FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 21 februari 2023

Snowboardster Dekker 7e op WK, Oostenrijkse en Zwitserse feestjes

In het Georgische Bakuriani zijn tijdens het wereldkampioenschap snowboarden weer twee setjes medailles vergeven. De mannen en vrouwen kwamen in actie op de parallelslalom, twee dagen nadat men streed om de titels op de parallelreuzenslalom.

Vrouwen
Michelle Dekker plaatste zich zoals verwacht voor de achtste finales, hoewel dat moeilijker ging dan gehoopt. In die achtste finales zorgde ze echter voor een mooie prestatie door de Zwitserse Patrizia Kummer uit te schakelen, maar daarna was het klaar: na een foutje verloor ze in de kwartfinales van de Duitse Ramona Hofmeister.

De finale werd een Zwitsers feestje: Julie Zogg tegen Ladina Jenny. Zogg had gewonnen van landgenote Jessica Keiser en de Oostenrijkse dames Claudia Riegler en Sabine Schöffmann, terwijl Jenny afrekende met de Oostenrijkse Daniela Ulbing, Lucia Dalmasso uit Italië en Hofmeister - alle drie tegenstandsters gingen onderuit of anderzins de fout in.

In de finale was het erg spannend en ging het goud uiteindelijk naar Zogg, die 0,26 seconden voor Jenny over de meet kwam. Het brons was voor Schöffmann, die Hofmeister in de fout zag gaan.

Mannen
Na een Zwitserse vrouwenfinale werd het een Oostenrijks feestje bij de mannen. Andreas Prommegger had onderweg gewonnen van de Italianen Edwin Coratti en Aaron March en klopte de Canadese sensatie Arnaud Gaudet in de halve eindstrijd. Arvid Auner won van de Italiaan Marc Hofer, Lee Sang-ho uit Zuid-Korea en landgenoot Fabian Obmann.

Ook deze finale was spannend, maar uiteindelijk gaf de ervaring de doorslag: de 42-jarige Prommegger sloeg toe en pakte zijn derde wereldtitel. Gaudet maakte zijn stunt toch nog compleet en klopte Obmann in de kleine finale, waardoor hij met verrassend brons naar huis gaat.

AI Picture Gallery #128

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #866

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Russische Staats-TV: 'Waarom we Biden niet hebben geŰlimineerd'

Kremlin-propagandisten legden op de Russische Staatsmedia uit waarom Rusland Biden hielp naar Kyiv komen zonder hem te 'schaden'. "Als we Biden vernietigen, wie moet hem dan vervangen? Kamala Harris," zei iemand tijdens het gesprek op tv.

Vervolgens vertelden ze dat Rusland Biden niet heeft 'geëlimineerd' omdat het tot een slechtere situatie zou leiden als zijn vice-president, Kamala Harris, het overnam. "Biden, ondanks zijn dementie heeft hij nog enige besluitvaardigheid, terwijl Harris helemaal niet capabel is om beslissingen te kunnen nemen."

Eind maart grote terrorisme-oefeningen in Amsterdam

Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op mogelijke terroristische bedreigingen oefenen onder andere de politie, defensie, brandweer en de gemeente 28 en 29 maart in Amsterdam. Er gaat in ieder geval geoefend worden bij het Olympisch Stadion en in het Westelijk Havengebied. Zo meldt AT5

De oefenlocaties zijn tijdens de training vanwege de veiligheid niet toegankelijk voor het publiek. Er zal namelijk gebruik worden gemaakt van oefenmunitie, wat ook in de omgeving te horen kan zijn. Ook zullen figuranten slachtoffers spelen, deze taferelen kunnen opvallen in de omgeving. 

De stadsdelen, bedrijven en bewoners in de omgeving zullen, indien de oefenlocatie dichtbij ligt, vooraf en tijdens de oefening geïnformeerd worden over de oefening en eventuele overlast. 

Geen verhoogd risico
Burgemeester Femke Halsema laat weten dat er op dit moment geen verhoogd risico is op een terroristische aanslag in Amsterdam. "Een aanslag valt echter nooit helemaal te voorkomen. Het is daarom van groot belang dat de crisisorganisatie van de veiligheidsregio en alle betrokken diensten goed voorbereid zijn op een eventuele terroristische aanslag. Deze oefening draagt daaraan bij."

Schiphol hakt knoop door: minder reizigers in meivakantie

Schiphol beperkt toch het aantal reizigers dat in de meivakantie vanaf de luchthaven kan vertrekken. De restrictie hing al wat weken in de lucht, maar Schiphol had nog tot vandaag nodig om gesprekken te voeren met luchtvaartmaatschappijen. De beperking is te wijten aan het tekort aan personeel bij de incheckbalies, platformmedewerkers en koffersjouwers. Zo meldt AT5

Schiphol zegt dat een verlichting van de drukke ochtendpiek nodig is om het risico op onacceptabele vertragingen voor reizigers bij check-in, de veiligheidscontrole en de paspoortcontrole te verkleinen. Dit betekent dat er 5 procent minder stoelen geboekt kunnen worden. Het gemiddeld aantal dagelijks vertrekkende passagiers stijgt met 65 procent van 40.000 in de afgelopen winterperiode naar 66.000 in de meivakantie. 

