FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 5 januari 2025

Liverpool na spektakelstuk niet langs Manchester United

Liverpool is er in een spectaculaire wedstrijd niet in geslaagd te winnen van Manchester United, op Anfield werd het 2-2.

Bij Liverpool stonden er met Virgil van Dijk, Ryan Gravenberch en Cody Gakpo drie Nederlanders in de basis terwijl Matthijs de Ligt zijn opwachting maakte in de basis van Manchester United. De bezoekers begonnen in de underdog rol aan de wedstrijd maar speelden vandaag duidelijk hun beste partij van dit seizoen. De eerste helft was in evenwicht en ondanks dat beide partijen een aantal kansen kregen werd er daarin niet gescoord.

Dat veranderde vlak na rust toen Lisandro Martínez de bezoekers op voorsprong zette. Lang kon het echter niet van de voorsprong genieten want zeven minuten later was het Gakpo die de ploegen weer in evenwicht bracht. Nadat De Ligt met een handsbal een penalty veroorzaakte zorgde Mohamed Salah voor de voorsprong van Liverpool.

United gaf echter niet op en na een goede actie van invaller Alejandro Garnacho schoot Diallo raak, 2-2. In de enerverende slotfase werd niet meer gescoord, ook al had Harry Maguire dat wel moeten doen voor Manchester United. Helemaal vrijstaand aangespeeld door de ingevallen Joshua Zirkzee schoot in hij diep in de blessuretijd echter over.

Gewapende overval in Rotterdam

Zaterdagavond heeft de politie in Rotterdam een 15-jarige jongen uit Delft aangehouden, na een gewapende overval op een buurtsupermarkt aan de Sportsingel. De tiener sloeg nog op de vlucht, maar kon 10 minuten na de melding door de politie worden aangehouden.

De 15-jarige probeerde de supermarkt te overvallen, maar moest er zonder buit vandoor gaan. Politieagenten die op de melding afkwamen zagen hem lopen en zetten onmiddellijk de achtervolging in. De politie loste enkele waarschuwingsschoten om de dader ervan te overtuigen z'n vlucht op te geven. Enkele honderden meters van de supermarkt kon de jongen worden ingerekend.

Tijdens z'n vlucht gooide de minderjarige overvaller zijn vuurwapen weg, dat direct door de politie werd gevonden en in beslag genomen. "Gelukkig is er niemand gewond geraakt”, meldt de politie nog op sociale media. 

De minderjarige overvaller is uiteindelijk door een team met hondengeleiders aangehouden. De politie doet verder onderzoek naar de zaak en zal vaststellen of het om een echt vuurwapen ging.

KLM wil vliegtuigen en bemanning inhuren

KLM geeft aan vliegtuigen inclusief bemanning te willen gaan huren, om het pilotentekort op te vangen. De komende zomer moeten deze worden ingezet op vluchten binnen Europa. Op deze manier kan KLM een deel van haar vluchten op het continent blijven uitvoeren zodat de slots niet verloren gaan. De keuze voor het aantrekken van vliegtuigen met bemanningen van buitenaf vloeit voort uit de personeelstekorten in de cockpit.

Ook bij de langeafstandsvloot heeft KLM met een pilotentekort te kampen. Deze vluchten zijn verantwoordelijk voor het meerendeel van de omzet. Eventuele Amerikaanse sancties als gevolg van de mogelijke krimp van Schiphol, zou voor KLM dan ook desastreus kunnen zijn.  Op dit moment staat een deel van de langeafstandsvloot van KLM binnen, omdat er geen piloten zijn met de juiste type rating.  Ook hiervoor overweegt KLM externe toestellen met bemanning in te huren.   

Aannamebeleid
Doordat geen nieuwe piloten meer aangenomen worden, is er een ‘mismatch’ in de cockpit. Daarnaast kunnen piloten gemakkelijk de overstap maken naar een ander vliegtuigtype. Met de komst van de nieuwe Airbus A321NEO komt er een nieuw vliegtuig bij waarnaar vliegers kunnen overstappen. Té veel piloten zijn momenteel dan ook in opleiding. ‘Daarmee is het uiterst voor de hand liggend dat je – behalve bij structurele krimp – altijd ruim op tijd evenveel mensen aanneemt als dat er met pensioen gaan.

KLM beschouwt dat als ‘normale bedrijfsvoering’. Het is alleen opvallend dat we elke paar jaar een aannamestop meemaken om kosten te besparen, gevolgd door het onvermijdelijke (en door management onvoorziene) vliegerstekort’, aldus Ruud Stegers, vicevoorzitter van Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), in een brief aan haar leden. 

Fun met Funda #320: betaalbaar Amsterdams huis op eigen grond

Net iets meer dan een half miljoen kost dit leuke huisje aan het water en op eigen grond in Amsterdam. Mag je dat nog betaalbaar noemen? Voor Amsterdamse begrippen wel, vrees ik...

