet/46) Noslin Ferati (Rosier/77) Halilovic (Robberechts/ 90 3) Duarte Cordoba (Vita/90 4) Sierhuis (Oratmangoen/77) |
|
Vaessen Lelieveld (Gaari/ 37) Adewoye v.d.Buijs Meijers Cleonise (Bakkali/46) Roemeratoe Lokesa (Margaret/58) Oukili Stevanovic (Niemeijer/58) Kramer |
Joris Nieuwenhuis heeft de wereldbekercross in Val di Sole van start tot finish gedomineerd. De 27-jarige Nederlander reed van start tot finish op kop en won met één minuut voorsprong op Niels Vandeputte. Joran Wyseure werd derde in Italië.
Net zoals bij de vrouwen ontbraken verschillende veldrijders onder wie de twee Nederlanders Lars van der Haar en Pim Ronhaar, die in totaal drie wereldbekerszeges wisten te winnen. Joris Nieuwenhuis ging wel van start en de 27-jarige Nederlander had direct de beste start en zou de leidende positie nooit meer weggeven. Niels Vandeputte kon nog het langst bij de Nederlander blijven, maar halfweg de openingsronde moest de Belg afhaken bij de Nederlander.
In de rest van de rondes bleef Nieuwenhuis steeds verder uitlopen bij de concurrentie en zou met één minuut voorsprong winnen voor Vandeputte. Joran Wyseure werd op anderhalve minuut derde. Europees kampioen Michael Vanthourenhout en wereldbekerleider Eli Iserbyt kwamen als vierde en vijfde over de finish, maar wel op meer dan twee minuten van de winnaar.
Volgende week zaterdag maakt Mathieu van der Poel zijn rentree in het veld. De wereldkampioen start dan net zoals Tom Pidcock in Herentals.
Op de olympische shorttrackbaan van Beijing is zondag het derde World Cup-weekeinde van het shorttrackseizoen afgesloten. Er stonden vier individuele finales op het programma, met daarna nog de twee aflossingsfinales als fraaie afsluiters.
1000m vrouwen
Diede van Oorschot ging er in de herkansingen uit, Yara van Kerkhof strandde iets later in de kwartfinales. In de finale stond er geen enkele maat op de in supervorm verkerende Amerikaanse Kristen Santos-Griswold, die zaterdag de 500 meter al won. Landgenote Corinne Stoddard werd tweede, de Chinese Li Gong derde.
1000m mannen
Jens van 't Wout streed in de finale mee om de overwinning, maar werd onderuit gekegeld door William Dandjinou. De Canadees finishte vervolgens als eerste, maar werd uiteraard gediskwalificeerd en zo was de winst voor thuisheld Liu Shaoang. De Zuid-Koreanen Park Ji-won en Jang Sung-woo completeerden het podium, Van 't Wout werd vijfde - Teun Boer ging er in de kwartfinales uit.
500m vrouwen 2
Nederland was bijzonder goed vertegenwoordigd in de finale: Selma Poutsma en zussen Xandra en Michelle Velzeboer streden om de winst. Na een topstart ging die strijd vooral tussen Xandra Velzeboer en Poutsma en het was Velzeboer die de rapste bleek. Poutsma werd nét tweede, ruim achter haar ging plek drie naar de Chinese Fan Kexin, voor Michelle Velzeboer.
500m mannen 2
De Canadees Steven Dubois sloeg met succes een aanval van Lin Xiaojun uit China af en leek de winst te pakken, tot landgenoot Jordan Pierre-Gilles hem met een uitschuifbeen in de laatste meters passeerde. Pierre-Gilles won zo net als zaterdag de 500m, Dubois werd tweede, de Chinees Sun Long derde. Kay Huisman reed in de B-finale naar de tweede plek, Itzhak de Laat sneuvelde in de kwartfinales.