"We gaan het doen"
Interim-directeur Ruud Sondag geeft toe dat hij in januari te optimistisch was over de meivakantie. Geen enkele journalist werd de quote "we gaan het doen" bespaard en Sondag sprak de snel achterhaalde woorden ook uit in een videoboodschap op Youtube.

Op die uitspraak komt hij terug, maar benadrukt wel dat er in de komende meivakantie veel meer reizigers kunnen vertrekken dan in de afgelopen maanden mogelijk was. Volgens Sondag zullen er op de piekdagen meer passagiers vertrekken (tot 75.000) dan op een gemiddelde dag in de meivakantie van 2019 (72.000).

Het is Schiphol namelijk wel gelukt om veel nieuwe beveiligers aan te nemen, op te leiden en beter te betalen dan een jaar geleden. Met name het tekort aan beveiligingsmedewerkers zorgde voor de aanhoudende chaos in de terminal en daaropvolgende beperking van het aantal reizigers. Nu zorgt het tekort aan grondmedewerkers ervoor dat Schiphol alsnog op de rem trapt.

Beter betalen
De oproep van Sondag om het personeel beter te betalen en daarmee het werk ook aantrekkelijk te maken voor nieuwe medewerkers heeft tot nu toe niet geholpen. Luchtvaartmaatschappijen houden de grondafhandelingsbedrijven aan afgesloten contracten en willen niet aan de cao-afspraken tornen.

"De salarissen van de laagstbetaalde medewerkers in onze sector stijgen de komende drie jaar stapsgewijs met ruim 25 procent", zei voorzitter Edwin van der Linden van de werkgeversvereniging van grondafhandelingsbedrijven eerder deze maand. "Dat is ongekend. Schiphol vindt dat lonen in onze sector sneller omhoog moeten om personeelstekorten te beperken, maar biedt zelf vooralsnog geen werkbare oplossingen."

Volgens interim-baas van Schiphol Sondag moeten de werkomstandigheden van het grondpersoneel snel beter worden. Hij zegt meerdere mails te hebben gekregen van bezorgde medewerkers die klagen over de hoge werkdruk en agressieve passagiers die lang moeten wachten.

Medewerker Haagse huisartsenpraktijk neergestoken

In een huisartsenpraktijk in Den Haag is dinsdag een persoon neergestoken. Volgens de praktijk gaat het om iemand die daar werkt. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht. De mogelijke dader is opgepakt. Over de identiteit van slachtoffer en verdachte is nog niets bekendgemaakt. Ook de aanleiding is niet bekend. Zo meldt Skipr

De huisartsenpraktijk zit aan de Apeldoornselaan in Den Haag, niet ver van het Zuiderpark. Op zijn site meldt de praktijk gesloten te zijn en dat de politie onderzoek doet. “Er heerst verslagenheid. We proberen zo goed als mogelijk elkaar te ondersteunen in het team. Onze gedachten gaan nu vooral uit naar onze collega.” 

Nieuw Europees rapport adviseert einde plofkip

Vandaag publiceerde de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) haar visie op kippenwelzijn. Een van de belangrijkste aanbeveling is stoppen met de extreem snelgroeiende kip, ook wel bekend als de plofkip. Het hoge groeitempo heeft veel vervelende gevolgen voor het dier, zoals hogere sterfte en skelet- en spieraandoeningen. Wakker Dier is blij met de aanbevelingen. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Laten we snel een einde maken aan dit extreme leed!”

De EFSA wijst ook op de nadelige gevolgen van snelle groei voor de zogenaamde ‘moederdieren’. Dit zijn de moeders van plofkippen. Bij hen wil de industrie juist voorkomen dat zij hard groeien. Want door het hoge groeitempo worden zij minder vruchtbaar, overlijden ze sneller en kunnen ze minder lang nageslacht produceren. Om te voorkomen dat de moederdieren zich ‘doodgroeien’ zet de industrie hen op een streng en dieronvriendelijk hongerdieet. Deze honger is een van de redenen dat de EFSA de groeisnelheid wil inperken.

Ruimte
De EFSA adviseert ook om de kippen meer ruimte te geven. In Nederland leven de meeste plofkippen met 21 kippen per vierkante meter; in vaktermen is dat 42 kg dier per vierkante meter. Dit is volgens de EFSA veel te hoog. Uit hun onderzoek blijkt dat een bezetting hoger dan 11 kg dier per vierkante meter onder andere leidt tot meer voetzoolzweren en minder natuurlijk gedrag.

Visie
Het rapport is opgesteld door een panel van Europese wetenschappers met expertise in pluimvee. Dit is gedaan op verzoek van de Europese Commissie en dient als input voor hervorming van dierenwelzijnswetgeving. Hilhorst: “Alle belangrijke thema’s komen aan bod. Het zou goed zijn als Nederland en Europa het advies overnemen en daarmee de urgente misstanden verbieden.”