Je koopt voor dat geld een huis van net geen 100m2 en ook meteen een hobby: er moet nog wat geklust worden voordat het echt wat is. Dat begint al met de fundering die hersteld moet worden (knappe klusser die dát zelf doet). En verder is het, voorzichtig gezegd, een tikkie gedateerd.

Mooi is wel dat je nog ruimte hebt om het huis uit te bouwen en zo nog wat vierkante meters toe te voegen. Alles staat op eigen grond dus je hebt niets maken met zo'n vermaledijde erfpacht regeling. Misschien dat je beter gewoon opnieuw begint en er iets nieuws op zet... 

De de tuin grenst aan vaarwater: het Twiske is nabij en gemakkelijk bereikbaar met een klein bootje. De makelaar stelt voor om van de "ruwe diamant een parel te maken"; ik denk dat hij zich naar beter met huizen blijft bezig houden en zich niet met parels en diamanten inlaat...

Biden reikt 'Presidential Medal of Freedom' uit aan o.a. Bono, Hillary Clinton en George Soros

President Joe Biden heeft zaterdag de hoogste burgerlijke onderscheiding van het land, de Presidential Medal of Freedom, uitgereikt aan 19 mensen. Het betrof een breed scala aan grootheden uit de politiek, cultuur en kunst, waaronder voormalig Democratisch presidentskandidaat Hillary Clinton, ontwerper Ralph Lauren, U2-frontman Bono en filantroop en megadonor George Soros.

"Voor de laatste keer als president heb ik de eer om de Medal of Freedom, de hoogste civiele eer van onze natie, toe te kennen aan een groep buitengewone - echt buitengewone mensen die hun heilige inzet hebben gegeven om de cultuur en de zaak van Amerika vorm te geven," zei Biden in een korte toespraak.

De medaille wordt uitgereikt aan mensen "die een voorbeeldige bijdrage hebben geleverd aan de welvaart, waarden of veiligheid van de Verenigde Staten, de wereldvrede of andere belangrijke maatschappelijke, publieke of particuliere inspanningen," aldus een verklaring van het Witte Huis. Biden zelf heeft de medaille ontvangen van toenmalig president Barack Obama in de nadagen van diens regering.

Twee prominente Amerikaanse politieke figuren werden postuum geëerd: voormalig procureur-generaal Robert F. Kennedy en voormalig Michigan Gov. George Romney, de vader van voormalig senator Mitt Romney. Kerry Kennedy nam de prijs namens haar vader in ontvangst. 

De president erkende ook Soros (92), een liberale megadonor die volgens het Witte Huis "organisaties en projecten over de hele wereld heeft gesteund die democratie, mensenrechten, onderwijs en sociale rechtvaardigheid versterken", zijn zoon Alex Soros nam namens hem de onderscheiding in ontvangst. 

In de entertainmentsector werden acteurs Michael J. Fox en Denzel Washington geëerd, samen met de gepensioneerde NBA-speler Earvin 'Magic' Johnson. Washington zou in 2022 ook geëerd worden, maar moest zich terugtrekken van de ceremonie nadat hij positief getest was op Covid-19.

Uitreiking Medal of Freedom 2025  (@ MSNBC on YouTube 040125)
Uitreiking Medal of Freedom 2025 (@ MSNBC on YouTube 040125)

Schaduwoorlog op zee: hoe kunnen we onze datakabels beschermen?

In de afgelopen maanden zijn een stroomkabel en verschillende datakabels die over de zeebodem van de Oostzee zijn aangelegd beschadigd. Finse onderzoekers die de schade aan een elektriciteitskabel in de Oostzee en verschillende datakabels onderzoeken, zeiden dat ze een sleepspoor van een anker op de zeebodem hadden gevonden, blijkbaar van een schip dat aan Rusland is gelinkt en dat al door Finland in beslag is genomen voor onderzoek.

De Estlink-2 elektriciteitskabel, die energie van Finland naar Estland over de Oostzee transporteert, viel uit op 25 decemberna een duidelijke breuk. Het had weinig gevolgen, maar volgde op eerdere schade aan twee datakabels en de Nord Stream gaspijpleidingen, die beide als sabotage werden bestempeld. De Finse hoofdonderzoeker van de politie, Sami Paila, zei dat het spoor zich over "tientallen kilometers ... zo niet bijna honderd kilometer (62 mijl)" uitstrekte.

Ook in de Noordzee liggen veel van dit soort kabels en diverse leidingen. Wat kunnen we doen om deze te beschermen?

Anker  (@Engin Akyurt on Unsplash)
Anker (@Engin Akyurt on Unsplash)

Opnieuw demonstraties tegen Israëlische regering, Hamas geeft beelden gegijzelde vrij

In Israël is zaterdagavond opnieuw door duizenden mensen gedemonstreerd voor een gijzelingsovereenkomst en tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu. De grootschalige demonstraties die vrijwel elke zaterdagavond plaatsvinden in de grote Israëlische steden zijn bedoeld om de druk op Netanyahu te vergroten zodat hij eindelijk tot een akkoord komt om de door Hamas gegeijzelden vrij te krijgen.

