FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 9 februari 2023

Random Pics van de Dag #856

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Baanrenner Hoogland met overmacht naar EK-goud op kilometer, brons Van der Duin

In het Zwitserse Grenchen is donderdag de tweede dag van het Europees kampioenschap baanwielrennen afgewerkt. Dat leverde weer Nederlands succes op, twee keer zelfs, waarbij één van de medailles vooraf al wel min of meer ingetekend was.

Puntenkoers mannen
De eerste finale van de avond werd een nogal rommelige vertoning, waarbij de regie het regelmatig kwijt was, maar de tijd- en puntenwaarneming ook. Wereldkampioen Yoeri Havik kon zich er niet echt in mengen en moest genoegen nemen met een negende plek, terwijl het in de slotfase tussen de Italiaan Simone Consonni en Donavan Grondin uit Frankrijk ging, met Albert Torres uit Spanje nog als outsider. Consonni werd in de laatste sprint tweede en dat was genoeg: goud voor de Italiaan, terwijl Torres met winst in de slotsprint nog over Grondin naar zilver wipte, voor de Fransman.

Afvalkoers vrouwen
Maike van der Duin zat er namens Nederland lang bij, ook toen er nog maar vier over waren: naast Van der Duin nog de Britse Elinor Barker, Valentine Fortin uit Frankrijk en de Belgische Lotte Kopecky. Van der Duin leek af te vallen, maar de Britse reed te laag op de baan en werd eruit gehaald. Van der Duin haakte daarna wel af met brons, waarna Kopecky in de strijd om de titel afrekende met Fortin.

Kilometer tijdrit mannen
Zoals verwacht stond er totáál geen maat op Jeffrey Hoogland. De Nederlander was meerdere niveau's te sterk voor de rest van het veld en knalde in 58,203 seconden naar het goud. Alejandro Martinez Chorro uit Spanje pakte in 59,687 seconden het zilver, vlak voor de 59,778 van de Duitser Maximilian Dornbach.

Ploegenachtervolging vrouwen
De finale leek mogelijk spannend te worden, maar dat viel achteraf wat tegen, hoewel het nog bijna fout ging voor de Britse ploeg: Katie Archibald reed véél te hard voor haar ploeggenotes, maar herstelde zich door zich op tijd terug te laten zakken. Samen met Neah Evans, Josie Knight en Anna Morris reed ze in de finale naar 4:13,890 minuten en goud tegen de 4:16,018 van Martina Alzini, Elisa Balsamo, Martina Fidanza en Vittoria Guazzini uit Italië. Duitsland won met Franziska Brausse, Lisa Klein, Mieke Kroger en Laura Sussemilch de kleine finale om brons in 4:14,402 minuten tegen Frankrijk (4:15,557).

Ploegenachtervolging mannen
Met Italië en Groot-Brittannië stonden er twee ploegen in de finale die in de voorrondes volledig aan elkaar gewaagd waren. In de finale was dat echter iets minder het geval: motor Filippo Ganna, Francesco Lamon, Jonathan Milan en Manlio Moro waren constant een goede seconde rapper dan de Britten Dan Bigham, Charlie Tanfield, Ethan Vernon en Oliver Wood en wonnen in 3:47,667 minuten, tegen 3:48,800 voor de Britten. Met Thomas Denis, Corentin Ermenault, Benjamin Thomas en starter Quentin Lafargue won Frankrijk de kleine finale in 3:49,837 minuten van Denemarken (3:50,007).

SkiŰr Crawford stunt met wereldtitel super-G

Tijdens het wereldkampioenschap alpineskiën in het Franse Courchevel-Meribel is donderdag het goud vergeven op de super-G bij de mannen. Die komen tijdens het WK in actie in Courchevel, waar op de L'Eclipse-piste gestreden werd om het super-G-goud.

De Zwitser Loïc Meillard ging als tweede naar beneden en deed dat prima, hij kon even op de hot seat plaatsnemen. Zijn landgenoot Marco Odermatt, dit seizoen vooral in de breedte dominant, stortte zich als zevende de piste af en dook 0,28 seconden onder de tijd van Meillard door.

Gelijk na Odermatt was het de beurt aan thuisfavoriet Alexis Pinturault en die wist het publiek in vuur en vlam te zetten: de Fransman was nog eens 0,11 seconden rapper dan Odermatt. Een minuut of twee later was echter al duidelijk dat het geen goud werd: Aleksander Aamodt Kilde uit Noorwegen haalde er nog eens een kwart seconde af.

Na drie opeenvolgende snelste tijden mocht James Crawford uit Canada de piste betreden. Hij was dit seizoen al meerdere malen sterk op de afdaling, maar in Courchevel zette hij de race van zijn leven neer: met vooral een geweldig onderste deel knalde hij welgeteld één honderdste van een seconde van Kilde's tijd af.

