Roest met historisch grote marge naar Nederlandse allroundtitel, Rijpma-De Jong ook dominant

Op het Heerenveense ijs van Thialf zijn de Nederlandse kampioenschappen allroundschaatsen woensdag afgesloten. De 1500 meters stonden op het programma, net als de afsluitende vijf kilometer (vrouwen) en tien kilometer (mannen), wat voor prachtige prestaties zorgde.

Vrouwen
Op de 1500 meter reden de twee titelkandidates tegen elkaar: klassementsleidster Antoinette Rijpma-De Jong en Marijke Groenewoud. Dat ging even gelijk op, maar Rijpma-De Jong kende een dijk van een slotstuk en snelde in 1:52,95 minuten het baanrecord van Ireen Wüst uit de boeken. Groenewoud werd stukgereden en noteerde 1:54,89 minuten, wel goed voor plek twee, waarmee ze in het klassement op een kleine tien seconden van Rijpma-De Jong kwam te staan, omgerekend naar de vijf kilometer. Plek drie was in 1:55,68 voor Joy Beune, die in het klassement zo op 20,78 seconden kwam te staan. Robin Groot, zesde op de 1500 meter, volgde op 29,80 seconden, waarmee de drie podiumplaatsen wel verdeeld leken te zijn.

Sanne in 't Hof plaatste zich via de drie kilometer voor de afsluitende vijf kilometer en met een snaarstrakke race pakte ze daar in 6:53,23 minuten de winst. Groenewoud en Rijpma-De Jong namen het tegen elkaar op in de slotrit, waarin Groenewoud haar eerste vijf kilometer winnend afsloot in een fraaie 6:55,75 minuten. Rijpma-De Jong werd met 6:57,06 derde en pakte de winst in het eindklassement: met 157,859 punten pakte ze Ireen Wüst's van het WK allround 2014 stammende baanrecord ook nog eens af. Groenewoud werd achter kampioene Rijpma-De Jong tweede, Beune verdedigde haar derde plek met 7:03,63 (zesde) zonder noemenswaardige problemen.

Mannen
Patrick Roest was weer een klasse apart: de klassementsleider was met 1:44,05 minuten ook op de derde afstand veruit de snelste. De strijd om plek twee was de meest interessante: Jordy van Workum maakte grote indruk met een 1:45,37 minuten, Marcel Bosker werd met 1:45,97 derde en plek zeven ging naar de nummer twee in het klassement, Beau Snellink (1:47,22). In het klassement wipte Van Workum daarmee over zowel Bosker als Snellink heen, op maar liefst 45,22 seconden van Roest, omgerekend naar de tien kilometer. Bosker stond op 46,34 seconden derde, Snellink moest met 53,68 seconden achterstand - en dus ruim acht tellen op plek twee - flink aan de bak op de slotafstand.

Roest was op de tien kilometer wederom niet te verslaan: hij begon relatief rustig, maar was daarna ruim twintig ronden lang bijna elke ronde weer een beetje sneller dan in de ronde ervoor. Hij sloot af met een prachtige 12:44,52 minuten en won zo alle vier afstanden op het NK, een behoorlijke zeldzaamheid. Ook Snellink reed een zeer indrukwekkende tien kilometer en met een PR van 12:52,51 minuten schoof hij zo weer op naar de tweede plek in het eindklassement, ver achter Roest - nooit eerder was het verschil op een NK zó groot. Kars Jansman werd met 13:01,63 derde op de slotafstand, maar Marcel Bosker's 13:12,72 was genoeg om plek drie vast te houden. Van Workum reed met 13:25,20 een dik PR, maar zakte wel naar de vijfde plek, alsnog een prima resultaat.