Verbod in Nederland
Hoewel supermarkten voornamelijk kip met een Beter Leven keurmerk verkopen, fokt de Nederlands vee-industrie jaarlijks nog miljoenen plofkippen. Dit komt onder andere doordat ongeveer twee derde van het kippenvlees wordt geëxporteerd. Wakker Dier is voorstander van een wettelijk verbod op de productie van plofkip in Nederland. Dit is mogelijk: onlangs besloot minister Adema om ‘dieren die lijden onder hun uiterlijk’ te verbieden. Dit was echter specifiek gericht op huisdieren.

Bekijk hier het hele EFSA rapport ‘Welfare of broilers on farm

Sony zendt op 23 februari nieuwe State of Play uit

Sony Interactive Entertainment zendt op donderdag 23 februari een nieuwe State of Play uit. Dat heeft de uitgever via de PlayStation Blog bekendgemaakt. De uitzending is om 22.00 Nederlandse tijd live te zien op YouTube en Twitch.

Volgens Sony gaat de presentatie 45 minuten duren en het gaat maar liefst 16 nieuwe games introduceren (waaronder vijf voor PlayStation VR2). Het persbericht meldt verder dat de presentatie zich op third-party-ontwikkelaars richt, verwacht dus weinig of geen games van Sony zelf. De laatste vijftien minuten zijn volledig toegewijd aan nieuwe gameplay en updates voor Suicide Squad: Kill the Justice League.

Another Fisherman's Tale aangekondigd

Another Fisherman’s Tale komt "begin 2023" uit voor PlayStation VR2, Quest 2 en PCVR. Dit is de sequel op A Fisherman’s Tale, een populaire puzzel-achtige game die in 2019 uitkwam.

De sequel gaat verder met het verhaal van Bob the Fisherman. Bob is een pop met allerlei functies die je handig zijn voor een game zoals een hookshot. Bekijk de eerste gameplaytrailer hieronder.

SOS Kinderdorpen betrokken bij ontvoering Oekra´ense kinderen?

Volgens een onderzoek door het ZDF-tijdschrift "Frontal" is de internationale hulporganisatie SOS Kinderdorpen betrokken bij de systematische ontvoering van Oekraïense kinderen via Rusland.

ZDF beweert dat het foto's heeft van Oekraïense kinderen die naar de Tomilino-nederzetting in de buurt van Moskou worden gebracht. Daar zouden ze zijn overgedragen aan Russische pleegouders. Tomilino maakt sinds 1990 deel uit van de SOS Kinderdorpen. De hulporganisatie zei op de hoogte te zijn van 13 Oekraïense kinderen die in hun dorpen in Rusland wonen. Het is echter niet duidelijk hoe ze daar terecht zijn gekomen. De zaak zal worden onderzocht.

Volgens het onderzoek organiseren de Russische autoriteiten gedwongen adopties van Oekraïense kinderen met als doel Russificatie. De Oekraïense regering gaat ervan uit dat minstens 14.000 kinderen zijn ontvoerd uit door Rusland bezette gebieden. Rusland ontkent de beschuldigingen.

Creed: Rise To Glory krijgt PlayStation VR2 update

Creed: Rise To Glory – Championship Edition komt op 4 april uuit voor PlayStation VR2. Het gaat hier om een nieuwe versie van de Rocky boxing-game die voor het eerst in 2018 uitkwam. De Champioship Edition krijgt een vraagprijs van €40, maar als je de originele versie al hebt kun je het voor de helft kopen.

Wat is er nieuw dan? De Champioship Edition ondersteunt 4K HDR en foveated rendering (de game is scherper waar je kijkt). Uiteraard wordt ook de haptic feedback van de PS VR2 Sense controllers ondersteund. Ten slotte kun je van 3D audio en snellere laadtijden genieten.

Ontwikkelaar Survios belooft ten slotte ook nieuwe content, zoals nieuwe missies en personages gebasseerd op Creed III (de aankomende nieuwste film).

Soudal-QuickStep wint ploegentijdrit in UAE Tour, Plapp nieuwe leider

Soudal-QuickStep hebben de tweede etappe in de UAE Tour gewonnen. De Belgische ploeg was in de iets meer dan 17 kilometer lange ploegentijdrit één seconde sneller dan Education-Easypost.

Ineos zou de derde tijd noteren. De Britse ploeg was drie seconden langzamer dan Soudal-QuickStep, maar heeft met Luke Plapp wel de nieuwe leider in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten. De 22-jarige Australiër neemt de leiderstrui over van Tim Merlier. De ploeg van Merlier won weliswaar de ploegentijdrit, maar daar zat hij zelf niet meer bij. Remco Evenepoel is nu de nummer twee in het klassement. De Belgische wereldkampioen staat op dezelfde tijd als Plapp.