Veel familieleden van de ontvoerden hopen nog steeds dat een overeenkomst waarover momenteel in de Qatarese hoofdstad Doha wordt onderhandeld, een einde zal maken aan de oorlog in de Gazastrook, die al meer dan vijftien maanden aan de gang is, en de gegijzelden de kans zal geven om naar huis terug te keren. Volgens Israëlische tellingen worden er momenteel nog ongeveer 100 gijzelaars vastgehouden in Gaza, hoewel het onduidelijk is hoeveel van hen nog in leven zijn.

Hamas heeft zaterdag een video geplaatst waarop een 19-jarige Israëlische gevangene te zien is, nu de indirecte besprekingen tussen de terroristische groepering en Israël over een staakt-het-vuren alsmede een akkoord over de vrijlating van gijzelaars in Qatar worden hervat. Op de beelden is Liri Albag te zien, die de Israëlische regering oproept om tot een akkoord te komen. Ze werd samen met zes andere vrouwelijke dienstplichtige soldaten gegijzeld op de legerbasis Nahal Oz aan de grens met Gaza tijdens de aanval van Hamas op 7 oktober 2023. Vijf van hen zitten nog steeds gevangen. 

Verbod op UNRWA is 'genadeklap voor alle Palestijnen'

De tijd dringt voor UNRWA, de VN-organisatie die ondersteuning biedt aan de Palestijnen. Over drie weken zal Israël wetgeving invoeren die het functioneren van de organisatie kan beïnvloeden. Israël stelt dat UNRWA in Gaza samenwerkt met Hamas en dat andere hulporganisaties het humanitaire werk kunnen overnemen.

Kort voor het verbod van kracht gaat, geven hulporganisaties aan dat niemand UNRWA kan vervangen. "Het is niet haalbaar. Hierdoor komt alle hulp tot stilstand." UNRWA functioneert in Gaza als een aanvullende overheid die welzijnstaken uitvoert. Voor de aanval van Hamas op Israël en de daaropvolgende oorlog in Gaza had UNRWA 13.000 medewerkers, 284 scholen en 27 klinieken in Gaza. Alle scholen zijn nu gesloten en er zijn nog slechts 9 klinieken open.

Hulporganisaties zoals Save the Children, Cordaid en Oxfam Novib geven aan dat zij hun werk in Gaza niet kunnen voortzetten zonder de steun van UNRWA. "We zijn afhankelijk van hen," zegt humanitair expert Mirte Bosch van Oxfam Novib. "Denk aan de logistieke infrastructuur die cruciaal is voor het leveren van voedsel, water en hygiëneproducten, evenals de beschikbaarheid van fysieke locaties zoals scholen, schuilplaatsen en ziekenhuizen. We kunnen ons werk in Gaza en de Westelijke Jordaanoever niet met dezelfde capaciteit uitvoeren."

Unicef, met 100 tot 150 medewerkers, is een van de grootste hulporganisaties in Gaza. Ook zij kunnen zonder UNRWA de benodigde hulp niet op grote schaal bieden, aldus Wouter Booij van Unicef Nederland. "Wij zijn bijvoorbeeld betrokken bij de watervoorziening met waterpompen. Zonder UNRWA kunnen we daar niet mee doorgaan. Vorig jaar hebben we de poliovaccinatie uitgevoerd, een operatie die we grotendeels samen met UNRWA hebben gerealiseerd." Het overnemen van taken wordt als 'een illusie' beschouwd.

Artsen zonder Grenzen heeft een onafhankelijke logistieke keten, maar zij zijn ook niet in staat om de taken van UNRWA over te nemen. "UNRWA opereert op een schaal die geen enkele andere organisatie kan evenaren," zegt Karel Hendriks, directeur van Artsen zonder Grenzen Nederland. "Het heeft tientallen jaren gekost om dit op te bouwen. Ze verzorgen meer dan 10.000 medische consultaties per dag, vergelijkbaar met huisartsenzorg. Hart- en vaatziekten, diabetes, zorg voor moeders met kinderen. Het is onrealistisch te denken dat anderen dat kunnen opvangen. Wij zullen overspoeld worden door Palestijnse patiënten, waarvoor we de middelen niet hebben, omdat de invoer van goederen en mensen wordt geblokkeerd."

Wouter Booij van Unicef Nederland voegt toe: "UNRWA is de enige organisatie met een grootschalige aanwezigheid; lokale mensen die bekend zijn met de omgeving. Zij beschikken over alle infrastructuur en opslagruimtes, wat van groot belang is. Hun wagenpark, expertise en meer zijn essentieel. Het is moeilijk te verwachten dat een andere organisatie dit kan overnemen. Daarom komt alle hulp tot stilstand."

