FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 februari 2023

Man uit Doesburg veroordeeld voor verduistering van ruim half miljoen euro

De rechtbank veroordeelt een 30-jarige man uit Doesburg voor verduistering van ruim 503 duizend euro van zijn toenmalige werkgever. De man krijgt een gevangenisstraf van 16 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Daarnaast moet de man ruim 500 duizend euro schade aan de werkgever vergoeden. 

De man verduisterde tussen januari 2020 en maart 2022 op geraffineerde wijze geld van zijn werkgever. De man bekende dit tijdens de behandeling van de zaak op zitting. 

Drugs- en gokverslaving
In de periode waarin hij geld verduisterde was de man verslaafd aan gokken en cocaïne. Om schulden die daardoor ontstonden te betalen had hij geld nodig. De man ondernam sinds december 2021, toen de feiten aan het licht kwamen, zelf verschillende acties om zijn leven weer op de rit te krijgen. Hij wordt behandeld voor zijn verslavingen en dat gaat goed. Hij gebruikt sinds die tijd geen drugs meer en gokt ook niet meer. 

Vertrouwen beschaamd
De man maakte zich schuldig aan verduistering in dienstbetrekking. Hij maakte meer dan 200 keer geld over naar zijn eigen bankrekening en verduisterde op die manier een geldbedrag van meer dan een half miljoen euro. De man had daarbij geen oog voor de gevolgen voor het bedrijf en zijn collega's. Daarbij maakte hij in die periode ernstig misbruik van het in hem gestelde vertrouwen. Hij benadeelde het bedrijf zodanig dat het bestuur en medewerkers van dat bedrijf zich zelfs zorgen maakten over het voortbestaan van het bedrijf.

Stok achter deur
De rechtbank vindt dat de door de man gepleegde verduistering vanwege de lange periode en het enorme schadebedrag zonder meer een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats is. Anderzijds houdt ze bij de strafbepaling ook rekening met de inzet die de man heeft getoond om van zijn verslavingen af te komen en zijn leven een positieve wending te geven.

De rechtbank legt een gevangenisstraf voor de duur van 16 maanden op, waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De rechtbank vindt het belangrijk dat de man niet terugvalt in zijn verslavingen. Daarom legt ze een deel van straf voorwaardelijk op als stok achter de deur.

Jaar jeugddetentie geëist tegen 16-jarige verdachte dodelijke steekpartij Casper Verheijen

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 360 dagen jeugddetentie, waarvan 60 dagen voorwaardelijk, tegen de 16-jarige jongen die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van Casper Verheijen. De 29-jarige man uit Nijmegen werd begin vorig jaar na een ruzie doodgestoken bij de Sloterplas. Drie tieners werden vrijwel direct aangehouden, tegen de twee andere verdachten worden taakstraffen van 80 en 120 uur geëist. Zo meldt AT5

Ruim een jaar geleden werd de 29-jarige Casper Verheijen doodgestoken bij de Sloterplas. Hij was net klaar met zijn werkdag in de buurt van het Osdorpplein. Bij een populaire coffeeshop spreken drie minderjarige jongens hem aan. Er ontstaat een ruzie en één van de jongens trekt een mes. "Hij is precies in zijn hart gestoken", vertelde zijn grootmoeder onlangs bij een herdenking. "Wij kregen een telefoontje dat hij geopereerd moest worden." Casper overlijdt diezelfde dag in het ziekenhuis. 

Vrijwel direct worden drie jongens aangehouden. Volgens het Openbaar Ministerie is de jongste, toen 15 jaar oud, verantwoordelijk voor de dood van Casper. Hij én twee medeverdachten van 17 jaar oud moesten zich vrijdag en vandaag verantwoorden voor de rechtbank. De zitting was, vanwege het feit dat de verdachten minderjarig zijn, achter gesloten deuren. Alleen de familie van Casper was welkom in de rechtszaal. 

Voorwaardelijke opzet op de dood
Volgens het OM is uit het onderzoek van de politie grotendeels duidelijk geworden wat er die dag is gebeurd. Zo is het vastgesteld dat de 16-jarige jongen uit Uithoorn Casper drie keer met een mes heeft geraakt. Het OM is daarom van mening dat er sprake is van voorwaardelijke opzet op de dood. "De jongen zou weliswaar het doden van Casper nooit hebben gewild, maar had zich ervan bewust kunnen en moeten zijn dat die uitkomst mogelijk was."

Tegen de 17-jarige Amsterdammer eist het OM een taakstraf van 80 uur en één maand voorwaardelijke jeugddetentie. Tegen de jongen van zeventien uit Amstelveen wordt 120 uur taakstraf geëist en ook één maand voorwaardelijke jeugddetentie. De jongens hebben daarnaast een verbod om met elkaar om te gaan. De rechtbank doet op 20 maart uitspraak. 

Duitse schansspringers domineren op kleine schans Rasnov

In het Roemeense Rasnov is de laatste World Cup-wedstrijd voor de schansspringers afgewerkt alvorens het wereldkampioenschap deze week van start gaat. De vrouwen kregen twee individuele wedstrijden voor de kiezen, de mannen hadden er één en werkten ook een teamwedstrijd af.

Vrouwen, wedstrijd één
Eva Pinkelnig uit Oostenrijk stond na één ronde op de eerste plaats, maar de winst kwam er niet voor de Oostenrijkse: Katharina Althaus uit Duitsland ging haar met een indrukwekkende tweede sprong ruimschoots voorbij en claimde de zege. Pinkelnig werd wel tweede, voor de Noorse Eirin Maria Kvandal.

