Formule 1-coureur Lewis Hamilton wil kunnen zeggen wat hij wil

Formule 1-professional Lewis Hamilton heeft aangekondigd dat hij zich qua uitspraken niet zal houden aan de nieuwe richtlijnen van de World Automobile Association. De vereniging heeft in haar statuten duidelijk gemaakt dat het de coureurs verboden is politieke, religieuze en persoonlijke uitspraken of opmerkingen te maken - vooral als ze het algemene neutraliteitsbeginsel zouden schenden. Statements die coureurs willen maken tijdens races zouden vooraf schriftelijk door de bond moeten worden goedgekeurd.

Hamilton legde uit dat niets hem ervan kan weerhouden om te praten over de dingen waar hij gepassioneerd over is. De 38-jarige wendt zijn wereldwijde bekendheid al jaren aan in de strijd tegen racisme en om gelijkheid en diversiteit te bevorderen. Bij de presentatie van de nieuwe Mercedes-racewagen zei hij verder dat de sport een zekere verantwoordelijkheid heeft om de aandacht te vestigen op moeilijke kwesties in de samenleving. 

Teamgenoot George Russell is het met zijn Britse landgenoot eens. Hij vindt het verbod van de vereniging totaal overbodig en hoopt nog steeds dat dit een misverstand is. Hij zal zijn perspectief en gedachten niet laten beperken door "domme regels".