"Zonder UNRWA zal het humanitaire hulpsysteem in de bezette Palestijnse gebieden, dat al tekortschiet, een aanzienlijke klap krijgen," zegt Mirte Bosch van Oxfam Novib. "De impact van deze wet op het leven van Palestijnen daar zal groot zijn." "Ik verwacht dat als UNRWA wordt verboden zonder alternatief, dit kan leiden tot meer doden in Gaza," zegt directeur Karel Hendriks van Artsen zonder Grenzen. "Wij roepen de Nederlandse regering op om druk uit te oefenen op Israël om deze wetten niet door te voeren. Het is niet duidelijk of de Nederlandse regering deze bezorgdheid deelt of begrijpt wat de gevolgen zullen zijn."

Unicef onderzoekt alle mogelijke scenario's, aldus Wouter Booij. "Wij zullen niet vertrekken; we zullen daar doorgaan zo goed als mogelijk. Maar zonder UNRWA is het een uitdaging om hulp te blijven bieden."

Tientallen vluchten geannuleerd vanaf Schiphol vanwege winters weer

Vanaf luchthaven Schiphol zijn meerdere vluchten geannuleerd vanwege het winterse weer. Daarnaast is een deel van de vluchten vertraagd. Op de website van de luchthaven is een overzicht van welke vluchten doorgaan en welke vertraagd of geannuleerd zijn. Zo meldt AT5.

Gisteren werd al bekendgemaakt dat zeker 70 vluchten zijn geschrapt. Daarbij zijn ook een ruim aantal vliegtuigen vertraagd. "Reizigers zijn van tevoren door hun vliegmaatschappij hierover geïnformeerd", laat een woordvoerder weten. 

Op de landingsbanen van Schiphol zijn sneeuwschuivers bezig om de banen weer sneeuwvrij te maken. "Van tevoren is er gestrooid en gespoten. Dat doen we op de vertrek- en landingsbanen, maar ook op de wegen naar de luchthaven toe. Zo blijven we goed bereikbaar."

Beperkte baaninzet
Op de luchthaven is op het moment een beperkte baaninzet. "Er is een vertrekbaan en een landingsbaan. Dit om de operatie beheersbaar te maken." Mensen die vandaag via Schiphol reizen, worden opgeroepen om zoveel mogelijk de website in de gaten te houden over eventuele wijzigingen in hun vlucht. 

Verwacht wordt dat de luchthaven in de loop van de middag weer vol in bedrijf is.

Suriname neemt afscheid van Desi Bouterse

In de Surinaamse hoofdstad Paramaribo is zaterdag afscheid genomen van voormalig legerleider, president en partijvoorzitter Desi Bouterse, die net voor Kerstmis op 79-jarige leeftijd overleed. Ruim veertig jaar lang was Bouterse een van de meest dominante figuren in de politiek van Suriname: als leider van de militaire coup in 1980, als architect van de jaren tachtig en als twee keer verkozen president in een democratisch tijdperk. Toch hing er tijdens de uitvaartdagen een dubbele lading in de lucht. Enerzijds kwam een onafzienbare menigte, door sommigen geschat op tienduizenden, om ‘Papa Bouta’, zoals veel aanhangers hem noemden, de laatste eer te bewijzen. Anderzijds kon niemand om het feit heen dat hij in december 2023 definitief was veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn rol in de Decembermoorden van 1982. Daarvoor was hij voortvluchtig en ondergedoken en hij stierf zonder een dag van die straf te hebben uitgezeten.

Geen staatsbegrafenis, maar ‘volkseer’
De regering van Suriname, geleid door president Chan Santokhi, besloot op basis van Bouterses strafblad en veroordeling dat hij geen staatsbegrafenis zou krijgen. Deze beslissing kwam niet als een verrassing voor de buitenwereld, gezien het beladen verleden van de ex-legerleider. Voor zijn aanhangers deed het er echter weinig toe: vanuit de Nationale Democratische Partij (NDP) werd aangekondigd dat Bouterse een ‘volksbegrafenis’ zou krijgen. Sommigen binnen de partij noemden het zelfs ‘volkseer’. Dit concept zou volgens hen in essentie groter en belangrijker zijn dan welke staatsbegrafenis dan ook. Het resultaat was een indrukwekkend eerbetoon waarbij de straten van Paramaribo volstroomden met rouwenden, nieuwsgierigen en toegewijde volgelingen.

De sfeer was, ondanks de aanleiding, op veel momenten feestelijk en uitgelaten. Langs de route stonden mensen te dansen of te zingen, althans zodra de stoet dichterbij kwam. Door middel van muziek, waaronder liederen van Max Nijman en Bob Marley, en zelfs optredens van dichters, probeerde de NDP leiding te geven aan een waardig maar ook ‘licht’ ritueel. “Hij hield van feestjes,” zei iemand uit de organisatie, “dus dit is precies hoe hij het zelf zou hebben gewild.” Verschillende prominente gezichten uit de Surinaamse politiek en samenleving stelden zich op langs de route, vaak gekleed in de paarse partijkleuren van de NDP of in militaire camouflagekleding als eerbetoon aan Bouterses achtergrond.