Vrouwen, wedstrijd twee
Dit keer moest de wedstrijd na één ronde gestaakt worden vanwege te zware windstoten. Anna Odine Strøm stond op dat moment aan de leiding en dus was de winst voor de Noorse, met wederom een tweede plek voor Pinkelnig. Haar zestien jaar jongere landgenote Julia Mühlbacher eindigde als derde en pakte zo in pas haar twaalfde World Cup-wedstrijd al een eerste podiumplek.

Mannen, individueel
Het was een spannende wedstrijd, waarin de Duitser Andreas Wellinger in de tweede ronde nét voor de Sloveen Ziga Jelar wist te blijven. Markus Eisenbichler stond na ronde één bovenaan en mocht het afmaken, maar dat lukte niet: vierde. Wellinger pakte zo de winst, voor Jelar en de Duitser Karl Geiger - met Philipp Raimund op vijf en Constantin Schmid op zes had Duitsland vijf top-6-plekken.

Mannen, superteamwedstrijd
In de eerste van drie rondes waren Maksim Bartolj en Ziga Jelar voor Slovenië het sterkst, maar in ronde twee haalden Karl Geiger en Andreas Wellinger ze in. De Duitsers liepen in de finaleronde verder weg en pakten een ruime zege, Bartolj en Jelar hielden de Oostenrijkers Philipp Aschenwald en Clemens Aigner wel van zich af en eindigden als tweede.

Opnieuw forse aardbevingen in rampgebied Turkije

Twee weken na de verwoestende aardbevingen is de Turkse provincie Hatay in het zuiden van het land opnieuw opgeschrikt door twee forse aardbevingen. De civiele beschermingsautoriteit Afad maakte bekend dat deze een magnitude van 6,4 en 5,8 op de schaal van Richter hadden bereikt. Er vielen minstens drie doden en honderden gewonden. 

Lokale media meldden dat gebouwen waren ingestort of beschadigd. Volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Soylu zijn de gewonden naar ziekenhuizen gebracht. Hij waarschuwde bewoners om niet meer naar binnen te gaan en op straat te blijven. 

Het epicentrum van de aardbeving lag in het district Samandag in de provincie Hatay, volgens het seismologieinstituut Kandilli. Afad gaf een tsunamiwaarschuwing af, maar trok deze later in. De Turkse vice-president Oktay zei dat er gewonden waren gevallen en talrijke naschokken zijn gevoeld. Volgens berichten in de media zijn ook bevingen waargenomen in de omliggende provincies en in buurlanden Syrië, Israël, Irak en Libanon. Hulporganisaties in Noord-Syrië meldden dat daar opnieuw gebouwen waren ingestort en mensen gewond raakten.

De bevingen van twee weken geleden waren van grotere omvang en hadden een kracht van 7,8 en 7,5 op de schaal van Richter. 

Bobsleeër Lochner bekroont topseizoen met eindzege in World Cup, ook Nolte wint

In het Letse Sigulda is de afgelopen dagen een einde gekomen aan het World Cup-seizoen in het bobsleeën. Er stonden nog vier wedstrijden op het programma, waaronder twee voor de mannen in de tweemansbobs - de grote viermansbobs komen op de krappe achtbaan van Sigulda niet in actie.

Monobob vrouwen
Kaillie Humphries begon als World Cup-leidster aan de wedstrijd en had een vrij simpele opdracht voor de eindzege: níet laatste worden, hoewel de eindzege haar ook dan - gezien het kleine deelnemersveld - nauwelijks kon ontgaan. Enfin, daar was allemaal geen sprake van, want Humphries was in de eerste run de snelste en herhaalde dat in run twee, dus de Amerikaanse pakte een overtuigende zege.

De Duitse Kim Kalicki werd op 0,44 seconden tweede, nadat ze van plek zes flink naar voren klom in de tweede afdaling. Ying Qing uit China werd op 0,58 seconden derde, gedeeld met de Canadese Cynthia Appiah, en vierde die toch wel historische medaille als een overwinning. De Duitse Laura Nolte moest het doen met plek zes, maar werd in het eindklassement wel tweede, ruim achter Humphries.

Tweemansbob mannen, wedstrijd één
World Cup-leider Johannes Lochner was in de eerste run weer eens de snelste, met gigant Georg Fleischhauer achter zich in de slee. Hun Duitse landgenoten Francesco Friedrich en Alexander Schüller moesten in run twee 0,14 seconden goedmaken, maar ze leverden alleen maar tijd in: Lochner en Fleischhauer wonnen met 0,36 seconden voorsprong. De in de World Cup nog onervaren Maximilian Illmann zorgde met remmer Joshua Tasche voor een geheel Duits podium met een derde plek op 0,38 seconden.

Tweemansbob vrouwen
Vooraf was het wat de eindzege betreft redelijk duidelijk: de Duitse Laura Nolte zou, net als landgenote Kim Kalicki, bij dagwinst zeker zijn van de eindzege, de Amerikaanse Kaillie Humphries moest winnen en hopen dat de andere twee niet op het podium eindigden. Humphries was snel, maar niet snel genoeg: ze finishte met remster Kaysha Love één tiende achter Kalicki en Anabel Galander. Die wonnen echter niet, want Nolte en remster Neele Schuten waren nog eens 0,14 seconden sneller over twee runs en pakten zo de dag- én eindwinst.