Woensdag wacht het peloton een etappe die eindigt met een klim van 21 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentages van 5,4.

Results powered by FirstCycling.com

Nieuwe PokÚmon Presents op 27 februari

Volgende week maandag, 27 februari, komt The Pokémon Company met een nieuwe Pokémon Presents. Deze vindt de laatste jaren steeds in het begin van het jaar plaats en onthult enkele van de projecten die we later dat jaar mogen verwachten.

De verwachting is dat we een Pokémon-spinoff onthuld zien en dat ook de DLC plannen voor de huidige games Scarlet en Violet worden getoond. Verder laten we ons graag verrassen, want de uitzending is ruim twintig minuten.

De uitzending begint om 15:00 uur Nederlandse tijd en is te bekijken via het YouTube-kanaal van Pokémon.

Duivelse Kazuya in Tekken 8

Bandai Namco heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Tekken 8 waarin Kazuya Mishima een robbertje vecht. Tekken 8 is in ontwikkeling voor PlayStation 5, Xbox Series en pc (Steam). Een releasedatum is nog niet bekend.

Kazuya Mishima voegt zich bij de andere reeds aangekondigde personages: Nina Williams, Jin Kazama, Kazuya Mishima, Jun Kazama, Paul Phoenix, Marshall Law, King, Jack-8 en Lars Alexandersson.

Gerald Roethof en presentatrices Op1 wonen training stroomstootwapen bij

"Het was interessant, met name ook om te zien hoe snel een agent moet beslissen over het handelen in een gewelddadige situatie", zegt strafrechtadvocaat Gerald Roethof. Uitgenodigd door de politie spraken een team van talkshow Op1 en mr. Roethof afgelopen donderdag met de politie over het gebruik van het stroomstootwapen.

Aanleiding voor de uitnodiging voor het gesprek en een demonstratie van het stroomstootwapen was de uitzending van Op1 van vrijdag 13 januari. Gerald Roethof en Tweede Kamerlid Sylvana Simons (BIJ1) waren te gast bij de talkshow om te praten over een fatale arrestatie in Amerika, waarbij een stroomstootwapen was gebruikt. De twee waren uiterst kritisch over het gebruik van het wapen, ook door de Nederlandse politie. De veiligheid van het gebruik van het middel werd ter discussie gesteld. Ook werd gewezen op mogelijke gezondheidsrisico’s bij verdachten waarop het stroomstootwapen wordt gebruikt. Het risico op overlijden van verdachten na gebruik van het stroomstootwapen was in Nederland niet uitgesloten, meende de advocaat.

De politie was niet uitgenodigd om bij het actualiteitenprogramma aan te schuiven.
De opmerkingen in de uitzending van Op1 zorgden voor verontwaardiging bij de politie. "Het is belangrijk om context te geven, zodat bij een volgende uitzending de juiste feiten en omstandigheden op tafel komen, mocht weer de keuze worden gemaakt om de politie niet aan de gesprekstafel te vragen", aldus hoofd Operatien in Amsterdam Janis Tamsma, die donderdag met onder andere portefeuillehouder geweldsmiddelen Frank Paauw het gesprek aanging. Janis Tamsma is binnen de politie verantwoordelijk voor de invoering van het stroomstootwapen onder de 17.000 zogeheten ‘first responders’ in de basisteams.

Raadsman Roethof en Op1-presentatrices Natasja Gibbs en Nadia Moussaid gingen op de uitnodiging in; politica Simons niet.

Overtrokken
"Praten is de basis van al het goeds. Dus als ik een uitnodiging krijg en daar de nut en noodzaak van inzie, neem ik die aan", vertelt Roethof nadat hij een IBT-training over de Taser X2 meemaakte. "De reactie van de politie op de tv-uitzending vond ik heel overtrokken. Ik sta nog steeds achter elk woord dat ik heb gezegd. Het is wel fijn om de andere kant van het verhaal te horen; hoe mensen uit het veld het in de praktijk ervaren."

Roethofs punt blijft dat het stroomstootwapen makkelijk te snel kan worden ingezet. "Het wapen kan worden gebruikt op een vluchtende verdachte van een relatief licht vergrijp – uiteraard volgens de ambtsinstructie – maar dat is iets dat niet in de wet thuishoort. Het is goed om hier over te discussiëren, want juist daardoor kun je een fout in de wet herstellen."

‘Op straat is het anders’
Janis Tamsma deelt de mening dat het uitwisselen van perspectieven goed is. "Het is belangrijk dat we de feiten voor het voetlicht konden brengen. Want als je naar de uitzending van Op1 keek, dan vonden wij bepaalde zaken niet correct. We hebben een stuk context kunnen geven. Vertellen en laten zien dat de praktijk weerbarstig en complex is. Door hen mee te laten kijken bij een training, wilden we dat besef meegeven. Laten ervaren hoe snel iemand met een mes op je af kan komen. In theorie denk je dat je alle tijd hebt om een wapen te trekken, maar op straat is het echt heel anders. Door mensen dat te laten ervaren, krijgen ze mogelijk een andere beleving en gaan ze er over nadenken."