Aflossing vrouwen
Poutsma, Van Kerkhof en twee keer Velzeboer streden continu mee om de leiding en in de slotfase was alleen Canada nog over. Xandra Velzeboer nam Renee Marie Steenge te grazen en schaatste Nederland naar de winst...voor Kim Gil-li, Lee So-youn, Park Ji-yun en Shim Suk-hee namens Zuid-Korea, want Canada werd gediskwalificeerd. Plek drie was zo voor het Poolse kwartet Ada Majewska, Nikola Mazur, Kamila Stormowska en Gabriela Topolska.
Aflossing mannen
Boer, De Laat, Huisman en Van 't Wout streden goed mee, maar werden in de slotfase een beetje weggedrukt. Toch leek Van 't Wout zich in de laatste ronde weer volop in de strijd om de winst te mengen, maar een van de Chinezen ging voor hem onderuit en die kon hij niet ontwijken: Nederland moest het doen met plek vier. De winst ging naar William Dandjinou, Pascal Dion, Steven Dubois en Jordan Pierre-Gilles namens Canada, voor Jang Sung-woo, Kim Gun-woo, Park Ji-won en Seo Yi-ra (Zuid-Korea) en thuisrijders Liu Shaoang, Liu Shaolin, Ren Ziwei en Sun Long.
Manon Bakker heeft de wereldbeker veldrijden in Val di Sole gewonnen. De Nederlandse was in de laatste ronde te sterk voor Ceylin del Carmen Alvarado. Op ruim één minuut van de winnares kwam Puck Pieterse als derde over de finishstreep.
Veel toppers lieten de wereldbekerbeker in Italië links liggen. Fem Van Empel en Lucinda Brand, die beide twee wereldbekers wisten winnen, kwamen niet aan de start net zoals andere Nederlandse veldrijdsters zoals Shirin van Anrooij, Denise Betsema, Annemarie Worst en Inge van der Heijden. In Val di Sole ging Ceylin del Carmen Alvarado als eerste de eerste bocht door, maar kwam daarna direct ten val. Zonder grote gevolgen, want ook achter haar werd er gevallen.
Alvarado maakte onderweg verschillende foutjes, maar halfweg de cross leek de 25-jarige Nederlandse toch op weg naar de overwinning. Ze had twintig seconden voorsprong op de nummer twee Manon Bakker, maar de fouten bleven terugkeren bij Alvarado. In het slot van de voorlaatste ronde kwam Bakker snel aansluiten bij Alvarado na een nieuwe hapering van Alvarado en gingen ze gezamenlijk de slotronde in. Daarin nam Bakker de kop en nadat Alvarado opnieuw bleef haken in de sneeuw reed Bakker weg bij haar landgenote en reed ze naar haar eerste overwinning in de wereldbeker. Alvarado werd op een kleine minuut tweede, Pieterse maakte het podium in Italië compleet.
Elke vrijdagmiddag een dosis babes. Bizarre babes, lekkere babes, grappige babes, schaarsgeklede babes, wannabe babes etc. Babes dus.
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Goede morgen!
Vanochtend regent het vooral in het noorden en oosten eerst nog. In de loop van de ochtend wordt het met uitzondering van het noordoosten droog. Mogelijk zien we de zon nog even. De wind komt het westen en is vrij krachtig, in de kustgebieden krachtig tot hard, aan de noordwestkust eerst nog stormachtig, windkracht 8. In de noordwestelijke kustprovincies zijn er windstoten rond 80 km/uur.
Vanmiddag is het meestal bewolkt, later in de middag gaat het van het zuidwesten uit af en toe regenen. De maximumtemperatuur wordt 11°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig. Aan de noordwestkust is de wind eerst nog krachtig.
Vanavond zijn er perioden met regen. Later in de avond wordt het weer droog. De wind komt uit het zuidwesten is matig, aan de kust krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7.
Komende nacht komen er enkele buien voor, in het noorden mogelijk met onweer. De minimumtemperatuur ligt rond 8°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan zee (vrij) krachtig. In de loop van de nacht neemt de wind toe naar matig tot vrij krachtig boven land en aan de westkust naar krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7.
