Een kattetong ziet er griezelig uit van dichtbij, maar is zeer functioneel

Peter Carlos, een veterinaire technicus uit Florida, heeft een een close-up van een kattetong gemaakt die door veel mensen als een beetje griezelig werd ervaren. In het twaalf seconden durende filmpje zoomt hij in op de tong van een kat waarbij de naar achteren gerichte stekels, papillen genaamd, goed zichtbaar zijn.

Papillen hebben kleine keratine proteïne stekels die grote hoeveelheden speeksel van mond naar vacht kunnen overdragen, als de kat zichzelf schoonlikt. Keratine is hetzelfde materiaal waar de nagels van katten en mensen van gemaakt zijn. De stekels zijn gebogen en hebben een holle punt, wat een functie heeft bij het zichzelf verzorgen en waarmee de kat water kan opnemen.

De haakachtige papillen die de hele tong bedekken, maken het voor katten ook gemakkelijker om “vlees van botten te verwijderen, en dat ze vrij snel en effectief kunnen eten”, aldus de Britse site Cat Protection. Deze functie zorgt ervoor dat katten onafhankelijker kunnen leven dan andere huisdieren zoals honden. 

(Maar dit was natuurlijk al lang bekend bij de kattenliefhebbers die wel eens een lik van hun poezebeest hebben gehad)