Ze kijkt met een positief gevoel terug op het gesprek. "Het kan zo zijn dat je niet op alle punten tot elkaar komt. Agree to disagree, zal ik maar zeggen. Dat is geen probleem. Het is belangrijk dat we feitelijkheden voor het voetlicht konden brengen."

Geen lagere AOW meer door achterstallige premies

Wie te weinig AOW-premie betaalt wordt later niet meer levenslang gekort op de AOW-uitkering. Dat staat in het wetsvoorstel ‘Afschaffen Schuldig Nalatig’ dat minister Carola Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen vandaag aan de Tweede Kamer aanbiedt. Het doel van het wetsvoorstel is om te voorkomen dat mensen disproportioneel geraakt worden als ze in het verleden niet volledig aan de premieplicht hebben voldaan. Daarnaast vereenvoudigt het de uitvoering van de AOW voor de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en voor de Belastingdienst. 

Iedereen die in Nederland woont bouwt AOW op, met of zonder inkomen. Inwoners die ook een inkomen hebben betalen premie voor die AOW. Als iemand zijn of haar premie niet betaalt krijgt diegene een navordering met daar bovenop een boete. Daarnaast worden mensen die op hun pensioendatum te weinig premie hebben betaald levenslang voor 2% of meer gekort op hun AOW. Deze extra sanctie wordt met dit wetsvoorstel geschrapt.

Minister Carola Schouten: “Het gaat voor een belangrijk deel om mensen waarbij veel andere problemen spelen, zoals gezondheidsproblemen, financiële problemen, huisvestingsproblemen of relatieproblemen. Een relatief kleine premieschuld kan dan leiden tot levenslang een lagere AOW-uitkering. Premies moeten betaald worden, en er zijn en blijven gevolgen als je ze niet betaalt. Maar ik wil ook kijken naar de menselijke maat. Deze extra sanctie pakt te vaak onrechtvaardig uit en is ook nog eens erg ingewikkeld om uit te voeren.”

Er zijn ongeveer 15 duizend ouderen die nu worden gekort omdat zij ooit te weinig premie hebben betaald. Zonder deze wijziging komen daar in de toekomst nog meer ouderen bij. Voor beide groepen wordt deze sanctie geschrapt. De maatregel kost 7,1 miljoen euro extra aan AOW-uitgaven. Tegelijkertijd wordt er 1,4 miljoen minder uitgegeven aan de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (de AIO), waarmee gekorte AOW’ers worden aangevuld tot het bestaansminimum.

Poetin geeft opnieuw het Westen de schuld van oorlog in Oekra´ne

In zijn State of the Union-toespraak dit jaar gaf de Russische president Poetin andermaal de schuld aan het Westen voor de oorlog in Oekraïne. Westerse landen, vooral de VS, streven naar onbeperkte macht in de wereldpolitiek, zei Poetin in Moskou. Het doel van het Westen is Rusland te vernietigen.

Poetin kondigde aan dat Rusland hierop zou reageren en bepaalde afspraken met het Westen zou opzeggen. Ook de 'speciale operatie' in Oekraïne gaat door. "Het is onmogelijk om Rusland op het slagveld te verslaan". Het Russische staatshoofd kondigde een programma aan voor de wederopbouw van de infrastructuur in de door Rusland geannexeerde gebieden in Oekraïne, evenals uitgebreide financiële steun voor oorlogsveteranen. Poetin beschreef de westerse sancties tegen zijn land als 'niet effectief'. 

In de aanloop naar de eerste verjaardag van de Russische invasie van Oekraïne hebben de VS en andere westerse landen opnieuw hun solidariteit aan Kyiv beloofd. De Amerikaanse president Biden heeft vandaag een ontmoeting met zijn Poolse tegenhanger Duda in Polen. Biden bezocht gisteren Zelenskyy in de Oekraïense hoofdstad Kyiv.

ChatGPT is dood

ChatGPT is wereldwijd down. De storing duurt inmiddels al ruim twee uur, maar is volgens OpenAI - het bedrijf achter de populaire chatbot - geïdentificeerd. Aan een oplossing zou gewerkt worden, zo staat vermeld op de statuspagina.

Naast ChatGPT is ook de GPT-3 playground down. ChatGPT is gebaseerd op die playground, die veel minder strikte regels hanteert en daardoor bij sommigen veel populairder is. Deze kent alleen een betaalde versie, met $18 dollar aan tegoed gratis bij aanmelden.

Update:

Sinds ongeveer een half uur is de playground weer up. ChatGPT is nog steeds kaduuk.

ChatGPT down
ChatGPT down

Milieuorganisaties luiden de noodklok vanwege uitzonderlijke droogte in ItaliŰ

In Italië hebben milieuorganisaties alarm geslagen vanwege de droogte in het noorden van het land. Volgens milieuorganisatie Legambiente is er de afgelopen maanden 53 procent minder sneeuw gevallen in de Italiaanse Alpen dan het langjarig gemiddelde.

