Ierse rugbyers walsen over Tonga heen, Samoa opent met winst op Chili

Op het wereldkampioenschap rugby zijn zaterdag weer drie wedstrijden in de groepsfase afgewerkt. In Frankrijk kwam Portugal voor het eerst dit WK in actie, terwijl met Samoa en Tonga ook de twee Polynesische eilanden voor het eerst dit WK het veld betraden.

Samoa - Chili (groep D)
Een penalty kick van Christian Leali'ifano bracht Manu Samoa op voorsprong, maar de Chileense WK-debutanten sloegen net als in hun openingswedstrijd snel terug: een try van Matias Dittus en bijbehorende conversie van Santiago Videla zorgde voor een voorsprong. Leali'ifano trapte echter nog twee penalty kicks binnen en laat in de eerste helft scoorde Duncan Paia'aua een try. In de tweede helft ging Samoa los: tries van Jonathan Taumateine, Fritz Lee en twee keer Sama Malolo brachten de ploeg uiteindelijk een 43-10 overwinning.

Wales - Portugal (groep C)
De tweede wedstrijd voor Wales en met een vroege try van Louis Rees-Zammit begon de ploeg prima, hoewel het pas in de tweede helft echt op gang kwam. Dewi Lake en Jac Morgan scoorden een try, alvorens Nicolas Martins de Portugezen ook over de lijn wist te krijgen. Veteraan Taulupe Faletau gooide de boel definitief in het slot, Wales won uiteindelijk met 28-8 en gaat met twee zeges aan kop.

Ierland - Tonga (groep B)
Het duurde heel even voor Ierland op gang kwam, maar toen het eenmaal zo ver was walsten ze in twintig minuten tijd over de Polynesiërs heen: Tadhg Beirne, Caelan Doris, Mack Hansen en Johnny Sexton scoorden in de laatste twintig minuten van de eerste helft een try, Vaea Fifita deed iets terug namens Tonga. Tries van James Lowe, twee keer Bundee Aki en Rob Herring - en vier conversies van zowel Sexton als Ross Byrne - brachten Nieuw-Zeeland uiteindelijk naar een ruime 59-16 zege.