Keenan Anderson, neef van oprichter BLM, sterft na taseren door LAPD

Keenan Anderson (31) leraar en een neef van de mede-oprichter van Black Lives Matter, Patrisse Cullors, stierf enkele uren nadat hij herhaaldelijk werd getaserd tijdens een aanhouding door de politie van Los Angeles. 

De politie van Los Angeles (LAPD) heeft afgelopen dagen camerabeelden vrijgegeven van het incident op 3 januari. De beelden tonen Anderson terwijl hij om hulp smeekt terwijl agenten hem tegen de grond werken. 

De politie werd die dag rond 15.00 uur lokale tijd opgeroepen voor een verkeersongeval in de wijk Venetië in Los Angeles. Politiechef Michel Moore gaf woensdag een persconferentie waarbij hij verklaarde dat Anderson een misdrijf had begaan bij een verkeersongeval. Anderson zou hebben geprobeerd de plaats delict te ontvluchten door te proberen "zonder hun toestemming in de auto van iemand anders te stappen".

Op beelden is te zien hoe Anderson om hulp vraagt wanneer de politie arriveert en tegen de eerste officier zegt "iemand probeert me te vermoorden", hoewel er geen zichtbare dreiging op bed is. Aanvankelijk gaat Anderson zitten zoals de agent vraagt, maar naarmate er meer politie arriveert, staat hij op en rent de straat op terwijl hij de verzoeken om te blijven staan negeert.

Wanneer de politie Anderson benadert en probeert hem in bedwang te houden, gehoorzaamt hij aanvankelijk voordat hij roept: "Alsjeblieft" en "help" en "ze proberen me te George Floyden!" - een verwijzing naar de moord van een zwarte man in mei 2020 in Minneapolis, Minnesota, door een politieagent.

Het verdovingspistool (taser) werd in eerste instantie ongeveer 30 seconden op Anderson gebruikt nadat een agent hem meerdere keren had gewaarschuwd om "te stoppen met [zich verzetten tegen arrestatie] of ik ga je taseren". Andere agenten hielden hem vast. Vervolgens werd hij opnieuw ongeveer vijf seconden getaserd.

Ongeveer vijf minuten nadat hij was getaserd arriveerde de ambulance volgens de politie, en bracht Anderson naar een plaatselijk ziekenhuis. Volgens de politie stierf hij ongeveer vier en een half uur later na een hartstilstand. Uit een toxicologisch rapport van de LAPD bleek dat het bloed van Anderson positief testte op cannabis en cocaïne. Het kantoor van de lijkschouwer in Los Angeles County zal een afzonderlijk rapport opstellen.

De beelden van de bodycam voeren de druk op bij de LAPD, voor wie Anderson de derde overleden zwarte man is in de afgelopen week bij diverse incidenten. Takar Smith, 45, en Oscar Sanchez, 35, werden begin januari allebei doodgeschoten door LAPD-agenten. De burgemeester van Los Angeles, Karen Bass, noemde de incidenten "zeer verontrustend". De politie gaat een onderzoek instellen naar de dood van de drie mannen.

Anderson woonde in de omgeving van Washington DC en was op bezoek in Los Angeles. Zijn dood heeft geleid tot hernieuwde oproepen van activisten voor politiehervorming, van wie sommigen vinden dat politie met wapens niet mogen worden ingezet bij verkeersongevallen.

Patrisse Cullors, mede-oprichter van Black Lives Matter en de neef van de heer Anderson, vertelde de Guardian: "Mijn neef vroeg om hulp, maar hij kreeg die niet. Mijn neef vreesde voor zijn leven. Hij wist wat er op het spel stond en hij probeerde zichzelf te beschermen. Niemand was bereid hem te beschermen." Mevrouw Cullors en anderen roepen op tot het aftreden van de politiechef van de LAPD.

Moore zei dat hij de vrijgave van de videobeelden van aanhouding van Anderson had versneld vanwege publieke belangstelling, normaliter duurt dit 45 dagen.