Braziliaanse rechters ontnemen Bolsonaro politieke rechten tot 2030

Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft voormalig president Jair Bolsonaro schuldig bevonden aan ambtsmisbruik. Hierdoor mag Bolsonaro mag tot 2030 niet meer meedoen in de Braziliaanse politiek. Dat heeft het hoogste electoraal hof van het land besloten. Volgens het hof heeft de rechts-conservatieve politicus als president zijn macht misbruikt door onterecht twijfel te zaaien over het elektronisch stemmen in het land.

Het besluit ontneemt Bolsonaro zijn politieke rechten voor een periode van acht jaar, aldus een meerderheid van de rechters. Als dat zo blijft, zal de extreemrechtse politicus ook worden uitgesloten van de presidentsverkiezingen in 2026 en 2030. De verdediging van Bolsonaro heeft al aangegeven in hoger beroep te gaan.

De procureur-generaal die verantwoordelijk is voor de kieswet had Bolsonaro ervan beschuldigd geruchten over kiezersfraude aan te wakkeren en het Braziliaanse kiesstelsel in twijfel te trekken. Als president zei hij dat de elektronische stembus onbetrouwbaar was en dat de kiesrechtbank bevooroordeeld was. Tot op heden heeft Bolsonaro de uitslag van de stemming, de winst van de huidige president Da Silva, van afgelopen oktober niet erkend.

Er lopen verschillende onderzoeken tegen de 68-jarige Bolsonaro. Hij wordt onder meer beschuldigd van het ophitsen van zijn achterban tijdens de bestorming van het congres en de rellen in de regeringswijk Brasilia begin januari.