FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 17 februari 2023

AI Picture Gallery #125

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #863

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

SkiŰr Odermatt ook wereldkampioen op reuzenslalom

In het Franse Courchevel hebben 's werelds beste alpineskiërs vrijdag gestreden om de wereldtitel op de reuzenslalom. Op L'Eclipse, de piste in het Franse skioord, bleef het tot aan het laatste poortje ongemeen spannend.

In run één maakte Marco Schwarz grote indruk: de Oostenrijker zette de Zwitserse topfavoriet Marco Odermatt op 0,58 seconden. Zan Kranjec uit Slovenië (+0,76) was op plek drie verder al de laatste die nog binnen een seconde van Schwarz bleef, terwijl de rest van het veld werd aangevoerd door de Zwitser Loïc Meillard (+1,13). Ook de Oostenrijkers Manuel Feller (+1,27) en Stefan Brennsteiner (+1,37) en de Noor Henrik Kristoffersen (+1,41) maakten nog wel kans op een medaille.

Kristoffersen wist in de tweede run in elk geval zijn positie ruimschoots te verdedigen, Brennsteiner dook er nog 0,20 seconden onderdoor en Feller finishte niet. Meillard maakte indruk en pakte met 0,44 seconden de leiding, Kranjec zakte daarentegen drie plekken terug. Olympisch kampioen Odermatt liet zijn klasse zien en nam met 0,32 seconden plek één over, waarna Schwarz het mocht beslissen.

De Oostenrijker maakte echter een paar te grote foutjes en op 0,40 seconden moest hij genoegen nemen met brons. Zilver was voor Meillard, goud ging naar Odermatt, net als op de afdaling - Aksel Lund Svindal was in 2007 de laatste die de afdaling-reuzenslalomdubbel neer wist te zetten.

De Nederlander Maarten Meiners finishte in de eerste run niet, Sam Maes uit België moest ziek verstek laten gaan.

Paarsgepunte lans 24 procent langer tegenwoordig

Niet alleen het klimaat warmt op, ook de lengte van het mannelijke voortplantingsorgaan nam aanzienlijk toe. Dit blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek dat werd gepubliceerd op de The World Journal of Men’s Health. In hoeverre de vele FOK!-ers met een lengte van +/- 30 cm aan paarsgepunte lans dit onderzoek hebben beïnvloed is niet geheel duidelijk.

Het onderzoek gebruikt metingen die tussen 1942 tot en met 2021 zijn uitgevoerd bij een totaal van 55.761 lanshouders. In 1992 was de gemiddelde lengte nog een beschamende 12 cm. In 2021 was dit inmiddels opgerekt naar een gemiddelde 15 cm.

FOK! begon officieel op 1 oktober 1999. Dus de aanname dat 22 jaar aan paarse gepunte lansen van 30cm zeer zeker een aanzienlijke bijdrage aan het gemiddelde hebben geleverd is niet zomaar even te ontkennen.

Veel minder significante oorzaken van de gemiddelde toename in lengte van de moderne spermatozoïden-injector aka babybazooka e.d. zijn pesticiden, levensstijl, voeding en verzorgingsproducten. Ook dat kinderen, onder andere door makkelijk toegankelijke porno, dicpic’s en dergelijke op internet en LGBTQ-indoctrinatie op de basisschool, al vroegtijdiger in aanraking komen met een intensere vorm van voorlichting wordt als een mogelijke oorzaak meegenomen. De veronderstelling is dat een eerder besef van het mannelijk geslachtsorgaan, de Lange Urine Leider (LUL), deze eerder en dus langer de tijd geeft om de groeifase in te zetten. In hoeverre dit het vrouwelijke geslachtsorgaan de Korte Urine Trechter (KUT) beïnvloedt is niet nader onderzocht.

Het is wel belangrijk dit goed te onderzoeken omdat een langere LUL niet per definitie een verhoging of verbetering in de vruchtbaarheid hoeft te betekenen. In hoeverre het vrouwelijke geslachtsorgaan, de KUT, zich aanpast aan de toename van LUL-centimeters, valt buiten de scope van dit onderzoek.

Voorwaardelijke jeugddetentie en werkstraf voor jonge overvallers

Twee jongens van 15 en 16 jaar die vorig jaar een overval pleegden zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke jeugddetentie van 4 maanden en een werkstraf.

Gewapend met een taser heeft het duo, samen met een derde jongen, een Grieks restaurant in Utrecht overvallen. De 16-jarige Utrechter heeft zich ook schuldig gemaakt aan diefstal van een auto en scooter, gevaarlijk rijgedrag en drugsbezit.