In het Po-bekken, de grootste rivier van het land, is de neerslag zelfs met 61 procent gedaald. Ook het noorden en midden van de Apennijnen worden getroffen  door de droogte. 

De organisatie stelt voor om het waterverbruik te verminderen en beter gebruik te maken van regenwater. De afgelopen weken is er herhaaldelijk bericht over de gevolgen van de droogte in Noord-Italië. Op foto's uit Venetië waren gondels te zien die op het droge in kanalen lagen.

Ook Venetië lijdt onder de droogte. Een uitzonderlijk laag eb en gebrek aan regen hebben enkele van de beroemde kanalen van de stad bijna drooggelegd. De laatste weersvoorspellingen geven wat hoop op de komst van de broodnodige neerslag en sneeuw in de Alpen in de komende dagen. 

Projectie racistische teksten op stadhuis Eindhoven tijdens Carnaval

Maandagavond, rond 22.30 uur, werden op het stadhuis in Eindhoven racistische leuzen geprojecteerd. Er stond onder meer te lezen: ‘houd Lampegat blank’. Een omstander wist de teksten vast te leggen op video en heeft ze op Twitter geplaatst. Zo meldt Omroep Brabant

Volgens een getuige werd er een verwijzing naar een complot website geprojecteerd en de teksten: 'Alaaf namens Blank Nederland' en 'We moeten het voortbestaan van ons Volk en een toekomst voor Blanke Kinderen veiligstellen'. De teksten zouden hooguit 5 minuten zichtbaar zijn geweest. 

Het is nog niet bekend wie er achter de projectie zit. De burgemeester van Eindhoven, Jeroen Dijsselbloem, gaat aangifte doen. Hij sprak zijn afschuw uit over de aard van de projectie. “Racisme heeft niets te zoeken in onze inclusieve stad. Ons carnaval is een feest van iedereen", aldus  Dijsselbloem. 

Eerder vonden soortgelijke projecties plaats op de Erasmusbrug in Rotterdam, het Anne Frankhuis en de Hemwegcentrale in Amsterdam.

Personeelstekort in GGZ op hoogste niveau ooit

Sinds het eerste kwartaal van 2018 neemt de vacaturegraad in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) toe. In het tweede kwartaal van 2022 waren er 67 vacatures per duizend banen van werknemers. Dit is de hoogste vacaturegraad die ooit is gemeten in de GGZ. De uitstroom van werknemers is ook toegenomen, met name onder 25- tot 35-jarigen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS voor het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW).

Begin 2018 stonden er 3,6 duizend vacatures open in de GGZ, in het derde kwartaal van 2022 waren dat er bijna twee keer zoveel (7,1 duizend). De vacaturegraad laat de verhouding zien tussen het aantal vacatures en het aantal banen. Aan het begin van 2018 waren er op elke duizend banen 38 vacatures. Halverwege 2022 waren dat er 67 per duizend banen. Van alle branches binnen de sector zorg en welzijn had de GGZ de hoogste vacaturegraad. In de gehele sector was deze 44, de totale economie (alle bedrijfstakken samen genomen) had een vacaturegraad van 54.

Instroom van buiten de sector kleiner dan aantal GGZ-werknemers dat zorg en welzijn verlaat
In 2022 (derde kwartaal) begonnen 9,3 duizend werknemers van buiten de sector zorg en welzijn in een nieuwe baan in de GGZ (instroom). Er vertrokken datzelfde jaar 11 duizend GGZ-werknemers uit zorg en welzijn (uitstroom). Van die 11 duizend vonden er 5,1 duizend een baan buiten de sector. In 2022 vertrokken er voor het eerst sinds 2016 meer GGZ-werknemers uit de sector dan erbij kwamen. In de gehele sector zorg en welzijn kwamen er in 2022 juist meer werknemers bij dan er weggingen.

De uitstroom van GGZ-werknemers uit de sector zorg en welzijn is vooral toegenomen onder 25- tot 35-jarigen. Sinds het CBS dit in 2010 begon te meten lag het aantal 55-plussers dat vanuit de GGZ de sector verliet hoger dan het aantal jongere werknemers dat vertrok. Vanaf het eerste kwartaal van 2022 is dat omgekeerd. Het aantal jonge GGZ-werknemers dat de sector verliet is nu groter dan het aantal GGZ-werknemers dat met pensioen ging.

Grootste aantal werknemers GGZ sinds 2010
Het aantal werknemers in de GGZ nam in het derde kwartaal van 2022 nog wel toe. De netto-uitstroom van GGZ-werknemers uit de sector zorg en welzijn wordt gecompenseerd door een netto toename vanuit andere branches van zorg en welzijn.

In het derde kwartaal van 2022 werkten er 103 duizend werknemers in de GGZ. Dit aantal is gecorrigeerd voor seizoenseffecten. Dit is het grootste aantal sinds 2010, het eerste jaar waarvoor deze cijfers beschikbaar zijn. Toen telde de GGZ ruim 83 duizend werknemers.

