Geluidsopname haalt Trump's verklaring over 'classified documents' onderuit

Het Amerikaanse openbaar ministerie heeft een tape uit 2021 in handen gekregen waarop Trump toegeeft dat hij geheime documenten in zijn bezit heeft. Ook geeft hij op de tape aan dat hij de documenten niet heeft gedeclassificeerd. Hiermee heeft is een groot deel van zijn verdediging in één klap onbruikbaar geworden. 

Federale aanklagers hebben een audio-opname verkregen van een bijeenkomst in de zomer van 2021 waarin voormalig president Donald Trump erkent dat hij een geheim document van het Pentagon over een mogelijke aanval op Iran in zijn bezit had, vertelden meerdere bronnen aan CNN.

Uit de opname blijkt dat Trump begreep dat hij geheim materiaal bezat nadat hij het Witte Huis had verlaten, volgens meerdere bronnen die bekend zijn met het onderzoek. De opname suggereert dat Trump de informatie zou willen delen, maar zich bewust is van zijn beperkingen om dit te doen na zijn presidentsschap.

Een bron zei dat het relevante gedeelte over het Iran-document ongeveer twee minuten duurt, en een andere bron zei dat de discussie daarover een klein onderdeel is van een veel langere vergadering.

Speciaal aanklager Jack Smith, die het onderzoek van het ministerie van Justitie naar Trump leidt, heeft zich op de bijeenkomst geconcentreerd als onderdeel van het strafrechtelijk onderzoek naar de omgang door Trump met nationale veiligheidsgeheimen. Bronnen beschrijven de opname als een "belangrijk" bewijsstuk in een mogelijke zaak tegen Trump, die herhaaldelijk heeft beweerd dat hij presidentiële gegevens in zijn bezit mocht hebben en documenten "automatisch" kon declassificeren.

De opname die nu in handen is van aanklagers laat zien dat ze niet de acties van Trump onderzoeken met betrekking tot geheime documenten die zijn teruggevonden in zijn Mar-a-Lago-resort in Florida, maar ook naar wat er een jaar eerder in Bedminster gebeurde.