Tweemansbob mannen, wedstrijd twee
Lochner kon de titel na zijn geweldige seizoen eigenlijk al niet meer ontgaan en hij bekroonde het op prachtige wijze. Met de magistrale Fleischhauer achter zich knalde hij naar de snelste tijd in beide runs en winst met 0,36 seconden op Friedrich, die op dag twee vergezeld werd door remmer Thorsten Margis. De Zwitser Michael Vogt werd met Sandro Michel op 0,44 seconden derde.

AIVD/MIVD: Oorlog in Oekraïne en gevolgen daarvan kunnen lang voortduren

Nederland moet er rekening mee houden dat de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan waarschijnlijk nog lang kunnen gaan duren. De uitkomst van deze oorlog is bepalend voor onze toekomstige veiligheid en welvaart. Dit conflict is niet alleen een Oekraïense strijd.

Het begin van de aanval op 24 februari 2022, kortweg 24/2, heeft een betekenis die te vergelijken valt met andere keerpunten in de geschiedenis. De afloop hangt af van de gevechtsbereidheid van Oekraïne en Rusland en van de internationale bereidheid om schouder aan schouder te blijven staan en hulp te blijven bieden aan Oekraïne.

Nu is Oekraïne het grootste slachtoffer van de Russische agressie. Deze oorlog heeft echter ook vergaande invloed op Nederland en Europa. Onze open en democratische samenleving ondervindt de directe en indirecte gevolgen op economisch, militair, diplomatiek en maatschappelijk vlak.

De inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD concluderen dit in hun publicatie ‘24/2. De Russische aanval op Oekraïne: een keerpunt in de geschiedenis’. Met deze publicatie geven de diensten inzicht in de betekenis van de oorlog voor de wereld en Nederland nu en in de toekomst.

Ontwikkeling moeilijk te voorspellen
Hoe de oorlog zich ontwikkelt, is moeilijk te voorspellen. Dat hangt volgens de diensten van verschillende factoren af, zoals doorzettingsvermogen en het militair vermogen van zowel Oekraïne als Rusland. Waarschijnlijk zal Rusland noch Oekraïne in staat zijn om op korte termijn al zijn militaire doelstellingen te behalen.

Nederland steunt Oekraïne op diverse manieren. Ook de AIVD en de MIVD leveren een waardevolle bijdrage. Bijvoorbeeld door Oekraïne te helpen zich te weren tegen Russische digitale aanvallen op vitale infrastructuur en energievoorzieningen.

Het is belangrijk dat het westen de eenheid bewaart tegenover Rusland, zodat Moskou niet de conclusie kan trekken dat militaire agressie loont. De gezamenlijke (militaire) steun aan Oekraïne en de versterking van de NAVO en de EU blijft essentieel. Niet alleen voor Oekraïne, maar ook voor de veiligheid van Europa en de rest van de wereld.

'Rusland wilde de Nederlandse energievoorziening saboteren'

Rusland heeft geprobeerd de Nederlandse energievoorziening in kaart te brengen. Het land wil weten waar het kan saboteren, zegt de directeur van de militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst MIVD Jan Swillens.

Enkele maanden geleden is een Russisch schip in de Noordzee aangetroffen dat informatie verzamelde over Nederlandse windmolenparken. Dit waren voorbereidende acties tot verstoringen en sabotage. De kustwacht en de marine hebben het schip uit de Nederlandse territoriale wateren geëscorteerd. Ook werd gezegd dat Rusland ook veel interesse heeft in internetkabels en gaspijpleidingen in de Noordzee. Dit maakt duidelijk dat de dreiging voor Nederland concreter is dan tot nu toe werd aangenomen. 

Dit weekend zijn er opnieuw Russische diplomaten het land uitgezet. Nederland nam die stap, omdat Rusland niet stopt met het plaatsen van inlichtingenofficieren als diplomaten. In totaal gaat het om 17 ambassademedewerkers.

Zie ook: AIVD/MIVD: Oorlog in Oekraïne en gevolgen daarvan kunnen lang voortduren

Merlier klopt Ewan na fotofinish in UAE Tour

Tim Merlier heeft de openingsetappe in de UAE Tour gewonnen. De Belgisch kampioen was in de waaierrit net wat sneller dan Caleb Ewan. Merlier is door de winst ook de eerste leider in UAE Tour.

De eerste etappe in de UAE Tour ging over 151 kilometer, maar door de aanwezige wind was het direct opletten. En in de eerste kilometers brak het direct. Wereldkampioen Remco Evenepoel was attent en was direct mee. Van de klassementsrenners was ook Pello Bilbao mee, maar onder andere oud winnaar Adam Yates had de slag gemist en moest in de achtervolging.

Toch leek het goed te komen voor Yates. Op vijftig kilometer van de streep kwam de tweede waaier weer aansluiten bij de eerste waaier en leken we met een groot peloton voor de dagzege te gaan sprinten. Maar op dertig kilometer ontstond er een nieuwe waaier. Opnieuw was Evenepoel samen met Bilbao mee, maar ook een groot deel van de sprinters zaten mee in de eerste waaier, Yates miste opnieuw de slag en zou vijftig seconden verliezen.

In de sprint voor de dagzege ging Merlier als eerste aan. Ewan kwam er naast en op de streep was het verschil nauwelijks te zien. De Australiër leek zeker van zijn stuk en juichte, maar na minutenlang in afwachting te zijn wie de winst pakte besliste de wedstrijdjury dat Merlier de winst pakte in Al Mirfa. Door de zege is de Belgisch kampioen ook de eerste leider in de UAE Tour. Dinsdag is er een ploegentijdrit.