Van jas wisselen
Op 26 januari vorig jaar gaan de drie jongens eten bij een Grieks restaurant in het winkelcentrum van de Utrechtse wijk Lunetten. Daarna rijden ze naar de woning van de 16-jarige jongen. Daar verwisselen de 15- en 16-jarige van jas om vervolgens terug te gaan naar het winkelcentrum, rond 18.10 uur zijn ze te zien op camerabeelden. Op die beelden is ook te zien dat de 15-jarige jongen samen met de derde verdachte het restaurant in de gaten houdt. Rond 19.30 uur gaan die twee naar binnen. Onder bedreiging van een taser lukt het hen om een greep uit de kassa te doen. Daarna rijdt het drietal op een scooter weg, naar het huis van de 16-jarige jongen.

Plan
Uit het dossier blijkt dat het drietal welbewust een plan maakte om het restaurant te overvallen en dat plan werd ook uitgevoerd. Dat ze alle drie betrokken waren blijkt onder andere uit camerabeelden, gegevens van de telefoons en een bekennende verklaring van de 15-jarige overvaller. De 16-jarige jongen ontkent betrokken te zijn geweest bij de overval, maar die verklaring is ongeloofwaardig.

Meer strafbare feiten
Nog geen maand na de overval wordt de 16-jarige jongen opgepakt nadat hij in Amerongen een auto heeft gestolen. De eigenaar van de auto wilde deze verkopen en de jongen deed zich voor als koper. Na het maken van een proefrit keerde hij niet terug. Met die gestolen auto heeft hij als weggebruiker gevaarlijk rijgedrag getoond. Bij zijn aanhouding vindt de politie harddrugs in zijn jaszak.

Zorgwekkend
Beide jongens hebben een wezenlijke bijdrage geleverd aan de overval. Het was een bedreigende situatie, mede door het gebruik van de taser. Voor de medewerker van het restaurant moet dit een traumatische ervaring zijn geweest. Dit soort feiten dragen bij aan gevoelens van onrust en onveiligheid in de samenleving. Het is zorgwekkend dat zij al op jonge leeftijd betrokken zijn bij dit soort strafbare feiten. Wel blijkt dat de jongens hun leven willen beteren. De afgelopen maanden laten zij positieve ontwikkelingen zien en de rechtbank wil dat pad niet doorkruisen. Maar er moet wel een stok achter de deur zijn om niet opnieuw in de fout te gaan. Daarom wordt aan beiden een voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd. De 15-jarige jongen moet daarnaast een werkstraf van 100 uur uitvoeren. De andere overvaller, die meerdere strafbare feiten pleegde, is veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur. De zaak van de derde overvaller wordt op een later moment op zitting behandeld.

Enorme schade in Nieuw-Zeeland na tropische storm

Enkele dagen na de tropische storm Gabrielle worstelt Nieuw-Zeeland nog steeds met de nasleep.

Hulpdiensten hebben met zo'n 4.500 mensen nog geen contact kunnen leggen. Er is nog geen communicatie mogelijk met sommige momenteel onbereikbare gebieden. Het aantal bevestigde sterfgevallen is nu opgelopen tot acht. Tienduizenden mensen zitten al dagen zonder stroom. Veel huizen, wegen en bruggen zijn verwoest. In het dorp Muriwai, niet ver van Auckland, werd de evacuatie bevolen vanwege de dreiging van aardverschuivingen.

Tijdens een bezoek aan de overstroomde gebieden sprak premier Hipkins zijn bezorgdheid uit dat ook de voedselvoorziening in Nieuw-Zeeland getroffen zou kunnen worden. De zwaar getroffen regio Hawke's Bay, met zijn vele boomgaarden en boerderijen, is belangrijk voor de voedselzekerheid van het land.

Verzekeren tegen de risico's die je loopt tijdens het ondernemen

Verzekeren tegen de risico's die je loopt tijdens het ondernemen

Wanneer je een bedrijf gaat starten komt er veel op je af. Het is altijd verstandig om na te gaan welke risico’s je loopt tijdens het ondernemen en hoe jij je hiervoor kan gaan verzekeren. Je kunt hierbij denken aan een aansprakelijkheid en rechtsbijstandverzekering. Privé is bijna iedereen hier wel voor verzekerd, maar dat geldt niet voor je zakelijke risico’s. Er zijn verschillende soorten verzekeringen, zoals een caravanverzekering, inboedelverzekering, bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en meer. Laten we eens kijken naar een aantal verzekeringen die je nodig hebt voor je bedrijf. Lees verder!

