'Australische spermadonor gebruikte valse namen om 60 kinderen te verwekken'

Een spermadonor in Australië heeft minstens vier valse namen gebruikt om in totaal meer dan zestig keer via zijn sperma een kind te verwekken. Zo melden Australische media. De identiteit van de 'fapper' is niet bekendgemaakt.

Het sperma vond gretig aftrek aan mensen uit de lhbti-gemeenschap. Op een bijeenkomst voor 'nieuwe ouders' viel het op dat sommige kinderen van diverse ouders wel heel erg veel gelijkenis met elkaar vertoonden. Hierop zijn ze een onderzoek gestart bij de vruchtbaarheidsklinieken in de nabije omgeving. 

Dr. Clark, een vruchtbaarheidsarts van een der klinieken heeft de man een keer gezien in haar praktijk, volgens haar bood de man zijn diensten ook aan via Facebookgroepen. De meeste gezinnen zouden via deze onofficiële weg met de megadonor in contact zijn gekomen. De arts denkt dat de man in ruil voor zijn zaad giften heeft geaccepteerd. Het is bij wet verboden in Australië om organen of weefsels te verkopen of te ruilen voor iets anders.

Ondanks dit alles nemen informele spermadonaties een hoge vlucht dankzij online forums die aanbieden om wanhopige aspirant-ouders in contact te brengen met bereidwillige donateurs. Twee Facebook-pagina's, Sperm Donation Australia en Australian Backpackers Seeking Sperm Donation, staan vol met berichten met het verzoek voor een spermadonatie om een kind ter wereld te brengen.

"Hallo allemaal. Op zoek naar een AI (kunstmatige inseminatie) donor geen co-ouder. Ik ben een 19-jarige alleenstaande vrouw, ik heb mijn eigen huis, een baan en een bedrijf", luidt een bericht. "Ik heb alles wat ik nodig heb om dit proces te doen, ik heb alleen een bereidwillige donor nodig om te helpen."

Op de backpacker-pagina worden via andere berichten ook donaties aangeboden via natuurlijke weg, door mensen die het land voor een paar weken op vakantie bezoeken.

Aimee Shackleton, nationaal directeur van Donor Conposed Australia, zei dat er weinig aandacht is voor de effecten die een dergelijke beslissing op het kind zou hebben. Ze zei dat als de kinderen op oudere leeftijd zijn, ze misschien hun biologische ouders willen leren kennen of contact willen maken met hun broers en zussen, waarvan er tientallen kunnen zijn. "Mensen hebben het over elkaar ontmoeten op een parkeerplaats of in een hotel en een nieuw monster doorgeven voor onmiddellijk gebruik... Een nieuw leven zou waardig moeten beginnen, en niet als het gevolg van een of andere illegale anonieme transactie", zei ze.