Biedt de koning straks excuses aan tijdens slavernijherdenking?

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte: alle drie zijn ze op 1 juli in het Oosterpark bij de Nationale Herdenking van het Slavernijverleden. Grote vraag blijft nog even of ook de koning zijn excuses zal gaan aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden. Zo meldt AT5.

Het Keti Koti Festival viert op feestelijke wijze de afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Er wordt een hoge opkomst verwacht. Daarom is het Keti Koti Festival dit jaar op het Museumplein en niet, zoals eerder, in het Oosterpark.

De herdenking is het officiële begin van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat loopt van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024. Het is een bijzonder jaar, omdat de slavernij 160/150 jaar geleden is afgeschaft. De herdenking duurt van 14.00 tot 15.15 uur en wordt live uitgezonden op NPO1.

"We kijken ernaar uit, maar ik weet niet wat we kunnen verwachten", zegt de voorzitter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden (NiNsee), Linda Nooitmeer, woensdag tijdens de presentatie van de herdenking.

"De excuses van meneer Rutte waren spot on, en tegelijkertijd is er de symbolische waarde van de koning, die blijft. En natuurlijk maakt het ook heel veel uit als de koning excuses maakt", blikt Nooitmeer toch een beetje vooruit.

Reparatie en herstel
Bij het NiNsee geven ze het kabinet nog steeds een compliment voor de ingeslagen weg, maar zijn er ook zorgen over de voortgang van het verhaal achter de komma, waar Rutte het over had tijdens zijn excuses namens de overheid vorig jaar december.

"Dat het proces achter de komma niet versmald wordt tot antiracisme alleen, maar dat we echt ook breder kijken. De impact van de periode van 1500 tot 1 juli 1873 op nu", zegt NiNsee-directeur Urwin Vyent.

Het NiNsee wil dat er concreet werk gemaakt gaat worden van "reparatie en herstel". Daar is geld voor nodig, maar ook een cultuuromslag.

"Als we het hebben over onderadvisering, racisme op de werkvloer of uitsluiting bij het zoeken van een woning, dat heeft wel te maken met hoe je naar mensen kijkt. En als er nu in beleid iets moet veranderen, dan moet ook de persoon zelf, want mensen maken beleid, die moeten ook iets doen in hun mind. En dat is een taai proces", aldus Nooitmeer.