Verzekeren tegen schade aan anderen

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan je je verzekeren tegen schade die door jezelf of een medewerker van jou ontstaat. Dit geldt voor spullen van anderen of schade aan personen. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is net zoals een caravanverzekering niet verplicht, maar het kan wel verstandig zijn om deze af te sluiten via Alpina. Voor sommige risico's kan je zelf wat geld achter de hand houden, maar vaak heb je ook wel een aantal zakelijke verzekeringen nodig. Je kan hierbij denken aan een aansprakelijkheidsverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering maar ook een bedrijfsstagnatieverzekering kan handig zijn

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor ondernemers

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan eigenlijk niet ontbreken voor ondernemers die te maken hebben met fysieke contact met hun klanten. Je kan altijd per ongeluk een vaas omstoten of een blik verf omgooien op een vloer of als kapster per ongeluk verf op de nieuwe kleding van je klant knoeien. Wanneer je thuis werkt en weinig contact hebt met mensen, dan heeft deze verzekering geen prioriteit, maar kan het alsnog verstandig zijn.

Schade die je niet zomaar kan betalen

Met een verzekering verzeker je jezelf tegen schade die je niet zomaar zelf kan betalen. Hierbij kan je denken aan waardevolle spullen van je klanten. Bijvoorbeeld een auto. Ook lichamelijke schade wordt gedekt. Wanneer je verkoopster struikelt en iets breekt kan jij aansprakelijk worden gesteld als ondernemer, maar ook binnen de ouderenzorg zit een ongelukje in een klein hoekje. Wanneer iemand ongelukkig ten val raakt kunnen de kosten op jou als ondernemer worden verhaald en die kosten kunnen aardig oplopen.  

Niet officieel verplicht wel verstandig

Momenteel is er geen verzekering die officieel verplicht is op de zakelijke WA-verzekering na Het kan wel zijn dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering in 2024 verplicht gaat worden. Dit kan ook later worden. Het kan voorkomen dat een opdrachtgever eist via een contract dat de ander een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Je kan zo ook laten zien dat je voorbereid je werkzaamheden uitvoert.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij een ongelukje

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering waar je liever niet te veel bij stil wil staan, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Iedereen kan overspannen raken of plotseling ziek worden. Wanneer je als ondernemer voor langere tijd ziek of overspannen bent krijg je geen uitkering. Je zult dus moeten leven van je spaargeld.

De kosten voor een verzekering

De kosten voor een verzekering vallen in de praktijk vaak reuze mee. Om de premie te bepalen worden er verschillende vragen gesteld zoals het aantal mensen in dienst bij je bedrijf, de branche, je dekking en ook vaak je bruto jaarloon. Dus, welke verzekeringen zijn handig voor jou zaak?

'SouthPark basht Prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle'

South Park heeft Meghan Markle en Prins Harry meedogenloos bespot in een aflevering gebaseerd op de 'verbannen' royals.

Het besluit van de hertog en hertogin van Sussex om de oceaan over te steken in een wanhopige poging om enige privacy te verkrijgen, wordt benadrukt in de laatste aflevering van de show, getiteld 'The Worldwide Privacy Tour'. De aflevering, die begint met een disclaimer waarin staat dat alle personages - zelfs als ze op echte mensen zijn gebaseerd - fictief zijn, draait om een stel dat voor privacy naar een fictieve stad verhuist.

En hoewel de aflevering het paar niet expliciet bij naam noemt, merkten kijkers op dat het paar op de royals lijkt en zelfs dezelfde outfits draagt als zij.

De aflevering begint met Kyle's broer Ike (geadopteerd uit Canada), die in tranen is door het nieuws dat de koningin van Canada is overleden. Deze zogenaamde koningin vertoont een opvallende gelijkenis met wijlen koningin Elizabeth II, die op 8 september 2022 stierf. De prins en prinses van Canada gaan naar de begrafenis, maar ontvangen boegeroep van de rest van het koningshuis omdat het paar 'de Canadese monarchie heeft gebasht'. 

Elders in de aflevering promoot het paar het nieuwe boek van de prins met de titel 'Waaagh' - dat een grote gelijkenis vertoont met Prins Harry's onlangs uitgebrachte memoires, 'Spare'.

Darter Smith wint derde Premier League-avond, Van Gerwen vroeg onderuit

In de OVO Hydro in Glasgow is donderdagavond alweer de derde speelavond van het jaar in de Premier League Darts afgewerkt. Er werd weer een minitoernooitje gehouden en gemiddeld gezien was het niveau nog weer íets hoger dan op de eerdere twee avonden.

Kwartfinales
Michael van Gerwen begon erg matig aan de avond en het duurde niet lang voor hij tegen Nathan Aspinall een 4-1 achterstand aan de broek had. De Nederlander gaf vervolgens even gas met twee twaalfdarters, waaronder één met een 170-finish, en kwam terug tot 5-5, maar in de beslissende leg raakte hij helemaal niks: 6-5 Aspinall.

In een zo nu en dan wel aardig potje verdeelden Dimitri van den Bergh en Peter Wright de eerste acht legs netjes. Met een leg in dertien darts kwam de Belg vervolgens op voorsprong, waarna hij met dubbel-4 en een 64-finish de wedstrijd uitgooide: 6-4.

