Noord-Korea voert opnieuw rakettesten uit

Volgens Pyongyang zijn vanaf de oostkust twee korteafstandsraketten afgevuurd. De tests zouden ook een reactie zijn op de recente militaire oefeningen van Zuid-Korea met de Verenigde Staten. Noord-Korea beschuldigde Zuid-Korea ervan de spanningen in de regio op te voeren. Ook de zus van het Noord-Koreaanse staatshoofd, Kim Yo Jong, waarschuwde voor een grotere Amerikaanse aanwezigheid op het Koreaanse schiereiland.

Het regime in Pyongyang had zaterdag al een ICBM gelanceerd en omschreef dit later als een geslaagde oefening. Dit type testen is in het land verboden bij besluit van de Verenigde Naties.

De Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan hebben gisteren gezamenlijke luchtmachtmanoeuvres gehouden als reactie op de ICBM-rakettest.

De regering van Seoel bevestigde de raketproeven van Noord-Korea en legde nieuwe sancties op aan vier personen en vijf entiteiten die banden hebben met het Noord-Koreaanse wapenprogramma. VN-secretaris-generaal Guterres veroordeelde ook de recente raketlanceringen. De Japanse premier Kishida riep op tot een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad.