Smith vraagt rechter Trump te verbieden over verkiezing 2020 te praten

Waarschijnlijk om potentiële intimidatie van getuigen en beïnvloeding van het proces door Trump te voorkomen heeft speciaal aanklager Jack Smith gisteren aan rechter Tanya Chutkan gevraagd om een spreekverbod tegen de voormalige president uit te vaardigen.

Het is geen bijzondere maatregel, ze worden in high-profile zaken vaker ingezet, maar het is voor Donald Trump's campagnestrategie voor 2024 natuurlijk wel vervelend als hij niet meer feitenvrij allerlei nonsens mag roeptoeteren over het zogenaamde onrecht dat hem bij de verkiezingen van 2020 zou zijn aangedaan. Hij mag natuurlijk wel over beleidsplannen en dergelijke spreken. Dat is geen enkel probleem.

Het verzoek tot een beperkt spreekverbod is de meest directe reactie van de aanklagers namens Jack Smith op de openbare verklaringen van de voormalige president tot nu toe. Het ministerie van Justitie zei dat het bevel nodig is om de integriteit van het proces van Trump in maart te beschermen. Trump heeft al de opdracht gekregen om potentiële getuigen niet te intimideren of met hen over de feiten van de zaak te praten.

Bij hun betoog wezen de aanklagers op valse publieke verklaringen die Trump eerder rond de verkiezingen van 2020 had afgelegd “om het publieke vertrouwen in het verloop van de verkiezingen te beïnvloeden en individuen die hem tegenspraken te intimideren.”

Chutkan, een door Obama aangestelde rechter die toezicht houdt op de strafzaak in Washington, DC, heeft nog geen beslissing genomen over het verzoek.

Trump heeft de motie van de speciale raadsman vrijdag in een Truth Social-post verworpen, waarbij hij Smith ‘gestoord’ noemde en beweerde dat het een poging was om de leidende Republikeinse presidentskandidaat het zwijgen op te leggen voor de verkiezingen van 2024.

Het federale onderzoek naar verkiezingsinmenging is een van de vier strafzaken tegen de voormalige president. Trump wordt in deze zaak geconfronteerd met vier aanklachten, waaronder belemmering van een officiële procedure en samenzwering om de Verenigde Staten te misleiden.