Deel belastingaangifte van Trump wordt vrijdag vrijgegeven

Het congres in Washington wil komende vrijdag een deel van de belastingaangifte van de voormalige Amerikaanse president Trump publiceren.

Naar berichtgeving van verschillende media zou het Huis van Afgevaardigden dan opnieuw bijeen moeten komen voor een overeenkomstige resolutie voordat het nieuwe congres op 3 januari aan zijn werkzaamheden begint. De Republikeinen van Trump, die tegen de publicatie zijn, hebben daar dan de meerderheid.

Vorige week stemde een congrescomité met een meerderheid van de Democraten voor de gedeeltelijke publicatie van de belastingaangiften van Trump over de jaren 2015 tot 2020. Trump brak met de traditie dat kandidaten en presidenten in de Verenigde Staten vrijwillig hun belastinggegevens openbaar maakten. Hij heeft tevergeefs geprobeerd via legale kanalen een gedwongen publicatie tegen te houden. De Democraten voeren aan dat het hen gaat om het behoud van transparantie en de rechtsstaat. Republikeinen waarschuwen daarentegen voor het scheppen van een gevaarlijk precedent voor het recht op privacy.