Results powered by FirstCycling.com

All Quiet on the Western Front ontvangt recordaantal prijzen bij de Bafta's

De Duitstalige Netflixfilm All Quiet on the Western Front (Im Westen Nichts Neues) heeft gisteravond bij de Bafta's een recordaantal beeldjes mogen ontvangen: met zeven winsten brak de film het record van Cinema Paradiso, dat in 1988 vijf prijzen kreeg.

De Eerste Wereldoorlogsfilm mocht naar huis met de titels Beste Film, Beste niet-Engelstalige Film, Beste Bewerkte Scenario, Beste Cinematografie, Beste Score, Beste Geluid en Beste Regie. In de ranglijst van films met de meeste beeldjes wordt deze gevolgd door The Banshees of Inisherin, dat er vandoor ging met Beste Originele Scenario, Beste Bijrol (2x) en Voortreffelijke Britse Film. 

De prijzen voor acteurs, naast Barry Keoghan en Kerry Kondon voor Banshees, gingen naar Austin Butler in Elvis en Cate Blanchett in Tár. 

Er waren ook prijzen voor animatie: Avatar: the Way of Water won een prijs voor visual effects en Guillermo del Toro's Pinocchio werd bekroond tot Beste Animatiefilm.

Een selectie van de winnaars:

Beste bewerkte scenario
Edward Berger, Lesley Paterson, Ian Stokell All Quiet on the Western Front
Kazuo Ishiguro Living
Colm Bairéad The Quiet Girl
Rebecca Lenkiewicz She Said
Samuel D Hunter The Whale
Beste bijrol (vrouwelijk)
Angela Bassett Black Panther: Wakanda Forever
Hong Chau The Whale
Kerry Condon The Banshees of Inisherin
Dolly de Leon Triangle of Sadness
Jamie Lee Curtis Everything Everywhere All at Once
Carey Mulligan She Said
Beste bijrol (mannelijk)
Brendan Gleeson The Banshees of Inisherin
Barry Keoghan The Banshees of Inisherin
Ke Huy Quan Everything Everywhere All at Once
Eddie Redmayne The Good Nurse
Albrecht Schuch All Quiet on the Western Front
Micheal Ward Empire of Light
Beste niet-Engelstalige film
All Quiet on the Western Front
Argentina, 1985
Corsage
Decision to Leave
The Quiet Girl
Beste montage
All Quiet on the Western Front
The Banshees of Inisherin
Elvis
Everything Everywhere All at Once
Top Gun: Maverick
Beste cinematografie
All Quiet on the Western Front
The Batman
Elvis
Empire of Light
Top Gun: Maverick
Voortreffelijk debuut door een Britse schrijver, regisseur of producer
Aftersun Charlotte Wells (schrijver/regisseur)
Blue Jean Georgia Oakley (schrijver/regisseur), Hélène Sifre (producer)
Electric Malady Marie Lidén (regisseur)
Good Luck to You, Leo Grande Katy Brand (schrijver)
Rebellion Maia Kenworthy and Elena Sánchez Bellot (regisseurs)
Best animated film
Guillermo del Toro’s Pinocchio
Marcel the Shell With Shoes On
Puss in Boots: The Last Wish
Turning Red
Best original screenplay
Martin McDonagh The Banshees of Inisherin
Daniel Kwan, Daniel Scheinert Everything Everywhere All at Once
Tony Kushner, Steven Spielberg The Fabelmans
Todd Field Tár
Ruben Östlund Triangle of Sadness
Beste visual effects
All Quiet on the Western Front
Avatar: The Way of Water
The Batman
Everything Everywhere All at Once
Top Gun: Maverick
Beste documentaire
All That Breathes
All the Beauty and the Bloodshed
Fire of Love
Moonage Daydream
Navalny
Beste score
All Quiet on the Western Front
Babylon
The Banshees of Inisherin
Everything Everywhere All at Once
Guillermo del Toro’s Pinocchio
Voortreffelijke Britse film
Aftersun
The Banshees of Inisherin
Brian and Charles
Empire of Light
Good Luck to You, Leo Grande
Living
Roald Dahl’s Matilda the Musical
See How They Run
The Swimmers
The Wonder
Beste production design
All Quiet on the Western Front
Babylon
The Batman
Elvis
Guillermo del Toro’s Pinocchio
Beste regie
Edward Berger All Quiet on the Western Front
Martin McDonagh The Banshees of Inisherin
Park Chan-wook Decision to Leave
Daniel Kwan, Daniel Scheinert Everything Everywhere All at Once
Todd Field Tár
Gina Prince-Bythewood The Woman King
Beste acteur
Austin Butler Elvis
Colin Farrell The Banshees of Inisherin
Brendan Fraser The Whale
Daryl McCormack Good Luck to You, Leo Grande
Paul Mescal Aftersun
Bill Nighy Living
Beste actrice
Cate Blanchett Tár
Viola Davis The Woman King
Danielle Deadwyler Till
Ana de Armas Blonde
Emma Thompson Good Luck to You, Leo Grande
Michelle Yeoh Everything Everywhere All at Once
Beste film
All Quiet on the Western Front (Im Westen Nichts Neues)
The Banshees of Inisherin
Elvis
Everything Everywhere All at Once
Tár

Alle winnaars van de 2023 Bafta's vind je op de site van de British Academy of Film and Television Arts. De grote winnaar is te streamen op Netflix.

