ECOWAS heeft plan voor militair ingrijpen bij staatsgreep Niger

De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten, bekend als ECOWAS, kwam vrijdag bijeen in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. De West-Afrikaanse legerleiders zijn het eens geworden over een plan voor een mogelijke interventie in Niger nu de deadline van zondag nadert voor het leger van het land om het burgerbestuur te herstellen.

"We zijn vastbesloten om de staatsgreep te stoppen, maar ECOWAS gaat de coupplegers niet vertellen wanneer en waar we gaan toeslaan", verklaarde Abdel-Fatau Musah, de commissaris voor Politieke Zaken, Vrede en Veiligheid van ECOWAS. "Dat is een operationele beslissing die door de staatshoofden zal worden genomen."

Afgelopen zondag gaf ECOWAS de militaire junta die een staatsgreep pleegde in Niger en de gekozen president Mohamed Bazoum ten val bracht op 26 juli, een week om de orde in het land te herstellen.

De junta van Niger heeft gezworen "onmiddellijk" te reageren op elke buitenlandse interventie en houdt Bazoum en zijn gezin al negen dagen vast in zijn ambtswoning in de hoofdstad Niamey.

De door het leger geleide regeringen in buurlanden Mali en Burkina Faso hebben gezegd dat een interventie in Niger neerkomt op een oorlogsverklaring aan hen.

Nigeria, dat momenteel voorzitter is van ECOWAS, neemt een harde lijn in tegen de coupplegers na de staatsgreep in Niger.