Tot morgen!
Het mooie begin van een dag in Noordbroek (Foto: bondage)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.
Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.
Het World Cup-circus in het biatlon is deze week neergestreken in Oostenrijk. Na de openingsweek in het Zweedse Östersund is nu Hochfilzen aan de beurt, waar vrijdag en zaterdag werd gestreden op de sprints - twee schietbeurten - en de achtervolgingen - vier schietbeurten en de uitslag van de sprint als startvolgorde.
Sprint mannen
Johannes Dale-Skjevdal uit Noorwegen liet twee keer één schijf staan, maar langlaufend was hij dusdanig snel dat zijn tijd aan de finish lang de snelste was. De Zweed Sebastian Samuelsson dook er met één misser 9,2 seconden onderdoor, waarna hij op zijn beurt dan weer door twee Noren verdrongen werd: zowel veteraan Tarjei Bø als Sturla Holm Lægreid bleven foutloos op de schietbaan. Bø noteerde de snelste tijd, Lægreid kwam 4,9 seconden tekort.
Zo kwam Samuelsson op exact tien seconden te staan, maar dat leverde hem uiteindelijk wel de derde en laatste podiumplek op. Landgenoot Martin Ponsiluoma werd op 18,4 seconden vierde met ook één misser, Dale-Skjevdal hield stand op de vijfde plek, zeven seconden voor landgenoot Vetle Sjåstad Christiansen. De vorig seizoen extreem dominante Noor Johannes Thingnes Bø schoot drie keer mis en moest genoegen nemen met plek elf op 47,1 seconden van zijn oudere broer.
Sprint vrouwen
Met één misser kwam Justine Braisaz-Bouchet uit Frankrijk aan de finish met een prima tijd, maar al snel bleek duidelijk dat het niet voor de winst zou zijn. Die strijd ging tussen de Noorse Ingrid Landmark Tandrevold en Elvira Öberg uit Zweden: Tandrevold schoot foutloos, Öberg was beduidend sneller, maar liet één schijf staan. Uiteindelijk bleek het goede schieten van Tandrevold doorslaggevend, zij pakte de winst met 4,9 seconden voorsprong op Öberg.
Braisaz-Bouchet hield de derde plek wel vast, hoewel het weinig scheelde: de Zwitserse Lena Häcki-Gross liet één schijf staan en kwam 0,3 seconden tekort voor haar tweede individuele podium ooit - sterker nog, als die schijf ook om was gevallen had ze haar eerste zege ooit kunnen boeken. De Italiaanse Lisa Vittozzi werd op 24,4 seconden vijfde, maar had daar wel tien treffers voor nodig.
Achtervolging mannen
Tarjei Bø kreeg al snel gezelschap van Lægreid en Samuelsson, maar bij schietbeurt één nam Lægreid met vijf treffers een flinke voorsprong. Bij schietbeurt twee liet Lægreid een schijf staan, waardoor Samuelsson aan kon sluiten, terwijl Tarjei Bø moeite had om in de buurt te blijven. Bij de derde schietbeurt ging het fout voor Samuelsson: twee missers, waardoor zijn kansen verkeken waren. Ondertussen kwam Johannes Thingnes Bø juist opzetten, met in totaal één misser pakte hij de leiding.
De jongere van de gebroeders Bø arriveerde als eerste bij de laatste schietbeurt, schoot alle schijven om en ging op weg naar zijn soevereine eerste zege van de winter. Het Open Noors Kampioenschap achter hem werd beslist in het voordeel van Dale-Skjevdal: ondanks drie missers werkte hij zich met ontzettend sterk langlaufen op naar de tweede plek, voor Tarjei Bø, die in de slotklim nog afrekende met de kapotgestreden Lægreid - een Noors 1-2-3-4'tje.
