Onderzoek: 'sommige regio's in de VS zijn gevaarlijker dan oorlogsgebieden'

Volgens een studie zijn er regio's in de VS die gevaarlijker op het vlak van wapengeweld dan oorlogsgebieden. De onderzoekers van de Brown University en de University of Pennsylvania richtten hun studie op mannen tussen de 18 en 29 jaar, omdat zij het vaakst te maken krijgen met wapengeweld.

Postcodegebieden die als bijzonder gevaarlijk worden beschouwd, werden vervolgens vergeleken met Amerikaanse militaire operaties in Afghanistan en Irak. Het bleek dat gebieden in Chicago en Philadelphia voor de soldaten gevaarlijker zouden zijn dan de oorlogsgebieden. Dat was niet het geval in de crimineelste wijken van New York en Los Angeles. Het risico voor jonge mannen was daar beduidend lager dan in de twee oorlogsgebieden.

Zwarten en Hispanics waren de belangrijkste slachtoffers van wapengeweld in de onderzochte buurten. De onderzoekers wezen ook op de stress die in die wijken ontstaat door de constante aanwezigheid van gevaar. Het is vergelijkbaar met een oorlogstrauma, wat weer kan leiden tot verslavingen en ziektes.

Incidenten met vuurwapens zijn nu de belangrijkste doodsoorzaak onder kinderen en jongeren
In de Verenigde Staten hebben wapenincidenten volgens een berekening verkeersongevallen voorbijgestreefd als belangrijkste doodsoorzaak voor jongeren tot 19 jaar. