Aardbeving met een kracht van 6,4 in Nepal, minstens 129 doden

Jippie

Bij een aardbeving in het noordwesten van Nepal zijn volgens de autoriteiten minstens 129 mensen omgekomen. In de media wordt echter gesproken over meer dan 130 doden. Men vreest dat het aantal dodelijke slachtoffers nog verder zal stijgen. Tientallen mensen raakten ook gewond.

Reddingswerkers zijn op zoek naar slachtoffers in bergdorpen, maar veel gebieden zijn nog afgesneden van de buitenwereld. "Reddings- en zoekteams moeten wegen vrijmaken die geblokkeerd zijn door aardverschuivingen als gevolg van de aardbeving, om de getroffen gebieden te bereiken", aldus een politieagent in een van de getroffen gebieden.

Aardbeving ook gevoeld in New Delhi
Volgens het National Earthquake Monitoring Centre (NEMRC) had de beving een magnitude van 6,4 en vond ze plaats op vrijdagavond om 23.47 uur lokale tijd. De aardbeving vond plaats in het Jajarkot district, een heuvelachtig gebied met 190.000 inwoners, in de provincie Karnali. Jajarkot ligt ongeveer 500 kilometer ten westen van de hoofdstad Kathmandu.

Het Amerikaanse aardbevingsbewakingssysteem USGS had eerder een magnitude van 5,6 en een diepte van ongeveer 18 kilometer gemeten. Volgens een bericht in de Times of India werden de aardschokken gevoeld tot in New Delhi in India.

Vaak zware aardbevingen
Het Himalayagebied, waar Nepal ligt, is geologisch gezien zeer actief. De Indiase continentale plaat schuift daar onder de Euraziatische plaat met een snelheid van ongeveer twee centimeter per jaar, wat herhaaldelijk tot zware aardbevingen leidt.

In het voorjaar van 2015 werd het gebied rond de hoofdstad Kathmandu opgeschrikt door een zware aardbeving met een kracht van 7,8 (7,6 volgens Nepalese cijfers). Het dodental liep toen op tot ongeveer 9.000 en miljoenen mensen raakten dakloos.