Van huis naar partijkantoor: de eerste etappes
Het afscheid begon ’s ochtends vroeg in de woning van Bouterse in Leonsberg, waar familie en intimi hem in kleine kring konden zien. De overledene was gekleed in militair tenue, compleet met zijn bekende zonnebril en pet, alsof hij wilde herinneren aan de periode waarin hij veel aanhangers voor zich wist te winnen. Een groep oud-militairen in uniform legde de Surinaamse vlag op de kist, die werd afgesloten met een glazen deksel, in de stijl van legendarische revolutionairen elders ter wereld. Zo was Bouterses gezicht nog tot borsthoogte zichtbaar voor de buitenwacht.

Vervolgens werd de kist in een witte lijkwagen geplaatst, die stapvoets richting het grote partijcentrum van de NDP, Ocer, zou rijden. De lijkwagen was zodanig gebouwd dat de menigte Bouterse kon zien liggen. Door grote ramen aan de zijkant kon het publiek letterlijk oog in oog komen te staan met hun overleden leider. Rond het konvooi reden tientallen auto’s en motoren, sommige bestuurd door mannen in militair uniform met bivakmutsen op. Dat beeld riep de vraag op of Bouterse nog steeds beschikte over een privélegertje, zoals critici hem al die jaren verweten. De autoriteiten lieten het begaan: openlijk ingrijpen zou ongetwijfeld op veel weerstand zijn gestuit.

Een route vol symboliek
De stoet legde een kilometerslange tocht af, van het noorden van de stad naar het zuiden, en passeerde talloze plekken die voor Bouterse van belang waren geweest. Zo reed men langs het presidentieel paleis waar hij in twee afzonderlijke periodes de scepter zwaaide en langs De Nationale Assemblee, waar hij in zijn laatste democratische ambtstermijnen tal van politieke gevechten leverde. De meest beladen plek op de route was echter zonder twijfel Fort Zeelandia. Hier werden in december 1982 vijftien politieke tegenstanders geëxecuteerd, een gebeurtenis die in Suriname bekendstaat als de Decembermoorden en waarvoor Bouterse bijna veertig jaar later tot twintig jaar celstraf werd veroordeeld.

Dat de rouwstoet pal langs deze grimmige historische locatie kwam, riep bij sommige Surinamers gevoelens van woede en verdriet op. Tegendemonstraties of openlijk protest bleven echter uit, volgens veel waarnemers omdat Suriname een kleine gemeenschap is waarin men in het dagelijks leven op elkaar aangewezen is. “We moeten door,” klonk het uit de mond van een nabestaande die ervoor koos zijn winkel te sluiten om niet geconfronteerd te worden met het beeld van Bouterses optocht. “Je kunt hier niet jarenlang blijven knokken, we hebben elkaar nodig.”

Tienduizenden mensen langs de weg
Terwijl de stoet zich voortbewoog, groeide de menigte buiten. Bij de centrale markt, een bekend punt in Paramaribo, stonden duizenden mensen dicht op elkaar om een laatste glimp op te vangen. Bloemen werden op de lijkwagen gegooid, er werd gezongen en geroepen. Opvallend was dat veel jongeren zich in het paars hadden uitgedost en de NDP-vlaggen meedroegen. Zij gaven aan te komen uit waardering voor ‘de enige leider die Suriname echt heeft vooruitgeholpen’, verwijzend naar Bouterses infrastructuurprojecten, scholenbouw en de, volgens critici onverantwoordelijke, hoge overheidsuitgaven tijdens zijn bewind.

Een van de meest gehoorde opmerkingen langs de route was: “Hij was een echte man van het volk.” Mensen wilden daarbij graag benadrukken dat Bouterse volgens hen benaderbaar bleef, zelfs toen hij het hoogste ambt bekleedde. Sommigen wezen erop dat hij midden op straat in Paramaribo nog steeds kon worden aangesproken, iets wat men bij voorgaande presidenten minder vond passen.

Gebeurtenissen in het partijcentrum
Bij aankomst in het uitgestrekte complex van Ocer bleek pas goed hoe groots de manifestatie was opgezet. Het terrein werd al snel een paarse zee van mensen, terwijl een enorme tent en een podium ruimte boden aan toespraken van familieleden, voormalige partijgenoten en religieuze leiders. Zelfs oud-president Jules Wijdenbosch, ooit een medestander en later criticus, roemde Bouterses inzet voor Suriname. “Hij heeft fouten gemaakt,” gaf Wijdenbosch toe, “maar hij heeft ook zijn best gedaan voor het land.”

