Projectie complottheorie op Anne Frank Huis, politie start onderzoek

De politie is bezig met een onderzoek naar een projectie die op het Anne Frank Huis is getoond. De tekst zou verwijzen naar een theorie dat Anne Frank haar dagboek niet zelf heeft geschreven en zou worden gedeeld in een rechts-extremistisch Telegramkanaal. 

De politie laat aan AT5 weten dat zij van de projectie afweten en dat zij onderzoek doen wie er voor de projectie verantwoordelijk is. Een woordvoerder laat weten dat er daarna samen met het Openbaar Ministerie moet worden bekeken wat strafbaar is. 

Volgens Het Parool, die de video van de projectie in handen heeft, zou de zin 'Anne Frank uitvinder van de balpen' op het museum zijn afgebeeld. Volgens de complottheorie is het dagboek van Frank met een balpen geschreven terwijl deze pas na de Tweede Wereldoorlog in gebruik zijn geraakt. Uit onderzoek kwam naar voren dat in de jaren 60 een onderzoeker losse vellen papier in het dagboek achterliet die met een balpen geschreven waren, maar dat het niets afdoet aan de echtheid.

De Anne Frank Stichting en burgemeester Femke Halsema zijn 'geschokt' door de projectie op het Anne Frank Huis met een antisemitische boodschap. Op het museum werd maandagavond de tekst 'Anne Frank uitvinder van de balpen' geprojecteerd. Deze tekst impliceert dat Anne Frank haar dagboek niet zelf heeft geschreven.

"De Anne Frank Stichting heeft met afschuw kennis hiervan genomen", reageert de stichting die ook het Anne Frank Huis onderhoudt. "Het Achterhuis is de plek waar Anne Frank zat ondergedoken en haar dagboek schreef. Anne Franks dagboek is een van de belangrijkste getuigenissen van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog." 

Met de projectie, die enkele minuten duurde, doen de daders volgens de stichting 'een aanval op de echtheid' van het dagboek. "Het is een antisemitisch en racistisch filmpje. Wij realiseren ons zeer wat dit betekent voor de joodse gemeenschap en voor de stad Amsterdam in het algemeen." De stichting heeft aangifte gedaan bij de politie en die doen onderzoek naar het voorval. 

'Uitermate lafhartig en pijnlijk'
Ook burgemeester Halsema reageerde geschokt op de projectie. "Ik ben woedend over deze laffe, verwerpelijke daad. Dit is onversneden antisemitisme en het is een aanval op Anne Franks nalatenschap, ons (inter)nationale symbool van de strijd tegen antisemitisme. Uitermate lafhartig en pijnlijk, voor de overlevenden, de nabestaanden van de slachtoffers van de holocaust, de hele Joodse gemeenschap en iedereen die weet waartoe haat, racisme en intolerantie leiden."

De burgemeester laat weten dat zij nauw contact heeft met de directie van het Anne Frank Huis en met de vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap. "Ik hoop dat de daders snel worden opgespoord. De nagedachtenis van Anne Frank mag niet bezoedeld worden door stuitende kwaadaardigheid van extremisten."