Na Crawford beet de een na de ander zich stuk op de vier snelste tijden, niemand kwam meer binnen een halve seconde van de Canadees. Na drie World Cup-podia in het afgelopen jaar, en nog geen zege, kroonde hij zich tot wereldkampioen, voor Kilde en Pinturault.

'Honderden eenden gijzelen auto'

In Zuid-China werd een opmerkelijk tafereel vastgelegd op beeld: honderden eenden veroorzaakten verkeersoverlast door rond een auto te blijven cirkelen. Het voorval vond plaats in de stad Shangrao in de provincie Jiangxi op 27 januari, de video toont een groep eenden die een auto omringen en er 5 keer omheen liepen. De eenden trokken eindelijk weg omdat de voertuigen onophoudelijk toeterden.

SpaceX wil voorkomen dat Oekra´ne Starlink-internet voor drones gebruikt

Tesla CEO Elon Musk's Starlink Amerikaanse satelliet-internetdienst onderneemt stappen om te voorkomen dat Oekraïne het systeem gebruikt om drones te besturen in zijn oorlog tegen Rusland. Het beschikbaar stellen van het netwerk was "nooit bedoeld om als wapen te worden gebruikt", zegt SpaceX-president en CEO Gwynne Shotwell, eigenaar van Starlink.

Volgens de contracten is Starlink alleen bedoeld voor humanitaire doeleinden. Dit omvat het leveren van breedbandinternet aan ziekenhuizen, banken en gezinnen die zijn getroffen door de Russische invasie. "We weten dat het leger Starlink gebruikt voor communicatie, en dat is prima", zei SpaceX-president Shotwell. "Maar het was nooit onze bedoeling dat het voor offensieve doeleinden zou worden gebruikt." SpaceX wilde geen commentaar geven op technische details.

Experts vinden het lastig om signalen gericht uit te schakelen. Enrico Stoll, hoofd van de afdeling lucht- en ruimtevaarttechnologie aan de TU Berlijn, vertelde vandaag aan het Dujtse ZDF dat de drones worden bestuurd door een piloot, die op zijn beurt het Starlink-internetsignaal gebruikt. Het is echter moeilijk om dronegegevens in dit proces te identificeren. Volgens Stoll zou het nodig kunnen zijn om alle militaire communicatie van Oekraïne af te sluiten.

Oekraïne boos
Mykhailo Podolyak, een adviseur van president Zelenskyy van Oekraïne, reageerde boos. Bedrijven moeten een keuze maken, tweet Podolyak. "Of ze kiezen de kant van het recht op vrijheid, of ze kiezen de kant van de Russische Federatie en haar recht om grondgebied te veroveren en te doden."

Elon Musk zette in oktober vorig jaar vraagtekens bij de financiering van de internetdienst voor Oekraïne via de Starlink-satellietdienst. "SpaceX wil de uitgaven uit het verleden niet terugvorderen, maar kan het bestaande systeem ook niet voor altijd blijven financieren", betoogde Musk. Volgens berichten in de media zou hij het Amerikaanse ministerie van Defensie hebben gevraagd om te betalen voor de kosten. Volgens omroep CNN toonden cijfers van SpaceX echter aan dat ongeveer 85 procent van de eerste 20.000 internetterminals voor Oekraïne op zijn minst gedeeltelijk werd betaald door landen als de VS en Polen.

Starlink biedt internettoegang via een systeem van meer dan 3.000 kleine satellieten. Dit aanbod is voor Oekraïne van groot belang in de oorlog tegen Rusland: de strijdkrachten vertrouwen bij hun tegenoffensief onder meer op internetverbindingen die tot stand zijn gebracht via Starlink.

Google-chatbot "Bard" maakt fout tijdens presentatie, aandeel stort in

Bij de eerste demonstratie in het openbaar maakte de nieuwe Google-chatbot 'Bard' meteen een kostbare blunder. Dat leverde het moederbedrijf Alphabet een zwaar verlies op: het aandeel verloor 100 miljard dollar aan marktwaarde.

Een op Twitter afgespeeld reclamefilmpje was onderdeel van een Google-campagne. Daarin wordt de chatbot 'Bard' gevraagd wat hij een negenjarige kan vertellen over de ontdekkingen van de James Webb Space Telescope.

In het antwoord van 'Bard' werd gesteld dat de telescoop "de allereerste foto's had gemaakt van een planeet buiten ons eigen zonnestelsel". Sommige astronomen wezen er later op dat dit niet waar was. De eerste foto van een exoplaneet werd in 2004 gemaakt. Het werd gemaakt door Europa's Very Large Telescope in Chili, bevestigde NASA. Google wees er tijdens de presentatie al op dat de chatbot nog foute antwoorden kon geven.

'Bard' maakt deel uit van een omvangrijk AI-offensief van Google. De zoekmachinegigant reageert vooral op de Californische start-up OpenAI en diens tekstrobot 'ChatGPT'. OpenAI is financieel nauw verbonden met Google's concurrent Microsoft. 'ChatGPT' zal worden geïntegreerd in de tot nu toe slechts matig succesvolle zoekmachine Bing van Microsoft.

Turks-Syrisch aardbevingsgebied: ruim 20.000 doden, reddingswerk gaat door

Het dodental na de aardbeving in het Turks-Syrische grensgebied is opgelopen tot boven de 20.000. Zoals het Turkse staatspersbureau Anadolu meldde, is het aantal voor Turkije alleen al meer dan 17.000.

Er zijn meer dan 3.000 doden gemeld in Syrië. Daar werden drie begraven kinderen uit het puin gered in een dorp ten westen van de stad Idlib. Ook in Turkije hebben reddingswerkers een meisje en haar vader bevrijd in de zwaar beschadigde stad Antakya. In Diyarbakir is vanmorgen een vrouw gered.

Eerdere berichtgeving: Enkele dagen na de aardbeving in het Turks-Syrische grensgebied blijft het aantal slachtoffers stijgen. Tot nu toe zijn er meer dan 17.000 doden gemeld. Tevens zijn er meer dan 66.000 gewonden. De hoop om overlevenden te vinden onder het puin van de talloze ingestorte gebouwen is klein.

Het reddingswerk wordt bemoeilijkt door het koude winterweer. Alleen al in Turkije zijn meer dan 100.000 mensen betrokken bij reddingsoperaties. In Syrië heeft het EHBO-konvooi inmiddels een door rebellen gecontroleerd gebied bereikt. De situatie is daar echt rampzalig omdat er maar één grensovergang naar Turkije is. Er zijn regio's in het Syrische rampgebied die gecontroleerd worden door Damascus. Andere regio's zijn in rebellenhanden.

De VN wil zes vrachtwagens met hulpgoederen van de Verenigde Naties door de tot nu toe enige open grensovergang sturen. Door schade aan de wegen hebben de vrachtwagens de oversteek nog niet kunnen bereiken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn de wegen inmiddels gedeeltelijk hersteld.

Volgens Commissievoorzitter Von der Leyen plant de Europese Unie begin maart een donorconferentie voor de twee landen.


De 'seniele' president heeft de MAGA's in de tang

Seniel, dat zou Biden zijn, volgens de trumpvolgende politici. Nu weten we natuurlijk al langer dat de intelligentie van deze politici niet om over naar huis te schrijven is, maar Biden demonstreerde het nog eens mooi tijdens zijn State of the Union.

Biden stelde dat er voorstellen op zijn bureau liggen om medicare en social security af te bouwen, voorstellen van niet nader gespecificeerde republikeinen. De MAGA-politici roepen al jaren om medicare en andere 'socialistische' maatregelen af te schaffen. Toch werd er van die kant uit door een van de politici "leugenaar!" geroepen.

"I love conversion", ofwel "ik hou ervan wanneer mensen van gedachte veranderen" zei de oude 'seniele' man...

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 6

Niet de meest blockbusterige week, zo tussen Spielberg (vorige week) en Marvel (volgende week). Maar voor wie het liefst gewoon af gaat op grote namen is er in ieder geval nog Tom Hanks.

A Man Called Otto

A Man Called Otto vertelt het verhaal van Otto Anderson (Tom Hanks), een norse weduwnaar met vastgeroeste gewoonten. Wanneer er een druk jong gezin naast hem komt wonen, krijgt hij te maken met de goedgebekte en hoogzwangere Marisol. Uiteindelijk ontstaat er een wonderlijke vriendschap die Otto’s leven op zijn kop zet. Een grappig, hartverwarmend verhaal dat laat zien dat sommige gezinnen bepaald geen alledaagse achtergrond hebben, gebaseerd op de bestseller A Man Called Ove van Fredrik Backman en op de gelijknamige Zweedse film van Hannes Holm. 

Falcon Lake

De 14-jarige Bastien reist met zijn jongere broertje en moeder naar een huisje aan een meer op het platteland van Quebec. Ze brengen er de vakantie door met het gezin van haar moeders beste vriendin. Bastien is onder de indruk van de 16-jarige dochter Chloé, die ongegeneerd humeurig is en zich liefst onttrekt aan het toezicht van de volwassenen. Ondanks het leeftijdsverschil, is Chloé gecharmeerd van Bastien en nodigt ze hem uit op feestjes. Ze geniet er van hem bang te maken met verhalen over het kind dat op mysterieuze wijze omkwam in het Falcon Lake waar ze met Bastien gaat zwemmen. Het gerucht gaat dat de geest van het kind nog steeds in deze wateren rondwaart. Bastien, inmiddels verliefd op de wereldwijze Chloé, is bereid om zijn angsten te overwinnen en haar hart te veroveren. Een gebeurtenis aan het einde van de idyllische zomervakantie, veroorzaakt een cruciale wending in het leven van Bastien. 

