Skeletonster Bos 2e in eindklassement World Cup

Op de bijzonder lastige baan van het Letse Sigulda is het World Cup-seizoen in het skeleton afgesloten. De achtbaan vol krappe edoch razendsnelle bochten zorgde voor een mooie wedstrijd, waarbij de eindklassementen in de World Cup nog beslist moesten worden.

Mannen
De Britten kenden een ongekend goed seizoen, aangevoerd door Matt Weston. Hij pakte de Europese titel én werd wereldkampioen en won vier van de vijf World Cup-wedstrijden voorafgaand aan Sigulda. In Letland was de Brit in de eerste run weer eens de snelste en met een schier perfecte tweede run vergrootte hij zijn voorsprong op landgenoot Marcus Wyatt, die als enige in de buurt kon blijven (+0,36) - niet gek, want de Britten worden gecoacht door de Letse legende Martins Dukurs, die elke centimeter van Sigulda kent én de Britse sleeën maakt.

De Duitser Christopher Grotheer stond in het World Cup-klassement aan de leiding, ondanks Weston's dominantie: de Brit was vroeg in het seizoen in Lake Placid blijven steken op een achttiende plek. Grotheer stond na één run op plek vijf, maar werkte zich op naar de derde plaats op 0,63 seconden en dat leverde de olympisch kampioen eindwinst op in de World Cup. De derde Brit, Craig Thompson, is sinds een paar weken ook voorzien van een Dukurs-slee - zelfs de allerlaatste waarmee de grootheid een wedstrijd afwerkte - en werd op 0,69 seconden vierde.

Vrouwen
Tina Hermann stond in het World Cup-klassement aan de leiding en liet in run één zien geen zin te hebben in gedoe met rekenen: de Duitse noteerde gewoon de snelste tijd. In run twee maakte ze wat fouten en vooral de van plek vier naar voren gekomen Britse Laura Deas kwam nog érg dicht in de buurt, maar Hermann hield vijf honderdsten van een seconde over en pakte zo de winst én de eindzege in het World Cup-klassement.

Deas eindigde als tweede, voor de Belgische Kim Meylemans (+0,23). Dat is extra knap, want de Belgische heeft het grootste deel van het seizoen gemist door een flinke blessure en deed slechts drie keer mee: een negende plek halverwege het seizoen en opmerkelijk knappe derde plekken in de laatste twee wedstrijden. De Nederlandse vicewereldkampioene Kimberley Bos stond na één run op een achtste plek en klom met een dijk van een tweede manche op naar plek vier (+0,33), waardoor ze haar tweede plek in het World Cup-eindklassement, een jaar na haar eindzege, wist te verdedigen.