Bijna drie kwart werknemers GGZ tevreden met werk
In het vierde kwartaal van 2019 was 78 procent van de werknemers in de GGZ (zeer) tevreden met het werk. In 2022 was dat 73 procent. Voor beide jaren was dat gelijk aan het gemiddelde voor de gehele sector zorg en welzijn.

In het vierde kwartaal van 2020 gaf 93 procent van de GGZ-medewerkers aan dat zij 'inhoudelijk leuk werk' hadden. Dit blijft onverminderd hoog: in het vierde kwartaal van 2021 is 92 procent van de werknemers het 'helemaal eens' of 'eens' met deze stelling.

Miljoenen onveraccijnsde sigaretten gevonden

De Douane heeft op vrijdag17 februari bij een controle in Rotterdam 6,6 miljoen onveraccijnsde sigaretten gevonden in een vrachtwagen. Daarbij is de 49-jarige chauffeur met de Poolse nationaliteit aangehouden. Hij wordt verdacht van sigarettensmokkel, waarna de FIOD is ingeschakeld. Vermoedelijk waren de sigaretten bestemd voor de Britse markt. De FIOD doet strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket.

Door de grote winsten in de handel van sigaretten en tabak zonder accijns worden criminele vermogens opgebouwd en wordt de schatkist ernstig benadeeld. Ontduiken van accijnzen en omzetbelasting is een misdrijf en het leidt tot oneerlijke concurrentie in de Nederlandse detailhandel. OM, Douane en FIOD werken intensief samen om de criminele organisaties die zich hiermee bezig houden te ontmantelen en om het grote geld dat ermee verdiend wordt af te pakken.

Oproep inspectie aan zorg en jeugdhulp: let op valse diploma's en VOG's

Afgelopen jaar kreeg de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) 95 meldingen over zorgverleners met een vals diploma of vals certificaat. Plus 11 meldingen over zorgverleners met een valse Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Dat is ruim een verdubbeling vergeleken met eerdere jaren. De inspectie roept werkgevers in de zorg en de jeugdhulp op om diploma’s en VOG’s van sollicitanten en werknemers goed te controleren. En valse papieren te melden aan het Openbaar Ministerie en de inspectie. Want als zorgverleners werken met valse papieren, is de veiligheid van patiënten en cliënten in gevaar.

In een brief over diplomafraude en VOG-fraude wijst de inspectie werkgevers in de zorg en de jeugdhulp op hun verantwoordelijkheid. Het probleem speelt vooral in de gehandicaptenzorg, in de geestelijke gezondheidszorg, in verpleeghuizen, de wijkverpleging en in de jeugdzorg. Onbekend is of de aantallen de werkelijkheid weergeven of slechts het topje van de ijsberg. Daarom de oproep aan zorgaanbieders alle gevallen te melden.

Screenen is wettelijke verplichting
Volgens de wet moeten werkgevers controleren of hun werknemers in de zorg en de jeugdhulp geschikt zijn voor het werk dat zij doen. En daarvoor de juiste papieren hebben. Dat heet de ‘vergewisplicht’.

Door de krapte op de arbeidsmarkt werven veel werkgevers in de zorg personeel via bemiddelingsbureaus of uitzendbureaus. Vaak met afspraken met die bureaus over de controle van cv’s, diploma’s en VOG’s van sollicitanten en zzp’ers. Maar uiteindelijk blijven de werkgevers zelf verantwoordelijk voor die screening. Daarbij hoort ook de controle op valse papieren.

Oproep: meld valse papieren bij politie en inspectie
De inspectie vraagt zorgaanbieders en bemiddelingsbureaus valse papieren van sollicitanten en medewerkers via de politie te melden aan het Openbaar Ministerie en aan de inspectie.

  • Het Openbaar Ministerie kan iemand vervolgen voor valsheid in geschrifte, en is daar ook actief in.
  • Een BIG-registratie van een zorgverlener kan ongedaan gemaakt worden als die gebaseerd was op valse papieren. Dat doet het CIBG, dat onderdeel is van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
  • De inspectie kan na een melding de zorgaanbieder adviseren wat die kan doen. Afhankelijk van de situatie kan de inspectie ook zelf onderzoek doen. Verder maken meldingen de omvang van diploma- en VOG-fraude duidelijk.

Controle via internet en door navraag
Werknemers kunnen de echtheid van hun diploma’s aantonen met een uittreksel van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en werkgevers kunnen dat digitaal uittreksel controleren. Ook kunnen werkgevers een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) van de Dienst Justis controleren op echtheid. Verder kunnen werkgevers registers nagaan, zoals het BIG-register (zorgverleners) en het SKJ-register (jeugdzorg). Ook kunnen werkgevers natuurlijk referenties van sollicitanten opvragen bij eerdere werkgevers.