Michael Smith en Gerwyn Price maakten er een wat gezapig partijtje van, waarbij Smith na een gelijkopgaand begin naar een 5-2 voorsprong ging. Hij had vervolgens wat moeite om het af te maken en liet op 5-3 een sloot matchdarts liggen, maar nadat ook Price kansen liet liggen maakte de wereldkampioen het gewoon af: 6-3.

De laatste kwartfinale ging dan tussen Jonny Clayton en Chris Dobey en werd eigenlijk nooit echt een wedstrijd. Dobey stond zeker niet verkeerd te gooien, maar welgeteld één van zijn tien darts op een dubbel ging raak en dus won Clayton soepel met 6-1 - de eerste Premier League-wedstrijd die de Welshman dit jaar wint.

Halve finales
In de eerste halve finale was Aspinall ook geen best lot beschoren. Hij won toevallig nog wel de eerste leg, maar vervolgens zakte zijn niveau behoorlijk in en Van den Bergh stond de triples er juist uitstekend in te timmeren. In no-time had de Belg de winst dan ook binnen: 6-1.

Smith had het beduidend moeilijker met Clayton, die na het onderling verdelen van de eerste vier legs wegliep naar een 4-2 voorsprong. Met legs van dertien en twaalf darts, inclusief een fraaie 122-finish op de bullseye, kwam Smith echter langszij, waarna het via 5-5 naar een beslissende leg ging. Daarin liet Clayton het net even liggen en met een 76-finish maakte Smith het af.

Finale
Van den Bergh tegen Smith in de finale, waarin de Engelsman ze er geweldig in stond te rammen. Met goed finishen wist de Belg een beetje bij te blijven, maar een strakke 140-finish bracht Smith naar 4-2. Een paar hoge scores later wist Van den Bergh toch nog op 5-3 te komen, maar met de Belg op 77 maakte Smith het via dubbel-10 keurig af: 6-4 en de winst op avond drie was een feit.

Extreemrechtse teksten op energiecentrale, Vattenfall doet aangifte

Energiebedrijf Vattenfall gaat aangifte doen van een projectie van extreemrechtse teksten afgelopen dinsdag op de Hemwegcentrale in het Amsterdamse Westelijk Havengebied.

Op Telegram is een filmpje gedeeld van teksten die afgelopen dinsdag geprojecteerd werden op de Hemwegcentrale in Amsterdam. Gedurende enkele minuten was er ‘Love And Make White Babies’ en ‘RIP Dresden’ te lezen op de energiecentrale van Vattenfall. 

'RIP Dresden’ verwijst naar het bombardement op Dresden in de nacht van 13 op 14 februari 1945 door de geallieerden waarbij tienduizenden Duitsers omkwamen. In extreemrechtse kringen wordt het bombardement als oorlogsmisdaad gezien. De politie is op de hoogte van het filmpje en doet onderzoek naar de projectie.

Eerder verschenen filmphes op Telegram van extreemrechtse teksten geprojecteerd op het AnneFrankhuis in Amsterdam en de Erasmusbrug te Rotterdam. Ook deze zaken heeft de politie in onderzoek. 

Na elf dagen nog drie mensen gered uit aardbevingspuin Turkije

Elf dagen na de verwoestende aardbeving hebben Turkse reddingswerkers nog drie mensen levend uit het puin vandaan gehaald.

Een 14-jarige en twee volwassen mannen zijn gered uit een ingestort flatgebouw in de stad Antakya, aldus de Turkse regering. Gisteren zijn twee vrouwen levend uit het puin gehaald. Mensen kunnen doorgaans ongeveer 72 uur zonder water overleven. Degenen die nu zijn gered, moeten op de een of andere manier vloeistof in het puin tot zich hebben kunnen nemen.

Volgens de huidige gegevens verloren ongeveer 44.000 mensen het leven bij de aardbevingen in Zuid-Turkije en Noord-Syrië.

Formule 1-coureur Lewis Hamilton wil kunnen zeggen wat hij wil

Formule 1-professional Lewis Hamilton heeft aangekondigd dat hij zich qua uitspraken niet zal houden aan de nieuwe richtlijnen van de World Automobile Association. De vereniging heeft in haar statuten duidelijk gemaakt dat het de coureurs verboden is politieke, religieuze en persoonlijke uitspraken of opmerkingen te maken - vooral als ze het algemene neutraliteitsbeginsel zouden schenden. Statements die coureurs willen maken tijdens races zouden vooraf schriftelijk door de bond moeten worden goedgekeurd.