Magic Mike's Last Dance

"Magic" Mike Lane (Tatum) gaat na lange tijd het podium weer op nadat hij door een mislukte zakendeal blut is en als barman werkt in Florida. Voor een hopelijk laatste uitspatting gaat Mike naar Londen met een rijke socialite (Hayek Pinault) die hem een aanbod doet dat hij niet kan weigeren… al heeft zij zo haar eigen plannen. Als Mike er uiteindelijk achter komt wat haar bedoeling is, blijkt er veel op het spel te staan. Zal het hem en het groepje sexy nieuwe dansers dat hij moet klaarstomen lukken om een geweldige show neer te zetten?

Nostalgia

Wanneer zakenman Felice terugkeert naar zijn geboorteplaats Napels om zijn bejaarde moeder te bezoeken, herontdekt hij de stad gevuld met eigen regels en gewoontes, maar ook vol herinneringen die hem nog steeds achtervolgen. Ondanks dat de lokale priester hem op het hart drukt zijn verleden te laten rusten, zoekt Felice zijn jeugdvriend Oreste op, inmiddels een gevreesde maffiabaas.

No Bears

In parallelle liefdesverhalen krijgen twee stellen te maken met de sociale machtsstructuur waarin ze verkeren. Tegelijkertijd raakt regisseur Jafar Panahi ongewild betrokken bij een politieke rel in het dorp als hij wordt gevraagd een foto te delen van een koppel in een verboden relatie. Het drama escaleert en al snel wordt duidelijk hoe ogenschijnlijk onschuldige artistieke acties, extreme gevolgen kunnen hebben. Geconfronteerd met zoveel uitdagingen, reflecteert Panahi over het onvermogen zijn thuisland Iran te verlaten. Hoewel het zo eenvoudig lijkt te zijn als midden in de nacht, ergens op een verlaten heuvel, simpelweg over een onzichtbare grens te stappen.

The Proof of the Pudding

De gelauwerde architect Herman Hertzberger is op 90-jarige leeftijd nog altijd actief. Zijn meest iconische gebouw, ‘Centraal Beheer’ in Apeldoorn uit 1972, wordt getransformeerd van verlaten kantoorgebouw tot een hedendaagse, duurzame plek voor wonen, werken en recreëren. Hertzberger noemt deze transformatie ‘the proof of the pudding’, omdat zijn structuralistische idealen uit de jaren 60 en 70 al beoogden dat gebouwen flexibel en duurzaam moesten zijn. Maar is de huidige tijd nog ontvankelijk voor zijn visie? Wat prevaleert? Winstgevende vierkante meters of ruimte voor mensen?

De Koninklijke Republiek

In De Koninklijke Republiek krijgt de Spaans-Nederlandse filmmaker Carmen Cobos exclusief toegang tot een groep musici binnen het Koninklijk Concertgebouworkest: de slagwerk- en paukensectie. Ze spelen een ondersteunende rol, maar zijn absoluut onmisbaar. Nooit in de schijnwerpers, het publiek merkt ze vooral op tijdens luide muziekpassages. Maar er schuilt meer achter deze getalenteerde mannen dan je op het eerste gezicht zou denken. De vaardigheden van deze groep zijn zo divers en uniek, dat in het 135-jarig bestaan van het orkest slechts 26 musici virtuoos genoeg werden geacht om deel uit te kunnen maken van dit team. Hun speciale status geeft ze de vrijheid om hun eigen instrumenten te kiezen, hun eigen ruimte te beheren en de muziek op hun eigen manier te interpreteren. Daarom noemde de wereldberoemde dirigent Bernard Haitink ze “De republiek van het het slagwerk”. Het is een genoegen om de groep te leren kennen via deze prachtig vormgegeven documentaire. Om te ontdekken hoeveel ze van hun vak houden, hoeveel ze om hun instrumenten geven en hoezeer ze hun onderlinge verbondenheid waarderen. Maar de aankomende pensionering van de eerste paukenist dreigt hun verworven bestaan te verstoren. Een nieuw groepslid, dat hen op alle niveaus moet matchen, moet worden gevonden, wat extra druk voegt aan een seizoen dat al is ontsierd door Covid-19 en geannuleerde concerten. Boeiend en onderhoudend, De Koninklijke Republiek is een feelgoodfilm over vriendschap, vakmanschap en muziek.

Zelenskyy bezocht Verenigd Koninkrijk en Frankrijk

Zelensky bezocht Macron en Scholz in Parijs om aan te dringen op meer steun van de EU in Oekraïne. De Europese leiders bevestigden opnieuw hun voortdurende steun aan Zelensky en Oekraïne.

