Rusland sluit deelname Wit-Rusland aan oorlog Oekraïne niet uit

Rusland sluit deelname van Wit-Rusland aan de oorlog in Oekraïne niet uit. Dit zal gebeuren zodra het  Oekraïense leger Wit-Rusland aanvalt, volgens Alexey Polishchuk, namens het het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.

De regering in Kyiv maakt zich daardoor zorgen dat Rusland, gesteund door het Wit-Russische leger, van plan is om een nieuw front te openen in het noorden van Oekraïne.

Rusland heeft Wit-Rusland eerder gebruikt als 'springplank' voor de invasie van Oekraïne op 24 februari 2022. Daarnaast zijn Rusland en Wit-Rusland overeengekomen de militaire samenwerking uit te breiden en een gezamenlijke gevechtseenheid op te richten. Volgens Polishchuk moeten gezamenlijke Russisch-Wit-Russische militaire oefeningen voorkomen dat de situatie escaleert. Potentiële tegenstanders moeten worden afgeschrikt en ontmoedigd om te provoceren, zei hij tegen het Russische persbureau Tass. De uiteindelijke beslissing over een militaire actie ligt bij de presidenten Vladimir Poetin en Alexander Loekasjenko.