Darter Price wint Premier League-avond in eigen huis

In de Motorpoint Arena in Cardiff is donderdagavond de tweede avond van het jaar in de Premier League Darts afgewerkt. Er stond weer een minitoernooitje op het programma, zoals tegenwoordig elke week het geval is, en de thuisfans in Wales konden flink juichen.

Kwartfinales
In de eerste kwartfinale nam Michael Smith het op tegen Jonny Clayton, die door het thuispubliek natuurlijk hevig ondersteund werd. Dat hielp hem om in het begin wel bij de wereldkampioen te kunnen blijven, maar de meer dan uitstekend spelende Smith wist het, toen hij eenmaal op gang was, toch zonder al teveel problemen af te maken: 6-3.

Nathan Aspinall nam het vervolgens op tegen Peter Wright en had daarin eigenlijk constant de bovenhand. Beetje bij beetje werkte hij zich naar een beslissende voorsprong, en met een bijna-negendarter gooide hij de wedstrijd op 6-3 uit. Bijna, want zijn zesde pijl stuiterde uit de triple-20, maar met negen perfecte pijlen die wél bleven zitten maakte hij het af.

Gerwyn Price mocht voor eigen publiek aantreden tegen dé man in vorm, Chris Dobey, en dat werd een uitstekende en vooral spannende partij. De heren gaven elkaar geen duimbreed toe en er moest een elfde en beslissende leg aan te pas komen, waarin Price het met een 81-finish uitgooide voor het enige publiek ter wereld waar hij wél toe wordt gejuicht.

Michael van Gerwen en Dimitri van den Bergh stonden aanvankelijk prima te gooien, maar dat zakte later in de wedstrijd wel een beetje in. De Nederlander liet wat kansen liggen, maar in de tiende leg profiteerde hij dan weer van gemiste kansen van de Belg en gooide hij het op 6-4 alsnog uit.

Halve finales
Smith en Aspinall maakten er een prima potje van, hoewel Aspinall toch steeds de bovenhand leek te hebben en Smith het vooral moest hebben van fraaie finishes. De fraaiste finish kwam echter op naam van The Asp: bij 5-4 gooide hij 136 uit voor een 6-4 overwinning en een finaleplaats.

Price opende zijn duel tegen Van Gerwen uitstekend door drie van de eerste vier legs te winnen, waarna Van Gerwen 142 uitgooide en Price dat liet volgen door een 106-finish. De twee gingen door tot 5-5, waarop Van Gerwen het af leek te maken. Hij liet echter twee matchdarts liggen om 56 uit te gooien en Price maakte het daarna wel af: 6-5.

Finale
In de finale begon Price heerlijk: in no-time had hij een 3-1 voorsprong tegen Aspinall. De Welshman en Engelsman hadden er zichtbaar plezier in op het podium, maar Price was wel net een niveau beter. Hij liet zijn eerste matchdart voor een 157-finish liggen, maar maakte het een leg later alsnog af via dubbel-20: 6-3.

In de Premier League zijn er nu vier spelers met vijf punten: Dobey, Van Gerwen, Price en Aspinall.