Voorafgaand aan Zelensky's avondbezoek aan Frankrijk landde hij in Groot-Brittannië en bracht de dag door met premier Rishi Sunak. Tussendoor ontmoette hij King Charles. Zelensky had een ontmoeting met parlementsleden en werd later rondgeleid op een militaire basis waar Oekraïense soldaten worden opgeleid om Challenger II-tanks te gebruiken.

Rishi Sunak heeft de basis gelegd voor Groot-Brittannië om straaljagers naar Oekraïne te sturen na een hartstochtelijk pleidooi van Volodymyr Zelensky tijdens zijn verrassingsreis naar het VK.

De premier gaf het ministerie van Defensie de opdracht om te onderzoeken hoe vliegtuigen konden worden geleverd en kondigde aan dat Oekraïense piloten in Groot-Brittannië zouden worden opgeleid.

Aan het begin van een persconferentie in Frankrijk loopt de Duitse bondskanselier Scholz naar de verkeerde kant van het podium en gaat voor de Oekraïense vlag staan. President Zelensky merkt het op en zegt: "Ik denk dat dat onze vlag is, maar heel erg bedankt". President Macron, die tussen de twee leiders staat, giechelt en gebaart dat ze van positie moeten wisselen.

Volodymr Zelensky en Emmanuel Macron vlogen donderdagochtend van Parijs naar Brussel om een top van EU-staatshoofden en regeringsleiders bij te wonen, zo maakte het Elysee Palace bekend.

'Huurlingenleger Wagner stopt met rekrutering gevangenen'

De Russische huurlingengroep Wagner is gestopt met het rekruteren van gevangenen om te vechten in Oekraïne. Dat meldt persbureau Reuters.

"De rekrutering van gevangenen door het particuliere militaire bedrijf Wagner is volledig beëindigd", zei Wagner-oprichter Yevgeny Prigozhin in reactie op een media-onderzoek. Naar informatie van Amerikaanse inlichtingendiensten heeft Wagner ongeveer 40.000 gerecruteerde gevangenen ingezet in Oekraïne, voornamelijk bij de aanvallen op de stad Bakhmut in de regio Donetsk.

Niet iedereen is overtuigd dat Wagner is gestopt met het werven van gevangenen. Een mensenrechtenactivist zegt in de Britse krant The Guardian dat men niet is gestopt met werven, maar dat niet duidelijk is wie nu gevangen rekruteert.

De onafhankelijke Russische nieuwswebsite Mediazona meldde eerder deze week dat Wagner meer moeite heeft om gedetineerden over de streep te trekken vanwege de vele doden die bij Wagner zijn gevallen in de strijd rond Bakhmut.

Politieagent meegesleurd door wegrijdende auto

Een agent werd woensdag 8 februari rond 23.00 uur in Gouda op de Piet Moeskopsstraat aangereden en meters meegesleurd door een auto die staande werd gehouden. De verdachte reed na het incident weg.

De Peugeot 206 werd staande gehouden omdat de bestuurder opvallend rijgedrag vertoonde. Hij schold een van de agenten uit, waarna de agent hem vroeg het portier te openen. De verdachte weigerde hieraan mee te werken. De agent deed toen via het raam het portier open. Met deur open reed de verdachte met hoge snelheid achteruit, waardoor de agent meters werd meegesleurd.

Uiteindelijk kwam de agent tegen een geparkeerde auto aan en is de verdachte verder achteruitgereden om ervan door te gaan. De agent is door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Bij deze actie raakte ook verschillende geparkeerde auto’s beschadigd. De auto van de verdachte werd later teruggevonden en is in beslag genomen.

De verdachte is donderdag 9 februari aangehouden en zit op dit moment vast op het politiebureau.

Spotprent aardbeving Turkije levert Charlie Hebdo veel kritiek op

Een spotprent van Charlie Hebdo heeft tot veel woede geleid in Turkije. Op de tekening zijn de puinhopen de zware aardbevingen afgebeeld met daarbij de tekst: "Het is niet eens nodig tanks te sturen!". Meer hierover bij RTLNieuws

De cartoon is vermoedelijk een toespeling op de oorlog in Oekraïne en het getreuzel van Westerse landen om Kyiv te steunen door het beschikbaar stellen van tanks. 

Charlie Hebdo plaatste de cartoon dinsdag op social media als tekening van de dag en kreeg hierop erg veel negatieve reacties, ook buiten Turkije reageert men woedend op de prent. Critici zijn van meninge dat deze tekening niets met humor of vrijheid van meningsuiting van doen heeft en alleen de tienduizenden slachtoffers en nabestaanden van de ramp schoffeert. 