Hamilton legde uit dat niets hem ervan kan weerhouden om te praten over de dingen waar hij gepassioneerd over is. De 38-jarige wendt zijn wereldwijde bekendheid al jaren aan in de strijd tegen racisme en om gelijkheid en diversiteit te bevorderen. Bij de presentatie van de nieuwe Mercedes-racewagen zei hij verder dat de sport een zekere verantwoordelijkheid heeft om de aandacht te vestigen op moeilijke kwesties in de samenleving. 

Teamgenoot George Russell is het met zijn Britse landgenoot eens. Hij vindt het verbod van de vereniging totaal overbodig en hoopt nog steeds dat dit een misverstand is. Hij zal zijn perspectief en gedachten niet laten beperken door "domme regels".

KLM gebruikt foto van Groningen om Amsterdam aan te prijzen

Amsterdammers die deze maand in het vliegtuig zaten en een tijdschrift van luchtvaartmaatschappij KLM lazen keken even vreemd op. Een bevroren gracht die volgens de tekst bekend voor zou moeten komen, deed dat niet. Zo meldt AT5

Het ging namelijk om een foto van een gracht in Groningen. Oud-VVD-raadslid Daniel van der Ree plaatste een foto van het tijdschrift op Twitter. "Bij de KLM dachten ze, we doen gewoon een foto van Groningen bij het artikel over Amsterdam in de Holland Herald. Al die grachtjes zijn toch hetzelfde..."

Het ging om een foto die gemaakt was vanaf de Lage der A, met op de achtergrond de Akerk. De vergissing leidt tot verontwaardigde reacties. "De toren van de Akerk is uniek. Dit is gewoon verbijsterend dom", schrijft een twitteraar

Tegelijkertijd klinken er positieve reacties uit Groningen. "Het mooiste sfeerbeeld van Amsterdam is een foto van Groningen. Ik beschouw het maar als een compliment!" De foto is in de online versie van het tijdschrift inmiddels aangepast.

'OV-Pay schrijft geld af van betaalpassen zonder contactloos betalen'

Houders van een betaalpas kunnen bij hun bank de functie ‘contactloos betalen’ uitzetten. Daardoor kan er geen geld contactloos (dus zonder het intoetsen van een pincode) van hun bankrekening worden gehaald. Toch is dat bij mensen die met het OV reizen wel gebeurd terwijl ze in- en uitcheckten met hun OV-chipkaart. Voor Beter OV spreekt van een onvergeeflijke fout.

Reizigers met een ‘gewone’ bankpas wordt geadviseerd om slechts één kaart aan te bieden bij het in- of uitchecken: óf hun betaalpas, óf hun OV-chipkaart. Maar reizigers die de functie ‘contactloos betalen’ hebben uitgezet, mochten er van uitgaan dat automatisch het geld van hun OV-chipkaart zou worden afgeschreven, en niet van hun bankpas. Daarom bespaarden zij zich te goeder trouw het gehannes met het uit hun portefeuille of portemonnee halen van de OV-chipkaart bij het in- en uitchecken. Naar nu blijkt, is bij deze reizigers af en toe toch saldo van hun bankrekening afgeboekt.

Translink, de organisatie achter de OV-chipkaart en achter het nieuwe OV-Pay, en Betaalvereniging Nederland laten beide weten dat het technisch niet mogelijk is, met betaalpassen waarvan ‘contactloos betalen’ is uitgeschakeld, contactloze transacties bij het in- en uitchecken te voorkomen. Deze bewering is echter onwaar. Immers, er bestaat een zogeheten ‘blacklist’ met daarop de pasnummers van notoire wanbetalers. Deze kunnen niet met hun betaalpas in- en uitchecken. Ook de passen waarvan ‘contactloos betalen’ is uitgeschakeld, zouden op zo’n lijst kunnen komen.

Voor Beter OV-voorzitter Rikus Spithorst: “Het is vreemd dat notoire wanbetalers wél door het systeem worden geweerd, terwijl er geen soortgelijke bescherming is voor houders van betaalpassen waarvan ‘contactloos betalen’ is uitgezet. Daarnaast rijden de gezamenlijke banken een scheve schaats: zij hadden nooit akkoord mogen gaan met samenwerking met Translink zolang houders van betaalpassen met een uitgeschakeld ‘contactloos betalen’ toch het risico lopen dat er contactloos geld wordt afgeschreven. Er mag nooit, maar dan ook helemaal nooit contactloos en ongemerkt geld worden afgeschreven van rekeningnummers van betaalpassen waarvan ‘contactloos betalen’ nadrukkelijk door de consument is uitgezet. Het gebeurde is onvergeeflijk. Bovendien lopen de getroffen reizigers het risico dat ze te veel betalen: immers een eventuele korting op de OV-chipkaart wordt niet verleend bij het in- en uitchecken met een betaalpas: dan betaal je altijd de volle ritprijs.”

