China ontkent mogelijke wapenverkoop aan Rusland

China heeft de beweringen van de VS over mogelijke wapenverkopen door Peking aan Rusland ontkend. Washington verspreidt desinformatie, aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Het zijn volgens China de Verenigde Staten zelf en niet de Volksrepubliek die voortdurend wapens naar het slagveld sturen. Integendeel, zou China proberen om de totstandkoming van vrede te bevorderen en de dialoog willen ondersteunen. 

De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Asselborn heeft China gewaarschuwd voor mogelijke wapenleveranties aan Rusland. In de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne zou deze stap een dramatische ommekeer betekenen, zei Asselborn op Duitse media. De Europese Unie zou in dat geval gedwongen zijn om ook sancties op te leggen aan China. Een dergelijk besluit van Peking zou gevolgen hebben voor alle niveaus van de betrekkingen met China, legde Asselborn uit.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken vertelde CBS dat hij informatie had dat China Rusland wapens en munitie zou kunnen leveren voor de oorlog tegen Oekraïne. Dit baart hem zorgen. Elke levering zou 'ernstige problemen' veroorzaken in de betrekkingen tussen de VS en China, zei hij.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU komen vandaag in Brussel bijeen om verdere sancties tegen Rusland te bespreken. De EU breidt het tiende pakket sancties tegen Rusland voor, het is de bedoeling om verdere handelsbeperkingen in te voeren voor elektronica, speciale voertuigen en machineonderdelen.