Bouterse lag in zijn kist, geflankeerd door vertegenwoordigers van inheemse stammen in traditionele kledij. De organisatie toont op die manier het multiculturele karakter van de NDP, een partij die als een van de eersten in Suriname actief bruggen probeerde te slaan tussen etnische groepen. Dichters brachten persoonlijke odes en er was zelfs een videoboodschap van de zanger Eddy Grant, bekend van de hit Living on the Front Line. Grant vond dat nummer toepasselijk voor Bouterse, die zijn leven lang in de politieke en militaire vuurlinie zou hebben gestaan.

Externe reacties en gemis aan buitenlandse dignitarissen
Hoewel het evenement in Suriname zelf ongekend groot was, bleef de buitenlandse vertegenwoordiging beperkt. De premier van Barbados, Mia Mottley, stuurde een videoboodschap waarin ze Bouterse een van de meest charismatische leiders van het Caribisch gebied noemde. De enige buitenlandse spreker in Paramaribo was de voormalige president van buurland Guyana, Donald Ramotar. Hij nam de gelegenheid te baat om de westerse landen nog eens te bekritiseren en riep op tot vergaande solidariteit met de bevolking van Gaza. Volgens Ramotar was Bouterse altijd een scherp tegenstander van ‘imperialistische machten’, waarin hij ook een reden zag voor de Surinaamse problemen.

Verder werd de uitvaart niet bezocht door hooggeplaatste staatshoofden of diplomaten, iets wat bij een reguliere staatsbegrafenis vrijwel zeker anders zou zijn geweest. De NDP wuifde dat weg: “Volkseer is grootser en hoger dan staatseer,” verkondigden partijprominenten met trots. Voor hen waren de talloze Surinamers op de been het bewijs dat Bouterse de geschiedenisboeken in zal gaan als een centrale figuur, ongeacht het ontbreken van officiële rouwdelegaties uit het buitenland.

Spanningen met de pers
Een dag voor de uitvaart kondigde een woordvoerder van de NDP aan dat media in het partijcentrum Ocer zich aan ‘richtlijnen’ dienden te houden. Zo mochten journalisten niet spreken over een ‘moordenaar’ of ‘veroordeelde’. De partij verwees daarbij naar de veiligheid: als journalisten die termen tóch in mond zouden nemen, zou men niets kunnen garanderen. Meerdere lokale media, waaronder nieuwssite Starnieuws en De Ware Tijd, kondigden prompt aan geen verslag te zullen doen als er sprake was van censuur. Daarop trok de NDP het besluit snel terug, onder het mom dat er sprake was van een misverstand. De kritiek verstomde niet helemaal, maar uiteindelijk zorgde de aanpassing ervoor dat de Surinaamse pers en internationale media bleven berichten over het afscheid. De NDP had die aandacht op haar beurt graag, mede met het oog op de aanstaande verkiezingen in mei. Verschillende sprekers benadrukten dat de erfenis van Bouterse voortleeft in de partij en dat men ‘de strijd’ van Bouterse wil voortzetten.

De drie mede-veroordeelden
Terwijl Bouterse zelf tot aan zijn dood voortvluchtig was gebleven, zaten enkele medeveroordeelden voor de Decembermoorden al geruime tijd in de gevangenis. Drie van hen, allen op leeftijd, mochten van justitie afscheid nemen in het mortuarium voordat de kist naar Leonsberg werd gebracht. Zij waren, net als Bouterse, sergeanten ten tijde van de coup van 1980 en speelden een rol in de tragische gebeurtenissen van 8 december 1982. Een van hen, Ernst Gefferie, had zich net als de andere twee na de definitieve veroordeling begin 2023 vrijwillig gemeld om zijn straf uit te zitten. Hun korte bezoek aan Bouterses opgebaarde lichaam, begeleid door de politie, is voor velen exemplarisch voor de verwarde erfenis van de ex-legerleider: hij had hen ooit meegenomen in zijn revolutionaire project, maar liet hen achter om zelf elders onder te duiken.

Het moment van crematie
Aan het einde van de dag, na urenlange toespraken en een enorme opkomst van rouwenden, werd de kist met behulp van een paard en koets naar het crematorium vervoerd. Die reis verliep wederom in een optocht, hoewel de drukte inmiddels iets was afgenomen. Bij het crematorium, zo’n twintig minuten verderop, zaten al veel mensen te wachten. Over de luidsprekers klonk nogmaals de muziek die Bouterse zo koesterde, terwijl de ondergaande zon een gloed wierp over de stad en het laatste traject van zijn publieke afscheid.

Het moment zelf, de crematie, voltrok zich in relatieve beslotenheid. Een kleine groep familieleden, nauwe vrienden en partijgenoten kreeg de ruimte om afscheid te nemen. Daarmee kwam een einde aan een dag die voor veel Surinamers in het teken stond van een bijzondere mix van rouw, bewondering, woede en melancholie. Dat Bouterse een omstreden nalatenschap achterlaat, is wel duidelijk. De feiten dat hij ooit Suriname uit het koloniale tijdperk zou hebben helpen tillen en dat hij tegelijkertijd verantwoordelijk werd gehouden voor ernstige mensenrechtenschendingen, maken zijn geschiedenis complex en met momenten pijnlijk.