Noord-Korea voert opnieuw rakettesten uit

Volgens Pyongyang zijn vanaf de oostkust twee korteafstandsraketten afgevuurd. De tests zouden ook een reactie zijn op de recente militaire oefeningen van Zuid-Korea met de Verenigde Staten. Noord-Korea beschuldigde Zuid-Korea ervan de spanningen in de regio op te voeren. Ook de zus van het Noord-Koreaanse staatshoofd, Kim Yo Jong, waarschuwde voor een grotere Amerikaanse aanwezigheid op het Koreaanse schiereiland.

Het regime in Pyongyang had zaterdag al een ICBM gelanceerd en omschreef dit later als een geslaagde oefening. Dit type testen is in het land verboden bij besluit van de Verenigde Naties.

De Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan hebben gisteren gezamenlijke luchtmachtmanoeuvres gehouden als reactie op de ICBM-rakettest.

De regering van Seoel bevestigde de raketproeven van Noord-Korea en legde nieuwe sancties op aan vier personen en vijf entiteiten die banden hebben met het Noord-Koreaanse wapenprogramma. VN-secretaris-generaal Guterres veroordeelde ook de recente raketlanceringen. De Japanse premier Kishida riep op tot een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad.

China ontkent mogelijke wapenverkoop aan Rusland

China heeft de beweringen van de VS over mogelijke wapenverkopen door Peking aan Rusland ontkend. Washington verspreidt desinformatie, aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Het zijn volgens China de Verenigde Staten zelf en niet de Volksrepubliek die voortdurend wapens naar het slagveld sturen. Integendeel, zou China proberen om de totstandkoming van vrede te bevorderen en de dialoog willen ondersteunen. 

De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Asselborn heeft China gewaarschuwd voor mogelijke wapenleveranties aan Rusland. In de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne zou deze stap een dramatische ommekeer betekenen, zei Asselborn op Duitse media. De Europese Unie zou in dat geval gedwongen zijn om ook sancties op te leggen aan China. Een dergelijk besluit van Peking zou gevolgen hebben voor alle niveaus van de betrekkingen met China, legde Asselborn uit.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken vertelde CBS dat hij informatie had dat China Rusland wapens en munitie zou kunnen leveren voor de oorlog tegen Oekraïne. Dit baart hem zorgen. Elke levering zou 'ernstige problemen' veroorzaken in de betrekkingen tussen de VS en China, zei hij.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU komen vandaag in Brussel bijeen om verdere sancties tegen Rusland te bespreken. De EU breidt het tiende pakket sancties tegen Rusland voor, het is de bedoeling om verdere handelsbeperkingen in te voeren voor elektronica, speciale voertuigen en machineonderdelen.

Biden brengt verrassingsbezoek aan Oekraïne

De Amerikaanse president Joe Biden brengt vandaag een bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Het bezoek werd om veiligheidsredenen niet aangekondigd.

Biden bezoekt de stad voorafgaand aan zijn geplande reis naar Polen. Het is zijn eerste bezoek aan Oekraïne sinds Rusland het land bijna een jaar geleden aanviel.

Politicus Oleksiy Gonzharenko deelde kort na Biden's aankomst in Kiev een foto op Twitter, waarop de Amerikaanse president te zien is met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy. Gonsharenko schreef dat het luchtalarm op de achtergrond afging. 

Biden en Zelenskyy herdachten samen de tijdens de oorlog gedode Oekraïners. Volgens de eerste informatie heeft Biden Oekraïne extra militaire hulp beloofd ter waarde van ongeveer $ 500 miljoen. Dat wordt morgen officieel bekend gemaakt. Biden liet nogmaals weten dat de VS achter Oekraïne staan.

Zelenksyy beschreef het bezoek van Biden als een "buitengewoon belangrijk signaal van steun aan alle Oekraïners".

Witte Huis: Biden kondigt verdere sancties aan
Ondertussen liet het Witte Huis weten dat Biden tijdens zijn bezoek aan Kyiv de levering van militair materieel – waaronder artilleriemunitie, antitanksystemen en luchtbewakingsradars – zou aankondigen. Bovendien zal Biden in Kyiv nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland aankondigen.

Bidens vrouw Jill was al in Kiev
De afgelopen weken werd er gespeculeerd dat Biden zijn reis naar Polen zou kunnen combineren met een bezoek aan Oekraïne. Het Witte Huis had herhaaldelijk aangegeven dat dit niet gepland was. Maar reizen op hoog niveau naar crisisgebieden worden meestal tot het laatste moment geheim gehouden.

Talrijke staatshoofden en regeringsleiders, evenals ministers uit andere landen, hebben Oekraïne de afgelopen maanden  bezocht, soms meerdere keren. Er waren ook verschillende leden van de regering uit de VS, evenals Bidens vrouw Jill. Biden is als president niet eerder in Oekraïne geweest. 

Layers of Fear remaster komt in juni

Layers of Fear komt op ergens in juni uit voor PS5, Xbox Series X|S en pc. Dat heeft ontwikkelaar Bloober Team aangekondigd. Het gaat hier om een remaster van Layers of Fear 1, de sequel, alle DLC en een volledig nieuwe afsluitende hoofdstuk genaamd 'The Final Note'.

Beide originele Layers of Fear-games kwamen in 2016 uit. Deze remaster is met Unreal Engine 5 gemaakt. Naast de opgepoetste graphics ondersteunt het ook een 4K resolutie, ray-tracing en HDR. Layers of Fears is een first-person horrorgame waarin je een verwarde kunstenaar speelt die een eng huis verkent terwijl hij zijn 'magnum opus' probeert te maken.