De inspectie registreert zorgverleners die gezien hun arbeidsverleden een risico zouden kunnen vormen voor de kwaliteit en de veiligheid van de zorg. Bijvoorbeeld omdat zij eerder ergens zijn ontslagen wegens ernstig disfunctioneren. Werkgevers in de zorg en jeugdhulp kunnen de inspectie vragen of hun sollicitant geregistreerd staat. Op dit moment staan er 157 zorgverleners met zo’n aantekening geregistreerd. Vorig jaar vroegen werkgevers 10.854 keer of hun sollicitant een aantekening had. Heel veel minder dan het aantal sollicitaties in de zorg en jeugdhulp in een heel jaar.

Defensie levert 230 militairen voor EU-training Oekra´ne

Defensie stelt 230 militairen beschikbaar voor de trainingsmissie van de Europese Unie (EUMAM). Zij gaan Oekraïense bataljons- en brigadestaven opleiden. Het doel van EUMAM is om dit jaar 30.000 Oekraïense militairen te trainen. Dat heeft het kabinet maandag aan de Tweede Kamer gmeld. Deze week is het 1 jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel.

Het kabinet vindt het van groot belang actief steun te blijven verlenen aan de versterking van de Oekraïense strijdkrachten. Dat gebeurt al sinds oktober met de opleiding van rekruten in het Verenigd Koninkrijk (Operatie Interflex). Nederlandse militairen verzorgen ook specialistische opleidingen en trainingen, zoals rij- en vaaropleidingen, medische training en training op het gebied van ontmijning en de bediening van drones.

Daar komen nu de 230 militairen aan EUMAM bij, melden de meest betrokken bewindslieden in een brief aan de Kamer. Vandaag vindt hierover een plenair debat plaats met de Tweede Kamer.

“Een jaar na de Russische inval blijft de noodzaak Oekraïne te steunen onverminderd groot. Het kabinet blijft vastberaden om die steun te leveren, militair, financieel en humanitair. Nederland doet dat samen met partners in de EU, NAVO en daarbuiten. Eensgezindheid is belangrijker dan ooit”, zo melden zij. Het kabinet heeft voor dit jaar €2,5 miljard gereserveerd voor steun aan Oekraïne.

Meer openheid
De regering gaat waar dat kan de transparantie over leveringen vergroten. Met ingang van de volgende brief over leveringen van militaire steun worden de hoofd- en diverse subcategorieën van militaire steun openbaar gedeeld. De operationele veiligheid blijft leidend. Het kabinet kiest voor meer openheid omdat het in het belang is van het publieke debat en het behoud van het maatschappelijk draagvlak voor de Nederlandse militaire steun. Ook sluit dit aan bij de toenemende samenwerking met partners en de industrie bij militaire leveringen.

Focus op lange termijn
Het is van groot belang om ook in de toekomst Oekraïne substantieel militair te blijven steunen, zowel met materieel als via trainingen. Het productievermogen en tempo van de industrie is hierbij op de korte termijn niet volledig toereikend. Defensie werkt daarom aan een lange termijnplan voor slimme en intensieve samenwerking met zowel internationale partners, als de defensie-industrie. Daarmee komt de focus van de militaire steun steeds meer te liggen op de lange termijn, op duurzame versterking van de Oekraïense strijdkrachten, via de levering van moderne wapensystemen, capaciteitsopbouw en trainingen.

Consequenties voor gereedstelling
De voortdurende ondersteuning van Oekraïne en aanvullende leveringen uit de voorraden hebben consequenties voor onze eigen gereedstelling, inzet en het vermogen om andere verwervingstrajecten te realiseren. Materieel uit eigen voorraden wordt waar nodig zo snel mogelijk vervangen. Omdat de materiële steun aan Oekraïne in toenemende mate verschuift naar aanschaf direct bij de industrie en samenwerking met internationale partners, wordt er minder uit eigen voorraad geleverd. De inzet van inkoopcapaciteit voor leveringen aan Oekraïne heeft wel gevolgen voor het realiseren van andere projecten. Maar leidt ook tot effectievere, versnelde inkoop en slimmere samenwerking als het gaat om nieuwe investeringen in Defensie.

FOK! Wat een weer: zacht en overwegend droog

winterbanner

Goede morgen!

Het is zwaarbewolkt maar grotendeels droog, in het zuiden kan wat mist ontstaan, in het noordoosten kan wat motregen vallen. De wind is zwak tot matig uit het zuidwesten. Ook vamiddag is het bewolkt, wel iets minder dan in de ochtend, in het zuiden zijn opklaringen mogelijk. De temperatuur wordt zo'n 10 graden. 

Ook vanavond is het bijna overal droog en is er weinig wind. In de nacht naar woensdag wederom mist in het zuidoosten, de minimumtemperatuur is dan tussen de 2 en 7 graden. Morgen trekken er enkele buien over het land. Daarna droog en kans op een graadje nachtvorst.

Woeste lucht nabij Harlingen (Foto: aloa)
Woeste lucht nabij Harlingen (Foto: aloa)  

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.