Volleybalsters beginnen OKT met nipte nederlaag en ruime zege

In de wereld van het vrouwenvolleybal zijn de ogen deze en volgende week op drie locaties gericht: in het Chinese Ningbo, het Japanse Tokyo en het Poolse Lodz worden drie olympische kwalificatietoernooien afgewerkt, met op elk toernooi acht deelnemers - de top-2 plaatst zich voor de Spelen.

Nederland opende zaterdagochtend in Ningbo met een duel tegen Canada. Met China en Servië als twee toplanden in de groep was dat gelijk een wedstrijd die eigenlijk gewonnen móest worden, maar een bijzonder spannende openingsset werd ondanks een 20-16 voorsprong verloren. Nederland herstelde zich sterk en won de volgende twee sets overtuigend, maar in set vier ging ongeveer alles fout. Een voorsprong werd in de beslissende vijfde set weggegeven, maar een achterstand werd ook weer ongedaan gemaakt, waarna het alsnog fout ging met een smash in de eigen 'brievenbus' op matchpoint Canada: 30-32, 25-19, 25-15, 17-25, 13-15.

Zondagochtend stond Nederland tegenover Tsjechië, dat in haar openingsduel verrassend in een vijfsetter had gewonnen van de sterke Dominicaanse Republiek. Nederland was op papier zeker wel de favoriet en dit keer maakte de ploeg van Felix Koslowski dat wel waar: 25-13, 25-18, 25-21 was de eindstand van de niet al te enerverende edoch degelijke wedstrijd.

Dinsdagochtend om 10.00 uur speelt Nederland de volgende wedstrijd, van Mexico zou in theorie dan zonder al teveel moeite gewonnen moeten worden.