De rode loper bij de Britse Bafta 2023

Jamie Lee Curtis, Eddie Redmayne en Florence Pugh zijn slechts enkele van de sterren die indruk maakten met hun outfits op de rode loper van de Bafta Film Awards 2023. Terwijl de London Fashion Week in volle gang is, hebben de aanwezigen op de Engelse filmprijs op zondag 19 februari misschien wel de loef afgestoken. Op de rode loper zien we ook Michelle Yeoh, genomineerd als Beste Actrice, en Sophie Turner in een prachtige zwarte jurk bedekt met juwelen. In deze video zie je de best geklede beroemdheden die de ceremonie in de Royal Festival Hall van het Southbank Centre bijwoonden. 




Ouders en kinderen moedeloos nu sluiting hartcentrum Utrecht dreigt

Hartpatiëntjes en hun ouders maken zich ernstig zorgen over de sluiting van het kinderhartchirurgiecentrum van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht.

Minister Kuipers (Volksgezondheid) besloot afgelopen week dat er twee van de vier kinderhartcentra in ons land dicht moeten, waaronder die in Utrecht. Dat leidt tot veel onbegrip bij de betrokkenen. Meer hierover bij Omroep Gelderland.

Minister Kaag opnieuw belaagd met fakkels

Minister Sigrid Kaag (Financiën) werd gisteren in het Overijsselse Diepenheim belaagd door tientallen demonstranten, waarvan een aantal een fakkel bij zich had. Kaag wilde het gesprek met de demonstranten aangaan, maar kreeg geen respons. Meerdere politici spraken hun afkeur uit over deze wijze van intimidatie.

Kaag was in Diepenheim om voor D66 campagne te voeren voor de Provinciale Staten verkiezingen. Daarna zou ze deelnemen aan een politieke bijeenkomst in Herberg De Pol. Daar stonden trekkers langs de weg geparkeerd waardoor haar auto er niet langs kon en ze moest uitstappen om de laatste 150 meter naar het cultuurcentrum toe te wandelen.

Bij het centrum werd ze opgewacht door een groepje demonstranten waarvan enkele een brandende fakkel bij zich droegen. Kaag ging omdat de demonstranten niet echt tot een gesprek met haar wilden aangaan na tien minuten naar binnen om vervolgens aan het programma deel te nemen.

Kaag was van te voren op de hoogte van de betoging en er was politie aanwezig. Meerdere politici betuigden na het incident hun steun aan Kaag.

Consumenten opnieuw minder negatief

Consumenten waren in februari opnieuw minder pessimistisch dan een maand eerder. Het consumentenvertrouwen is echter nog uitzonderlijk laag. In februari kwam het vertrouwen uit op -44, tegen -49 in januari. Consumenten waren minder pessimistisch over de economie en ook de koopbereidheid was minder negatief.

Met -44 lag het consumentenvertrouwen in februari ruimschoots onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-10). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36) en in september en oktober 2022 de laagste stand ooit (-59). Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986.

Consumenten minder somber over economisch klimaat
Consumenten waren in februari minder pessimistisch over de economie dan in januari. De deelindicator economisch klimaat ging van -62 naar -54. Consumenten waren vooral minder pessimistisch over de economie in de komende twaalf maanden. Het oordeel over de economie in de afgelopen twaalf maanden was iets minder negatief.

Koopbereidheid minder negatief
De koopbereidheid kwam in februari uit op -37, tegen -41 in januari. Vooral het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden was in februari minder negatief. Het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden was ook minder pessimistisch dan in januari. De tijd voor het doen van grote aankopen vonden consumenten ook minder ongunstig.

Duitse rodelaars heersen op opwarmende natuurbaan St Moritz

In het Zwitserse St Moritz is gedurende het weekeinde de voorlaatste World Cup-wedstrijd van het seizoen voor de rodelaars gehouden. Op de historische en elk jaar opnieuw opgebouwde natuurbaan van St Moritz naar Celerina, waar het in de loop van de dag toch wel wat warm begon te worden, waren de Duitsers weer ijzersterk: vijf uit vijf.

Mannendubbels
Het werd, zoals wel vaker, een Duits onderonsje tussen Tobias Wendl en Tobias Arlt op de ene slee en rivalen Toni Eggert en Sascha Benecken op de andere slee. In run één waren Wendl en Arlt 0,045 seconden sneller en in de tweede run noteerden de twee duo's tot op de duizendste dezelfde tijd, dus ging de winst naar Wendl en Arlt, voor Eggert en Benecken. Plek drie was voor de Letten Martins Bots en Roberts Plume op 0,241 seconden.

Vrouwendubbels
Andrea Vötter en Marion Oberhofer uit Italië waren in run één het snelst, maar in de tweede run maakten ze een flinke fout bij het uitkomen van de beruchte Horseshoe-bocht. Even leken ze Jessica Degenhardt en Cheyenne Rosenthal uit Duitsland, tweede na één run, misschien toch achter zich te houden, maar dat lukte nét niet: het Duitse duo won met twee duizendsten van een seconde. Plek drie was op maar liefst 1,126 seconden voor Viktorija Ziedina en Selina Zvilna uit Letland.

Mannen
De Duitser Max Langenhan verkeert in supervorm en was in run één ook weer de snelste, maar in de tweede manche maakte hij een schuivertje. Toch hield hij nog precies genoeg over om zijn van plek vier naar voren gekomen landgenoot Felix Loch met 0,011 seconden te kloppen, wat ook bij Loch voor enige hilariteit zorgde. Plek drie was voor de Let Kristers Aparjods (+0,319), voor een heel contingent Oostenrijkers: Nico Gleirscher, Jonas Müller, David Gleirscher en Wolfgang Kindl.