Een ludieke reactie op de tekening:

Klaver wint 400m in Torun, polsstokhoogspringers maken indruk

In het Poolse Torun is de Copernicus Cup gehouden, de derde Gold-wedstrijd van de World Athletics Indoor Tour, het hoogste niveau indooratletiek voorafgaand aan de grote kampioenschappen. Er deden diverse Nederlanders mee in Polen, met best wel het nodige succes. Zaterdagavond wordt het volgende evenement gehouden, de Millrose Games in New York.

1500m mannen
De Nederlander Mike Foppen ging na 100 meter al onfortuinlijk onderuit en finishte niet, Azeddine Habz uit Frankrijk maakte voorin grote indruk. Hij nam vroeg de leiding, kreeg de Brit George Mills achter zich aan, maar trok 'm toch helemaal door naar winst in 3:35,59 minuten. Mills werd in 3:35,92 tweede, voor de Spanjaard Jesus Gomez (3:36,33).

400m vrouwen
Lieke Klaver opende haar seizoen vorige week met een toptijd en wist dat nu met een uitstekende race nog eens te bevestigen: met 51,14 seconden was ze iets langzamer dan haar nieuwe PR (51,00), maar het was wel weer een bevestiging van haar vorm. De Tsjechische Lada Vondrova werd in 51,91 seconden tweede, voor de 52,52 van de Oekraïnse Viktoriya Tkachuk.

400m vrouwen
Liemarvin Bonevacia heeft de topvorm nog niet helemaal te pakken, maar liet wel weer een stijgende lijn zien: met een prima eindschot werd hij vijfde in een beste seizoenstijd van 46,72 seconden. De Zweed Carl Bengström pakte in 46,15 seconden de winst, voor Benjamin Lobo Vedel uit Denemarken (46,50) en de Brit Alex Haydock-Wilson (46,70).

Hoogspringen mannen
Het niveau was niet fantastisch hoog, maar voor Hamish Kerr mocht dat de pret niet drukken: de Nieuw-Zeelander pakte de winst door 2,27 meter met minder foutsprongen te halen dan Tobias Potye uit Duitsland. De Pool Norbert Kobielski werd met 2,24 meter derde.

Mijl vrouwen
Gudaf Tsegay uit Ethopië deed een aanval op het wereldrecord van haar landgenote Genzebe Dibaba en zat er goed op, maar in de laatste halve kilometer moest ze dat tempo laten gaan. Met 4:16,16 minuten liep Tsegay wel de tweede tijd ooit en won ze uiteraard ruim, voor de Poolse Weronika Lizakowska (4:29,06) en Adelle Tracey uit Jamaica (4:30,17). De Nederlandse Marissa Damink werd met 4:31,85 prima vierde.

3000m vrouwen
Maureen Koster was net terug van trainingsstage in Namibië en dat pakte prima uit: ze wist als enige het Ethiopische contingent prima bij te benen en werd in 8:51,62 minuten uitstekend vijfde. De winst was ietwat verrassend voor de Ethiopische Freweyni Hailu, doorgaans veel meer een 1500 meter-loopster, die met een geweldig eindschot naar 8:46,92 snelde. Landgenotes Ejgayehu Taye (8:47,81) en Lemlem Hailu (8:49,10) werden tweede en derde.

60m horden vrouwen
Zoë Sedney ging er met 8,21 seconden uit in de voorrondes, Nadine Visser haalde uiteraard wel de finale. Daarin greep ze echter naast de top-3: met 7,85 seconden, wel een prima beste seizoenstijd, pakte ze de vierde plek. De winst was voor thuisfavoriete Pia Skrzyszowska in 7,79 seconden, voor de Finse Reetta Hurske (7,81) en Britany Anderson uit Jamaica (7,83).

60m horden mannen
Het werd een mooi duel tussen Daniel Roberts en Roger Iribarne, waarbij de Amerikaan nét iets sneller was dan de Cubaan: Roberts won in een uitstekende 7,46 seconden, voor Iribarne's 7,49 seconden en de 7,58 van thuisfavoriet Jakub Szymanski.

800m vrouwen
In de beslissende fase ontstond een duel tussen de Britse Keely Hodgkinson en Noelie Yarigo uit Benin en het was de Britse die het hoge tempo het best door wist te trekken: winst in een toptijd van 1:57,87 minuten, terwijl Yarigo met een PR van 1:58,48 ook meer dan gelukkig was - de Slowaakse Anita Horvat werd in 2:01,42 derde.

Verspringen mannen
In zijn tweede poging kwam de Griekse grootheid Miltiadis Tentoglou tot een zeer indrukwekkende beste wereldjaarprestatie van 8,40 meter en dat leverde hem de winst op. De Zweed Thobias Montler werd met 8,17 meter tweede, plek drie was met 7,84 meter voor de Cubaan Maykel Masso.