Voor Beter OV zal bij vervoerbedrijven om opheldering vragen en eisen dat met onmiddellijke ingang dit probleem niet meer voor zal komen. Voorts verlangt de reizigersorganisatie terugbetaling aan alle gedupeerden. Daarnaast wordt een klacht overwogen bij de Afdeling Toezicht van De Nederlandse Bank en de Autoriteit Financiële Markten.

Nederlander steeds vaker online voor medische diensten

In de eerste helft van 2022 maakte 46 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder via internet een afspraak met de huisarts of medisch specialist. Twee jaar eerder was dat nog 31 procent. Ook worden medische gegevens vaker online bekeken en wordt er steeds meer gebruik gemaakt van online diensten, zoals consulten en herhaalrecepten aanvragen. Dit blijkt uit het onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen door het CBS.

De enquête ICT-gebruik van huishoudens en personen wordt jaarlijks in de maanden april tot juli door het CBS gehouden. In 2022 namen ruim 6 duizend mensen van 12 jaar of ouder hieraan deel. Naast het online maken van een afspraak, bekijken steeds meer mensen medische gegevens online. Vorig jaar deed 37 procent dit, een jaar eerder was dat 33 procent en 18 procent in 2020. Ook het gebruik van online diensten, zoals een online consult of herhaalrecepten aanvragen via internet, nam toe; van 26 procent in 2020 tot 34 procent twee jaar later.

Vooral tussen 2020 en 2021 nam het gebruik van internet voor deze medische diensten toe. Mogelijk komt dit door de coronapandemie, waardoor deze diensten in de eerste helft van 2021 meer digitaal werden aangeboden, terwijl er in de eerste helft van 2022 weer meer behoefte bestond aan persoonlijk contact.

Bijna drie kwart Nederlanders zoekt gezondheidsinformatie online
In de eerste helft van 2022 heeft 74 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder online gezocht naar informatie over gezondheid en leefstijl. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om informatie over ziekten, voeding of beweging. Dit percentage is vergelijkbaar met dat van twee jaar daarvoor. Verder kocht 18 procent medicijnen via internet en 5 procent gebruikte betaalde gezondheidsapps.

Slimme gezondheidsapparaten populair, vooral bij jongeren
Nederlanders van 12 jaar of ouder maken steeds vaker gebruik van slimme gezondheidsapparaten. Slimme gezondheidsapparaten zijn bijvoorbeeld een bloeddrukmeter, tandenborstel of weegschaal die met internet is verbonden. Het gebruik hiervan verdubbelde van 5 procent in 2020 naar 12 procent twee jaar later.

Vooral onder jongeren zijn slimme gezondheidsapparaten populair; vorig jaar gebruikte 20 procent van de 12- tot 25-jarigen deze apparaten, van de 75-plussers deed 1 procent dat.

Nederlanders en Denen gebruiken meeste slimme gezondheidsapparaten
Van de Nederlanders van 16 tot 75 jaar gebruikte 12 procent in 2022 slimme gezondheidsapparaten. Alleen in Denemarken (15 procent) werd dit vaker gedaan. Het EU-gemiddelde in 2022 was 6 procent.

Het gebruik van slimme gezondheidsapparaten is ten opzichte van 2020 het meest toegenomen in Nederland, Oostenrijk en Tsjechië.

NS is klaar met geweldplegers, wil dat overheid haast maakt met maatregelen

NS´ers kregen afgelopen jaar vaker te maken met verbale en fysieke agressie. In 2022 ging het om 965 incidenten terwijl dit in 2021 nog 744 incidenten waren. Dit betreft collega’s op het station, in onze winkels en op binnenlandse en internationale treinen. NS vindt deze toename van incidenten onacceptabel. Onze collega´s moeten op een fatsoenlijke en veilige manier hun werk kunnen doen. Voor geweldplegers is geen plek in onze treinen en op stations. Aanleidingen zijn vooral het aanspreken op huisregels en controle van het vervoersbewijs. Situaties waar snelheid in het afhandelen ervan belangrijk is. NS roept de overheid op haast te maken met het kunnen controleren van identiteit van reizigers door bevoegd veiligheidspersoneel. Hoe eerder je weet wie je voor je hebt, hoe minder snel een situatie uit de hand kan lopen.