Vrouwen
De Letse Kendija Aparjode was in de eerste run de snelste en leek in run twee lang op weg naar de winst, tot ze twee bochten voor het einde een forse fout maakte en terugzakte naar de zevende plek. De winst ging zo naar de Duitse Dajana Eitberger, die na één run nog vijfde stond. Landgenote Julia Taubitz, vierde na één run, werd op 0,010 seconden tweede, voor Anna Berreiter (+0,071), die van plek twee iets terugzakte edoch wel een Duits podium completeerde.

Estafette
Uiteraard was Duitsland de topfavoriet, te beginnen met Dajana Eitberger. Max Langenhan maakte daarna echter een flinke fout, maar Tobias Arlt en Tobias Wendl konden die herstellen. De Duitsers wonnen zo met 0,254 seconden verschil ten opzichte van de Amerikanen Emily Sweeney, Tucker West en Zachary di Gregorio/Sean Hollander, voor het Oostenrijk van Madeleine Egle, Nico Gleirscher en Thomas Steu/Lorenz Koller (+0,415).

AI Picture Gallery #127

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Afwezigheid kost Nederlandse schaatsers eindzeges, winst Dijs, Leerdam en Hoolwerf

In het Poolse Tomaszow Mazowiecki is zondag het World Cup-seizoen in het langebaanschaatsen afgesloten. De 1000 meters stonden nog op het programma en het weekeinde werd vervolgens afgerond met de massastarts. De Nederlanders hadden bijna overal nog kansen op eindwinst, maar afwezigheid in dit en/of vorig weekeinde bleek wat dat betreft een dure keuze.

1000m vrouwen
Jutta Leerdam kwam in de op twee na laatste rit in actie en zette weer eens een tijd neer waar de rest eigenlijk alleen maar van kon dromen: met 1:14,94 benaderde ze het baanrecord van de Amerikaanse Brittany Bowe, die zelf genoegen moest nemen met plek vier (1:15,82). Bowe's landgenote Kimi Goetz reed in 1:15,54 naar de tweede tijd, voor de 1:15,67 van de Japanse Miho Takagi. Antoinette Rijpma-De Jong werd in 1:16,55 zevende, Isabel Grevelt werd negende (1:17,27) en Naomi Verkerk twaalfde (1:17,76).

In het eindklassement van de World Cup ging de winst naar Takagi, die geen van de zes wedstrijden won, maar wel constant presteerde. Leerdam won juist vijf van de zes wedstrijden, maar was vorige week afwezig en grijpt daardoor op één punt naast de eindzege.

1000m mannen
De in topvorm verkerende Wesly Dijs kwam al vroeg in actie, maar het was gelijk duidelijk dat zijn indrukwekkende 1:08,52 - een verbetering van Hein Otterspeer's baanrecord - een serieuze gooi naar de winst was. Die kwam er ook, voor het eerst: de Amerikaan Jordan Stolz bleef steken op 1:08,64 minuten, terwijl Otterspeer (1:08,72) en Thomas Krol (1:08,91) ook net tekort kwamen. In de B-groep scoorde Nederland een 1-2'tje met Janno Botman (1:09,19) en Merijn Scheperkamp (1:09,46).

Het eindklassement in de World Cup werd gewonnen door Otterspeer, wat vooraf eigenlijk ook al wel zeker was. De Canadees Laurent Dubreuil eindigde er als tweede, voor Stolz en Krol.

Massastart vrouwen
Momoka Horikawa uit Japan en de Canadese Valerie Maltais vonden de afwachtende houding in de groep mooi geweest en kozen voor de aanval, wat ze geen windeieren bleek te leggen. Het peloton kwam te laat op gang en in een sprint-à-deux rekende de jonge Horikawa af met Maltais. Diens landgenote Ivanie Blondin klopte de Italiaanse Laura Peveri in de sprint om de derde plek, Robin Groot en Elisa Dul moesten het doen met een zevende en twaalfde plaats.

Doordat Irene Schouten de laatste twee weekeinden aan zich voorbij liet gaan, zakte zij in het eindklassement naar de vijfde plek. Marijke Groenewoud was er in het slotweekeinde niet bij en verloor zo de eindwinst aan Blondin, die Groenewoud naar plek twee verwees, voor Peveri.

Massastart mannen
Een paar rijders deden een poging, maar uiteindelijk liep het uit op een sprint van het peloton. Daarin was Bart Hoolwerf de rapste, hij stak zijn schaats nét voor die van Chung Jae-won uit Zuid-Korea over de streep. De Italiaan Andrea Giovannini finishte als derde, Louis Hollaar werd negende.

De Belg Bart Swings ging er met de eindzege in het klassement vandoor, voor Giovannini. Hoolwerf greep één keer naast een finaleplaats, maar ook als hij daar wel had gescoord zou hij vermoedelijk derde zijn geworden, wat nu ook het geval is.

Daytona 500 vol crashes in slotfase opent NASCAR-seizoen

Op de Daytona International Speedway is zondagavond het seizoen in de NASCAR Cup Series dan echt van start gegaan. The Great American Race, de Daytona 500, zorgde na een niet al te sensationeel begin toch weer voor het nodige spektakel, met een spannende finish en flink veel schade.

Alex Bowman begon op poleposition en had Kyle Larson naast zich, voor Joey Logano, Aric Almirola, Christopher Bell en Austin Cindric, de winnaar van vorig jaar. Na de start kabbelde het geruime tijd lekker door, aan 350 kilometer per uur welteverstaan, en na iets minder dan veertig ronden werden de eerste pitstops gemaakt.