800m mannen
Andreas Kramer toonde al snel het initiatief en dat betaalde zich uit: de Zweed trok de race helemaal tot het einde sterk door en finishte in 1:46,37 minuten als winnaar. De Keniaan Collins Kipruto kwam wat te laat en werd in 1:46,82 tweede, vlak voor de 1:46,96 van de Spanjaard Adrian Ben.

60m vrouwen
Ewa Swoboda was de thuisfavoriete en wilde natuurlijk voor eigen publiek winnen, maar dat was buiten Mujinga Kambundji gerekend. De Zwitserse startte prima en voerde het tempo hoog op naar winst in 7,06 seconden. Swoboda werd met 7,11 seconden tweede, voor de 7,13 van de Amerikaanse Kayla White.

Polsstokhoogspringen mannen
De Nederlandse mannen waren lekker bezig: Menno Vloon werd vierde met 5,82 meter, Rutger Koppelaar werd met diezelfde hoogte - en minder foutsprongen - tweede, voor hem een nieuw PR. De Belg Ben Broeders zat er met eveneens 5,82 meter tussenin, de winst was met 5,87 meter voor Ernest Obiena uit de Filipijnen.

Nederland eet steeds gezonder: meer plantaardig en minder rood en bewerkt vlees

Nederland eet en drinkt gezonder. Dat blijkt uit de nieuwe Voedselconsumptiepeiling (VCP) van het RIVM. Nederlanders eten meer plantaardige producten zoals groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten en minder rood en bewerkt vlees. Ook drinken we minder suikerhoudende dranken.

Deze verbeteringen zijn bij zowel kinderen als volwassenen te zien. Een kanttekening is wel dat de meeste Nederlanders zich nog niet aan de Richtlijnen goede voeding houden. Hierin zet de Gezondheidsraad (GR(groepsrisico)) op een rij welke voedingsmiddelen en – patronen voor een betere gezondheid kunnen zorgen. Denk onder andere aan het advies om voldoende groente en fruit en volkorenproducten zoals brood te eten.

Flinke stijging groente en fruit
Uit de nieuwe peiling (2019 – 2021) blijkt dat Nederlanders (7 tot en met 69 jaar) meer groente per dag eten. Waar het aantal gram in de VCP (Voedselconsumptiepeiling) over 2007 – 2010 op 128 gram per dag stond, en in 2012 – 2016 op 135 gram, stijgt het aantal gram groente nu door naar 163 gram. Het percentage volwassenen dat dat aan de richtlijn voor groente voldoet, verdubbelt daarmee naar 29%. Bij de vorige peiling was dit nog 16%. Ook de fruitconsumptie per dag stijgt door: van 103 naar 117 en nu 129 gram per dag.

Minder vlees en suikerhoudende dranken
Tegelijkertijd aten Nederlanders fors minder rood en bewerkt vlees: vergeleken met de meting in 2007 – 2010 ruim 20% minder. Ook is er een daling te zien in de hoeveelheid gedronken suikerhoudende dranken (zoals frisdranken of vruchtensappen). Zo daalde het aantal gram per dag van 382 in 2012 – 2016 naar 240 gram nu. Tegelijkertijd wordt er meer thee en water gedronken.

Over de Voedselconsumptiepeiling
Met de Voedselconsumptiepeiling (VCP) brengt het RIVM het voedingspatroon onder ongeveer 3.500 kinderen en volwassenen in kaart. De VCP geeft inzicht over wat, waar en wanneer Nederlanders eten en drinken en koppelt dit aan de richtlijnen van de GR. Met deze gegevens kunnen beleidsmakers en professionals aan de slag voor gezonde voeding, duurzaam en veilig voedsel, voorlichting en voedingsonderzoek. Bekijk alle details op de website WateetNederland.nl.

Fruitschap in supermarkt  (Foto: FOK!/DJMO)
Fruitschap in supermarkt (Foto: FOK!/DJMO)

Vleesaanbiedingen dalen, maar niet bij Plus

Het aantal vleesaanbiedingen daalde in 2022 met 6 procent. Dit blijkt uit de foldermonitor van Wakker Dier. Een goede ontwikkeling, waaraan de meeste supermarkten bijdragen. Bij Plus, de supermarkt die zich profileert als groen en verantwoord, steeg het aantal vleesaanbiedingen juist fors. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Het schaamteloos opstuwen van de vleesconsumptie past niet bij een supermarkt met een verantwoord imago.”

Het aantal vleesaanbiedingen van twaalf supermarktketens daalde in 2022 naar 18.345. Dit is de eerste keer in de meting van Wakker Dier dat het aantal vleesaanbiedingen over een heel jaar daalde. Bij een aantal supermarkten was de daling veel sterker. Albert Heijn, Lidl en Dirk schrapten elk ongeveer 20 procent van hun vleesaanbiedingen.