Gedeeld, maar omstreden erfgoed
“Het is onvermijdelijk dat zo iemand verdeeldheid achterlaat,” zei een Surinaamse jongeman die langs de route stond, maar geen NDP-shirt droeg. Hij gaf aan vooral uit nieuwsgierigheid te zijn gekomen. “Er zijn veel mensen die dit prachtig vinden en geloven dat hij Suriname groot heeft gemaakt. En er zijn anderen die zeggen: hij was een moordenaar en een dictator. Misschien is het allebei waar. Wie weet gaat de geschiedenis daar anders over oordelen dan wij vandaag doen.” Dat sentiment kwam ook naar voren in toespraken van Donald Ramotar, de Guyanese ex-president, en in de video van premier Mia Mottley uit Barbados, die hem prees om zijn charisma maar geen woord repte over de Decembermoorden.

Wat velen buiten kijf stelden, zelfs zij die het niet zo op Bouterse hebben, is dat hij met zijn multiculturele partij een bepaalde eenheid in Suriname belichaamde die de traditionele etnische partijen tot dan toe niet hadden weten te brengen. Het was Bouterse die in de jaren tachtig, tijdens de ‘Revo’, probeerde verschillende bevolkingsgroepen te verenigen in een nationaal project. Of dat daadwerkelijk gelukt is, daarover lopen de meningen uiteen. Tegenstanders wijzen op corruptie, financieel wanbeheer en de niet-aflatende schendingen van de mensenrechten in de periode waarin hij de macht stevig in handen hield.

De toekomst van Suriname zonder Bouterse
Nu de kist van Desi Bouterse is vergaan in de hitte van de crematieoven, rijst de vraag hoe Suriname zal omgaan met zijn erfenis. De timing is opvallend: in mei staan alweer nieuwe verkiezingen gepland en de NDP lijkt van plan om de nalatenschap van hun ‘volksleider’ prominent naar voren te schuiven in de campagne. Ingrid Bouterse-Waldring, zijn weduwe, liet weten dat ze in het bestuur van de partij zal blijven en dat ze de idealen van haar overleden echtgenoot wil voortzetten. Verschillende NDP-prominenten spraken hoopvol over een nieuwe electorale zege, in de geest van wat Bouterse zou hebben gewild.

Tegelijkertijd blijft het voor nabestaanden van de Decembermoorden een bittere pil dat hij nooit voor zijn daden achter de tralies belandde. Menigeen vraagt zich af of deze uitvaart en de gigantische belangstelling ervoor de herinnering aan de slachtoffers niet verder naar de achtergrond zullen duwen. De vraag blijft of Suriname met Bouterses dood ook een nieuw hoofdstuk kan openen, of dat de diepe verdeeldheid rond zijn figuur blijft doorwoekeren.

Oostenrijk in politieke impasse na mislukte kabinetsformatie: Nehammer treedt af

In Oostenrijk is een maandenlange poging om een regering te vormen zonder de radicaal-rechtse FPÖ stukgelopen. De rechtsconservatieve ÖVP van bondskanselier Karl Nehammer en de sociaaldemocratische SPÖ onderhandelden samen met de liberale NEOS over een alternatieve coalitie, maar slaagden er niet in om tot een akkoord te komen. Nadat NEOS zich vrijdag verrassend terugtrok, volgde zaterdag de definitieve breuk tussen ÖVP en SPÖ. Daarop kondigde Nehammer in een emotioneel videobericht zijn aftreden aan als zowel kanselier als partijleider.

Verkiezingswinnaar FPÖ buitenspel houden
De crisis vindt haar oorsprong in de parlementsverkiezingen van eind september, waar de radicaal-rechtse FPÖ voor het eerst de grootste werd met bijna 29 procent van de stemmen. President Alexander Van der Bellen besloot tegen de traditie in niet FPÖ-leider Herbert Kickl, maar de ÖVP als tweede partij de formatieopdracht te geven. Met deze zet hoopte hij een middencoalitie te smeden die de FPÖ buitenspel zou zetten. Nehammer ging vervolgens om de tafel met SPÖ-leider Andreas Babler en NEOS-cheffin Beate Meinl-Reisinger. De onderhandelingen namen zo’n honderd dagen in beslag, maar zonder gewenst resultaat.

Budgettaire twistpunten
Hoewel de drie partijen de FPÖ wilden uitsluiten, bleken hun opvattingen op cruciale punten ver uit elkaar te liggen. De SPÖ hamerde op verhoging van lasten voor bedrijven met hoge winsten om het begrotingstekort van 18 miljard euro aan te pakken. De ÖVP hield daarentegen vast aan lastenverlagingen en wilde dat overheidsuitgaven werden ingeperkt. Volgens Babler had zijn partij alternatieve opties aangeboden, maar verzette de ÖVP zich tegen elke vorm van extra belastingen voor grote ondernemingen. Ook was er onenigheid over pensioenaanpassingen en de wens van de ÖVP om ambtenarensalarissen in bepaalde sectoren tijdelijk te bevriezen.