Het ging er allemaal nog opmerkelijk beschaafd aan toe en na 65 ronden werd de eerste stage afgesloten met stagewinst voor Brad Keselowski, voor Ryan Preece, Chris Buescher, Kevin Harvick en Michael McDowell - vijf Fords voorin, de pitstops waren goed gegaan. Na de pitstops konden we door met Preece voorop, gevolgd door Keselowski, Harvick en Almirola.

Na 118 ronden ging het dan voor het eerst fout: Harvick deelde een tikje uit aan Tyler Reddick, die op zijn beurt daardoor Ryan Blaney raakte. Erik Jones had flinke schade en kon inpakken en onder meer Chase Elliott en Daniel Suarez werden ook geraakt, waarbij het voor Elliott in elk geval einde verhaal was wat de race betreft.

Met Logano en Truex voorop konden we even later weer door, tot het einde van de stage: Ross Chastain pakte de stagewinst, voor Bowman en Logano. Iedereen kwam weer verse brandstof halen en met Bubba Wallace, William Byron en Almirola voorop konden we weer door. Dat ging allemaal redelijk beschaafd, tot het achttien ronden voor het einde weer flink fout ging.

Preece werd rond de vijftiende positie geraakt, draaide rond en dat ontketende een flinke kettingbotsing, wat vooral bij Preece en McDowell veel schade opleverde. Na wat opruimwerk konden we met dertien ronden te gaan weer verder, met Harrison Burton, Logano, Kyle Busch en Byron voorop.

Keselowski nam de leiding in handen en met nog vier ronden te gaan werd hij gevolgd door Buescher, Busch, Austin Dillon, Byron en Ricky Stenhouse. Een ronde later zakte Keselowski weer wat weg en nam Busch het voorin over, maar de boel werd alsnog even overhoop gegooid: Suarez ging in de rondte het gras op en de caution was een feit.

Kyle Busch en Austin Dillon hadden bij de herstart de leiding in handen, met Logano en Byron achter zich. In de eerste overtimeronde zakte Dillon wat weg, waarna hij van achteren geraakt werd door Byron. Daardoor draaide Dillon tegen Denny Hamlin aan en dat ontketende weer een behoorlijke massacrash, waar de nodige auto's geprepareerd werden voor de sloop.

De volgende poging begon met Stenhouse, Larson, Logano en Bell voorop en dat ging een ronde goed, waardoor de volgende ronde sowieso de laatste werd. Daarin ging het dan echter weer fout: Larson werd hard de muur in gebeukt. De caution was een feit en doordat Stenhouse op dat moment aan de leiding reed, pakte hij de overwinning, de grootste uit zijn carrière.

FOK! Wat een weer: bewolkt met een drupje motregen

winterbanner

Goede morgen!

Vooral in de noordelijke helft van het land is het bewolkt, ook is de wind aardig aanwezig met windkracht 6 tot 7 aan de kust, landinwaarts is de wind matig tot vrij krachtig. Ook vanmiddag is er veel bewolking en kan er een drupje motregen vallen. Het wordt vrij zacht met 10 graden. De wind is onveranderlijk uit het zuidwesten.

Ook vanavond verandert er weinig, in de nacht naar dinsdag blijft het droog, overdag is de wind minder dan vandaag. De komende dagen zijn wisselvallig.

"De liefde" stond op Valentijnsdag in het zonnetje (Foto: DJMO)
"De liefde" stond op Valentijnsdag in het zonnetje (Foto: DJMO)  

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Snowboardster Miki wereldkampioene na uitvallen élke tegenstander, ook goud Kwiatkowski

In het Georgische Bakuriani is zondag het wereldkampioenschap snowboarden van start gegaan. Op dag één stond de parallelreuzenslalom op het programma, met Michelle Dekker. De Nederlandse ging in de eerste kwalificatierun echter onderuit en wist zich niet voor de knockoutfase te plaatsen.

Vrouwen
De Japanse Tsubaki Miki kende een goede, maar toch ook best wel gelukkige dag. Ramona Hofmeister uit Duitsland finishte in de achtste finale tegen Mik niet, waarna de Japanse in de kwartfinales zag hoe de Zwitserse Julie Zogg onderin crashte. In de halve eindstrijd was Lucia Dalmasso uit Italië het slachtoffer, ook zij finishte niet.

Miki stond in de finale tegenover de Oostenrijkse Daniela Ulbing, die onderweg had gewonnen van de Zwitserse Patrizia Kummer, landgenote Sabine Schöffmann en de Poolse Aleksandra Krol. In de finale was Ulbing echter hetzelfde lot beschoren als elke andere tegenstander van Miki: ze finishte niet en dus is de Japanse de nieuwe wereldkampioene. In de strijd om brons pakte Krol de winst tegen Dalmasso.

Mannen
Oskar Kwiatkowski uit Polen zag in de achtste finales de Japanner Masaki Shiba afhaken, waarna hij in spannende duels afrekende met de Zuid-Koreaan Kim Sang-kyum en Benjamin Karl uit Oostenrijk. In de finale stond Kwiatkowski tegenover de Zwitser Dario Caviezel, die had gewonnen van de Canadees Arnaud Gaudet en de Oostenrijkers Andreas Prommegger en Alexander Payer.

In de spannende finale maakte beide heren een foutje, waarna Caviezel het leek te pakken - verrassend, aangezien hij op het beduidend slechtere rode parcours in actie kwam. Kwiatkowski kwam echter terug en pakte de wereldtitel, nadat Karl in een spannende Oostenrijkse strijd het brons had gepakt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.