Adam Yates wint voor zijn tweelingbroer openingsrit in Tour de France

De eerste etappe in de Tour de France is Adam Yates. De renner van UAE Team Emirates was in de afdaling van de laatste klim weggereden samen met zijn tweelingbroer Simon Yates. De twee Britten bleven vooruit, waarna Adam Yates op de oplopende finishstrook de sterkste was voor zijn broer. Adam Yates is ook de eerste leider in de Tour de France.

Pascal Eenkhoorn, debutant in de Tour, maakte deel uit van de vroege vlucht van vijf renners. De voormalig Nederlands kampioen namen meer dan twee minuten voorsprong, maar het peloton bleef de kopgroep opjagen en met vijftig kilometer van de finishstreep werd de kopgroep bijgehaald. Onderweg pakte Eenkhoorn wel wat punten voor de bergtrui en won de tussensprint.

Nadat de kopgroep was ingelopen bleef het tempo hoog in het peloton. Op de voorlaatste klim van de dag Côte de Vivero bleef UAE samen met Jumbo-Visma het tempo bepalen. Niemand geraakte weg en het was Neilson Powless, die als eerste boven kwam en zondag in de bolletjestrui mag starten.

Richting de slotklim Côte de Pike was er nog een valpartij Enric Mas en Richard Carapaz waren daarbij de grootste slachtoffers. Mas moest opgeven, terwijl Carapaz vijftien minuten verloor. Op de slotbeklimming koos Tadej Pogacar vlak voor de top voor de aanval. Alleen Jonas Vingegaard en de verrassende Victor Lafay mee. Net na de top kon er een groep van een tiental renners aansluiten waarna de snel een aanval kwam van Adam Yates. Simon Yates volgde zijn tweelingbroer en samen reden ze naar de meet. Op het oplopende deel was Adam Yates net te sterk voor zijn broer en pakte naast de ritzege ook de eerste gele trui. In de achtergrond toonde Pogacar hoe sterk hij al is en sprintte naar de derde plaats.

Results powered by FirstCycling.com