Aftreden kanselier Nehammer
Zaterdag maakte de ÖVP bekend de coalitiegesprekken definitief af te breken, waarop bondskanselier Nehammer zijn vertrek aankondigde. Hij verklaarde dat ‘een akkoord over essentiële kernpunten niet mogelijk’ was en gaf de SPÖ de schuld van ‘destructieve krachten’ binnen de onderhandelingen. Ook benadrukte hij geen ‘economisch vijandig’ programma te willen ondertekenen. In zijn videoboodschap stelde hij dat het ‘een grote eer was om de Republiek Oostenrijk te dienen’, maar dat het tijd is voor een ordelijke overdracht.

Reacties: harde verwijten en zorgen
SPÖ-leider Babler beschuldigde op zijn beurt de ÖVP ervan dat een groep binnen de partij eigenlijk van meet af aan lonkte naar een samenwerking met de radicaal-rechtse FPÖ. Volgens hem is dat ‘geen goed nieuws voor Oostenrijk’ en dreigt nu ‘een rechtsextremistische kanselier die de democratie in gevaar brengt’. FPÖ-leider Kickl noemde de mislukte formatie ‘verloren maanden’ en gaf aan dat zijn partij klaarstaat om de volgende stap te zetten. Tegelijkertijd haalde hij ook fel uit naar president Van der Bellen, die volgens Kickl ‘een grote rol speelt in deze chaos’.

Terugkeer Kurz blijft uit, zoektocht naar nieuwe ÖVP-leider
In de ÖVP ontstonden na het aftreden van Nehammer meteen speculaties over een mogelijke comeback van oud-kanselier Sebastian Kurz. Deze moest eerder opstappen na een corruptieschandaal en wordt nog strafrechtelijk onderzocht. Ondanks aandringen vanuit bepaalde ÖVP-kringen maakte Kurz al snel duidelijk niet beschikbaar te zijn als vicekanselier of partijleider in een eventuele coalitie met de FPÖ. De namen van onder meer Wolfgang Hattmansdorfer en Stephan Pernkopf circuleren nu als mogelijke opvolgers, maar officiële bevestiging ontbreekt nog.

President Van der Bellen voor cruciale keuze
Nu de formatiepoging van de ÖVP is mislukt, moet president Van der Bellen bepalen wie de opdracht krijgt om een nieuwe regering te vormen. De FPÖ heeft in de peilingen een extra impuls gekregen en dringt aan op een coalitie met de ÖVP. In het verleden regeerden deze partijen meermaals samen, maar telkens eindigde de samenwerking voortijdig of met grote crises. Een andere optie is nieuwe verkiezingen, al duurt het volgens Oostenrijkse media in dat geval maanden voordat de stembussen opnieuw opengaan. Vooralsnog is onduidelijk of Van der Bellen Herbert Kickl zal willen beëdigen als bondskanselier, mocht er inderdaad een ‘Blauw-Zwarte’ coalitie tot stand komen.

FOK! Wat een weer: Code geel in heel Nederland in de ochtend

winterbanner

Goeiemorgen FOK!

Vandaag staat er een flinke weersverandering op het programma.

In de vroege ochtend begint het te sneeuwen, wat op veel plaatsen kortstondig voor een mooi wit landschap zorgt. In de loop van de ochtend gaat de boel over in regen, waardoor eventuele sneeuwpret van korte duur is.

De temperatuur loopt snel op van rond het vriespunt in de ochtend naar zo'n 10 graden in de middag. Dat lijkt lekkerder dan het wellicht is, want het gaat ook harder waaien wat de gevoelstemperatuur flink omlaag brengt. De wind draait naar het zuidwesten en neemt toe tot matig, aan de kust zelfs krachtig.

In de middag en avond blijft het bewolkt met perioden van regen. De zuidwestenwind blijft stevig doorwaaien, wat het buiten nog minder aantrekkelijk maakt. Spoiler: voor de komende dagen ziet het er niet veel beter uit.

Let vandaag vooral op de gladheid. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor het hele land vanwege de kans op gladheid door sneeuw. Dus als je de weg op moet, wees voorzichtig en rij voorzichtig. Code geel blijft vooralsnog van kracht tot 11 uur.

Voor meer informatie over de waarschuwingen en een overzichtskaart kun je terecht op de website van het KNMI.


Een foto inzenden? Dat kan hier!
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1486

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1488
special
VrijMiBabes #242 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1487
special
Random Pics van de Dag #1486
special
Random Pics van de Dag #1485
special
Random Pics van de Dag #1484
©FOK.nl e.a.