Spar zet in op kiloknallers
Spar schrapte maar liefst 32 procent van zijn vleesaanbiedingen. Maar hierbij is wel een kanttekening te plaatsen: het aantal vleesaanbiedingen mét dierenwelzijnskeurmerk daalde, maar tegelijkertijd steeg het aantal kiloknallers (vleesaanbiedingen zonder dierenwelzijnskeurmerk). “Een slechte keuze,” noemt Hilhorst dit. “Spar zet de spotlight op het grootste dierenleed.” Ook bij Plus en Vomar steeg het aantal kiloknallers.

Plus werkt tegen
Opvallend is dat Plus het aantal vleesaanbiedingen fors liet stijgen (+21 procent). Hilhorst: “Steeds meer mensen willen bewust minder vlees eten. Door te blijven stunten met goedkoop vlees, werkt Plus deze verandering actief tegen.” De supermarktketens Aldi en Vomar stunten allebei ook meer met vlees, maar de toename is er een stuk kleiner dan bij Plus. Bij beide concerns stegen de aanbiedingen met zo'n 4 procent.

Foldermonitor
Wakker Dier houdt sinds 2015 het aantal vleesaanbiedingen bij van twaalf supermarktconcerns. Op dit moment zijn dat Albert Heijn, Aldi, Coop, DekaMarkt, Dirk, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Picnic, Plus, Spar en Vomar. Picnic loopt mee sinds de sluiting van supermarktketen Deen medio 2021. Hierdoor is het niet mogelijk om voor Picnic een vergelijking te maken tussen 2021 en 2022.

Lekker biefstukje hoor (Afbeelding: Pixabay)
Lekker biefstukje hoor (Afbeelding: Pixabay)

FOK! Wat een weer: eerst zon, dan regen

winterbanner

Goede morgen!

We beginnen de dag met zon, later in de ochtend wordt het vanuit het noorden steeds meer bewolkt. Het is dan nog wel droog, de matige wind komt uit het zuidwesten. In de middag wordt de bewolking zwaarder en kan er wat motregen vallen. Tegen het eind van de middag klaart het weer op, de temperatuur ligt tussen de 4 en 7 graden. De wind zwakt wat af en in het zuiden en oosten kan wat motregen vallen. Later op de avond kan er wat mist ontstaan.

In de nacht naar vrijdag blijft het droog met temperaturen tussen de -2 en +4 graden. Morgen eerst mist, daarna wederom zonnig. De komende dagen blijven droog bij zo'n 10 graden overdag en 1 tot 3 graden in de nacht.

Een van de plaatjes die DJMO schoot tussen Beesterzwaag en Gorredijk (Foto: DJMO)
Een van de plaatjes die DJMO schoot tussen Beesterzwaag en Gorredijk (Foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Xenoblade Chronicles 3-trailer toont DLC

Als je de uitbreidingspas van Xenoblade Chronicles 3 hebt gekocht krijg je nog wat DLC tegoed. Volume 3 komt op 15 februari uit en voegt een nieuw held genaamd Masha toe. Verder komt het ook met een aantal nieuwe uitdagende gevechten en een aantal outfits.

Volume 4, die nog geen datum heeft, is meer interessant. Deze DLC voegt namelijk een extra verhaal toe en zo te zien komen bekende personages van de eerste game terug. Xenoblade Chronicles 3 is natuurlijk de grote open wereld JRPG van Monolith Soft die vorig jaar uitkwam.

Baten Kaitos 1 & 2 remasters aangekondigd

Monolith Soft is tegenwoordig vooral bekend van Xenoblade, maar in het verleden hebben ze ook andere JRPG's gemaakt. Baten Kaitos: Eternal Wings and the Lost Ocean en Baten Kaitos Origins kwamen beiden uit voor de GameCube.

Beide games worden nu door Bandai Namco samen verpakt voor een nieuwe HD remaster. Het komt deze zomer uit exclusief voor de Nintendo Switch. De onderstaande trailer stelt de serie even voor. Met name het vechtsysteem waarbij je gebruikmaakt van kaarten is vrij uniek.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom-trailer toont gameplay

De recente Nintendo Direct sloot natuurlijk af met The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. De nieuwe onderstaande trailer toont iets meer gameplay van de Breath of the Wild sequel. We zien dat de algemene toon meer duister is en een aantal nieuwe wapens en puzzel-mechanieken.

Nintendo komt natuurlijk ook met een collector's edition en een amiibo. Opvallend is dat de standaard versie op dit moment voor 70 dollar wordt verkocht op de Amerikaanse eShop. Dit is de eerste keer dat Nintendo haar prijzen verhoogt. Het is nog niet duidelijk wat het spel in Europa gaat kosten. Tears of the Kingdom komt op 12 mei uit.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1282
review
Paper Mario: The Thousand-Year Door
review
Stellar Blade
special
Random Pics van de Dag #1281
special
Random Pics van de Dag #1280
special
Random Pics van de Dag #1279
©FOK.nl e.a.