Wouter Koolmees, sinds drie maanden president-directeur van NS is zich rot geschrokken over het gedrag van sommige reizigers: “Ik heb de afgelopen maanden veel collega’s gesproken zoals conducteurs, veiligheid & service medewerkers, machinisten, servicemedewerkers, schoonmakers en de medewerkers in onze retail. Ik had de verwachting dat we het vooral zouden hebben over de dienstregeling, service aan de reiziger en praktische zaken van het werken in de trein en op het station. Maar het gaat veel te vaak over sociale veiligheid, de-escaleren en voorkomen van geweld. De verhalen die ik hoor zijn soms schrijnend. Mijn collega’s zetten zich elke dag in voor een prettige reis voor de ruim 1 miljoen reizigers die dagelijks met de trein gaan. Dat de verharding in de maatschappij steeds vaker leidt tot agressie naar mijn collega´s, maar ook naar politie en andere hulpverleners, vind ik verwerpelijk. Dat kan en zal ik nooit accepteren. Ik roep dan ook iedereen op: laat mijn collega’s met rust!”

Het afgelopen jaar nam NS extra maatregelen gericht tegen overlast. Zo begon NS in juli met het live uitkijken van camerabeelden in treinen op specifieke trajecten met overlast. Dit wordt in de toekomst mogelijk in alle treinen. Daarnaast kunnen NS’ers sinds oktober door een nieuwe app sneller een boete uitschrijven en kan de NS-meldkamer op afstand de collega’s helpen bij hun optreden. NS hoopt dat de effecten hiervan in 2023 merkbaar worden. Tot slot vinden er op stations vaker gerichte acties plaats.

Op enkele locaties ziet NS zich genoodzaakt om samen met ProRail drastische maatregelen te nemen, zoals het sluiten van een stationsingang op station Nijmegen waar vaak misbruik van poortjes was. Op verschillende stations zoals Weert, Rotterdam Centraal en Amsterdam Centraal zette NS zelfs beveiligers met hond in en begin 2023 startte NS met permanente ingangscontroles op station Maarheeze. Dit soort maatregelen neemt NS als blijkt dat meer nodig is dan de extra inzet van veiligheidspersoneel, gericht cameratoezicht en incidentele (ingangs)controles. Ook voor andere stations, zoals op Amsterdam Centraal, kijkt NS naar de mogelijkheid voor verregaande maatregelen. Deze extra stap wordt gezet als blijkt dat de huidige maatregelen onvoldoende effect hebben. Tegelijk ziet NS dat hulp van de overheid noodzakelijk is. Als OV-bedrijf kunnen we dit niet alleen.

NS vraagt de overheid om maatregelen
NS wil de identiteit van geweldplegers kunnen controleren. Ondanks toezeggingen door de overheid voor toegang voor onze bevoegde veiligheidscollega’s tot het Rijbewijsregister is invoering hiervan helaas opnieuw uitgesteld. NS roept op om hier haast mee te maken. Daarnaast wil NS ook de mogelijkheid hebben om overlastgevers die zich zonder paspoort in Nederland bevinden, te kunnen identificeren. Dit ontlast de politie, voorkomt escalatie en zorgt dat personen zich moeten verantwoorden voor hun gedrag.

Tot slot: het gaat allang niet meer alleen om overlast, maar ook om crimineel gedrag. Agressie, toename van het bezit van (steek)wapens en bagagediefstal vallen onder de openbare orde. Situaties waar NS-personeel niet op kan en mag handhaven. NS heeft oog voor de beperkte mogelijkheden die de politie heeft, maar wil in overleg met ministerie, gemeente en politie over hoe ze samen het crimineel gedrag in het openbaar vervoer beter aan kunnen pakken.

Onzekerheden in samenleving
Veiligheid in het openbaar vervoer is nauw verbonden met ontwikkelingen in de samenleving. Na twee jaar coronamaatregelen, ging Nederland in maart 2022 ´open´. "Mensen gingen weer massaal op pad, ook met de trein. Festivals, concerten en voetbalwedstrijden zorgden voor soms uitbundige reizigers. Tegelijkertijd zagen we andere problemen en onzekerheden groeien. Groter wordende tegenstellingen en spanningen in de samenleving, toename van migranten en een dalend vertrouwen in instanties en de overheid. Verder blijkt uit cijfers van de politie dat wapenbezit onder jongeren en het aantal incidenten met verwarde personen toeneemt. In deze uitdagende tijd zetten NS´ers zich elke dag in om Nederland op een prettige en veilige manier bereikbaar te houden."

Livestream civiele rechtszaak De Goede Herder

De rechtbank Noord-Holland behandelt vandaag een civiele rechtszaak tegen twee kerkgenootschappen van De Goede Herder. Negentien vrouwen stellen in deze rechtszaak dat zij tussen 1951 en 1979 dwangarbeid moesten verrichten bij instellingen van de katholieke congregatie van De Goede Herder. De vrouwen stellen hierdoor schade te hebben geleden. Zij vinden dat de kerkgenootschappen onrechtmatig hebben gehandeld en civielrechtelijk aansprakelijk zijn.

