Dolfijnen gaan 'luider communiceren' bij een verhoogd omgevingslawaai

Voor een mens is het normaal: de stem verheffen, om zo verstaanbaar te zijn op een drukke, lawaaierige plek. Uit onderzoek blijkt nu dat dolfijnen hetzelfde doen. Zo meldt de NOS.

Dolfijnen zijn sociaal en intelligent en vertrouwen op hun fluiten en echobepaling om te jagen en zich voort te planten. Dit betekent dat lawaai van menselijke activiteiten zoals het boren naar olie, windmolenparken en scheepvaart het welzijn van wilde dolfijnpopulaties zou kunnen verstoren.

Een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology, geeft echter aan dat dolfijnen het volume en de duur van hun roep kunnen veranderen wanneer zij proberen samen te werken als het onder water 'rumoerig' is.

De twee dolfijnen die in de studie werden geobserveerd, Delta en Reese, werden in een experimentele lagune gezet met geluidsrecorders (op zuignappen) die de geluiden die ze maakten vastlegden. 

De dieren moesten samenwerken om allebei binnen een seconde van elkaar op hun eigen onderwaterknop aan beide uiteinden van dat bassin te drukken. Lukte dat, dan kregen ze een beloning.

Bij sommige proeven werd een van de dolfijnen vijf tot tien seconden tegengehouden. Hierdoor konden de dieren alleen vertrouwen op hun vocale communicatie om het indrukken van een knop te coördineren.

De onderzoekers ontdekten dat wanneer er harder geluid uit een onderwaterluidspreker werden gespeeld, beide dieren dit compenseerden door het volume en de lengte van hun roep te veranderen om het indrukken van de knop te coördineren.

Het 'geschreeuw' van de dolfijnen kon niet voorkomen dat ze elkaar minder goed begrepen als de omgeving rumoeriger was: van het 'zachtste' naar het 'hardste' geluidsniveau daalde het succespercentage van de dolfijnen bij de opdracht van 85% naar 62,5%, volgens de studie.