Biden brengt verrassingsbezoek aan Oekraïne

De Amerikaanse president Joe Biden brengt vandaag een bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Het bezoek werd om veiligheidsredenen niet aangekondigd.

Biden bezoekt de stad voorafgaand aan zijn geplande reis naar Polen. Het is zijn eerste bezoek aan Oekraïne sinds Rusland het land bijna een jaar geleden aanviel.

Politicus Oleksiy Gonzharenko deelde kort na Biden's aankomst in Kiev een foto op Twitter, waarop de Amerikaanse president te zien is met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy. Gonsharenko schreef dat het luchtalarm op de achtergrond afging. 

Biden en Zelenskyy herdachten samen de tijdens de oorlog gedode Oekraïners. Volgens de eerste informatie heeft Biden Oekraïne extra militaire hulp beloofd ter waarde van ongeveer $ 500 miljoen. Dat wordt morgen officieel bekend gemaakt. Biden liet nogmaals weten dat de VS achter Oekraïne staan.

Zelenksyy beschreef het bezoek van Biden als een "buitengewoon belangrijk signaal van steun aan alle Oekraïners".

Witte Huis: Biden kondigt verdere sancties aan
Ondertussen liet het Witte Huis weten dat Biden tijdens zijn bezoek aan Kyiv de levering van militair materieel – waaronder artilleriemunitie, antitanksystemen en luchtbewakingsradars – zou aankondigen. Bovendien zal Biden in Kyiv nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland aankondigen.

Bidens vrouw Jill was al in Kiev
De afgelopen weken werd er gespeculeerd dat Biden zijn reis naar Polen zou kunnen combineren met een bezoek aan Oekraïne. Het Witte Huis had herhaaldelijk aangegeven dat dit niet gepland was. Maar reizen op hoog niveau naar crisisgebieden worden meestal tot het laatste moment geheim gehouden.

Talrijke staatshoofden en regeringsleiders, evenals ministers uit andere landen, hebben Oekraïne de afgelopen maanden  bezocht, soms meerdere keren. Er waren ook verschillende leden van de regering uit de VS, evenals Bidens vrouw Jill. Biden is als president niet eerder in Oekraïne geweest.