Achtervolging vrouwen
Met een misser op de schietbaan werd Tandrevold al snel gepasseerd door de foutloze Häcki-Gross en Vittozzi, terwijl Öberg met eveneens één misser halverwege bij Tandrevold zat, een kleine vijftien seconden achter Häcki-Gross. De eerste staande schietbeurt leverde juist voor de twee koploopsters een misser op, terwijl Öberg en Tandrevold alles raakten, waardoor zij de kopposities in handen namen.
De twee kwamen samen aan bij de laatste schietbeurt en raakten beiden alle vijf schijven, maar Tandrevold had wat problemen met haar wapen en verloor veel tijd. Öberg kon zo langlaufend naar de zege, maar Tandrevold werd aangevallen door Häcki-Gross. De Zwitserse sprintte de Noorse eruit en pakte met de tweede plek toch haar tweede individuele World Cup-podium ooit en de beste klassering uit haar carrière.
's Werelds beste alpineskiërs kwamen zaterdag in actie in de World Cup. De mannen werkten een reuzenslalom af in het Franse Val d'Isère, met een historisch resultaat, de vrouwen raasden naar beneden tijdens de afdaling in het Zwitserse St Moritz.
Reuzenslalom mannen, Val d'Isère
De Zwitser Marco Odermatt liet in de eerste run zijn klasse zien en was veruit de snelste, slechts twee skiërs bleven überhaupt een beetje in de buurt: de Noor Henrik Kristoffersen beperkte de schade tot 0,65 seconden, Odermatt's landgenoot Loïc Meillard stond op 0,75 seconden. De Oostenrijker Marco Schwarz voerde op 1,23 seconden de rest van het veld aan, vlak voor de opmerkelijk ver bovenaan staande Joan Verdu uit Andorra (+1,26).
Verdu begon aan zijn tweede run met de Kroaat Filip Zubcic aan de leiding, waar de Andorrees 0,12 seconden voor wist te blijven. Schwarz dook op zijn beurt met 0,34 seconden naar de leiding, maar Meillard kwam 1,08 seconden tekort en zakte vier plekken terug. Kristoffersen kon het ook niet bolwerken en verloor op 1,18 seconden zes plekken, waardoor naast Schwarz óók Verdu zeker was van het podium. Alleen Odermatt stond nog boven en de Zwitser maakte het af: winst met 0,98 seconden voorsprong op Schwarz en met Verdu op drie. Dat was niet alleen het eerste World Cup-podium ooit voor een skiër uit Andorra, er was zelfs nooit eerder een top-10-klassering.
Afdaling vrouwen, St Moritz
De Italiaanse Federica Brignone opende de wedstrijd en liet een op het oog uitstekende run zien, maar haar tijd werd al snel verbeterd: de Amerikaanse technisch specialiste Mikaela Shiffrin deed weer eens mee aan een afdaling en dook 0,17 seconden onder Brignone's tijd door. Lange tijd kwam niemand daar verder bij in de buurt, de Oostenrijkse Stephanie Venier - die tussen Brignone en Shiffrin naar beneden ging - voerde op 0,58 seconden de rest van het veld aan.
Als tiende kwam Sofia Goggia de piste op en de Italiaanse waaghals was weer sterk: 0,15 seconden achter Shiffrin en dus vlak voor Brignone. Hoewel veel dames best in de buurt kwamen, bleef het podium bij Shiffrin, Goggia en Brignone. De Oostenrijkse Cornelia Hütter strandde op 0,28 seconden, haar landgenote Mirjam Puchner op 0,39 seconden en het jonge Duitse toptalent Emma Aicher werd op 0,43 seconden zesde.
FC Volendam is een traditionele Ere-Eerste divisieclub. Ze staan niet voor niets bekend onder de naam "De Heen en Weer." De naam van de veerpond. Die laveerde op het water, zoals FC Volendam tussen deze twee divisies. Dit seizoen zijn ze weer in woelige baren en wateren. Nog woeliger dan vorig seizoen.