De rechtszaak wordt behandeld in de Jansstraat 81 in Haarlem. Vanwege het grote aantal belanghebbenden en belangstellenden dat niet in staat is de zitting fysiek te volgen, is een livestream beschikbaar. Via deze stream kunnen zij de zitting vanaf 10.00 uur via een videoverbinding volgen. 

Initiatief voor steunpunt Holocausteducatie en antisemitisme

De gemeente Amsterdam gaat samen met de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) een steunpunt opzetten voor scholen, waar zij terecht kunnen met vragen over Holocausteducatie en antisemitisme. Het steunpunt kan bijvoorbeeld verwijzen naar verschillende lesmethodes en pedagogische ondersteuning aanbieden om het bespreken van de Holocaust eenvoudiger te maken. De NCAB en de gemeente Amsterdam gaan in gesprek met het Amsterdamse onderwijsveld en experts over de invulling van het steunpunt.

Uit recent onderzoek van de Anne Frank Stichting bleek dat 14% van de docenten in het voortgezet onderwijs het afgelopen jaar is geconfronteerd met ontkenning of bagatellisering van de Holocaust. 42% van hen was getuige van antisemitische incidenten in de klas. De samenwerking komt voort uit het Werkplan Antisemitismebestrijding van de NCAB en moet een bijdrage gaan leveren aan de kwaliteit en het bereik van Holocausteducatie.

Eddo Verdoner (Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding): “Holocausteducatie is een cruciaal onderdeel in de strijd tegen antisemitisme, discriminatie en uitsluiting. Deze donkere periode van onze geschiedenis mag aan geen enkele leerling voorbijgaan. Het is daarom van belang te bezien hoe we hulp aan docenten, die dat vragen, zo laagdrempelig mogelijk kunnen organiseren. Ik ben blij dat Amsterdam als eerste gemeente hierin de voortrekkersrol neemt en wil elders in het land in gesprek gaan, om ook daar lokale ondersteuning te bieden.”

Wethouder Moorman (Onderwijs): “We kunnen en willen niet wegkijken als de gruwelijke feiten van de Holocaust bij zoveel mensen onvoldoende bekend zijn. De scholen die hier ondersteuning bij nodig hebben moeten we helpen. Daarom wil de gemeente scholen de noodzakelijke ondersteuning bieden die nodig is om dit onderwerp bespreekbaar te maken in de klas. Ik ben blij dat we hiervoor samen met de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding een informatiepunt gaan opzetten.”

FOK! Wat een weer: regen maar ook zon

winterbanner

Goede morgen!

In het zuiden en midden van het land trekken buien over, de wind is vandaag flink aanwezig vanuit het zuidwesten: windkracht 5 tot 6, in het waddengebied komt het tot een harde wind, windkracht 7. Ook vanmiddag verloopt niet droog, met name in het noorden kan wat regen vallen. Elders is de zon nog even te zien. De maximumtemperatuur ligt rond de 11 of 12 graden. De wind is dan aan de kust ook hard met windkracht 7, in het noordelijk kustgebied kunnen windstoten van 75 km/u voorkomen.

Vanavond verplaatst de regen zich naar het zuiden, in het noorden komen brede opklaringen voor. De wind neemt af in kracht. In de nacht gaat het dan weer op meer plaatsen regenen. Ook neemt de wind dan weer toe. Morgen ook regen. Na het weekend lijkt het een stuk droger met 20-30% neerslagkans, later in de week weer meer kans op neerslag. Tot morgen!

Een omgekeerde, ofwel circumzenitale regenboog in Overijssel gespot (Foto: Domnivoor)
Een circumzenitale boog in Overijssel gespot (Foto: Domnivoor) 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

PSV in Europa League zo goed als uitgeschakeld na verlies tegen Sevilla

PSV lijkt de achtste finales van de Europa League te kunnen vergeten. In de eerste wedstrijd van de tussenronde verloor de ploeg van Ruud van Nistelrooij met 3-0 van Sevilla.

PSV was in de beginfase de betere ploeg en kreeg ook verschillende kansen op de openingsgoal, maar na half uur kreeg Sevilla wat meer grip op de wedstrijd en vlak voor rust kwam de thuisploeg ook op voorsprong. Luuk de Jong verspeelde op het middenveld slordig de bal, waarna Sevilla optimaal profiteerde en Youssef En-Nesyri de 1-0 binnenschoot.

Na rust besliste Sevilla de wedstrijd snel. Invaller Lucas Ocampos, die in de eerste seizoenshelft nog speelde voor Ajax, knalde de 2-0 heerlijk binnen. Ook bij de 3-0 was de buitenspeler betrokken. Met een hakje bediende hij Nemanja Gudelj, die de 3-0 maakte. Dat zou ook de eindstand zijn, al was Joey Veerman nog dicht bij de 3-1, maar zijn inzet eindigde op de paal.

Laatste reviews en specials
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
©FOK.nl e.a.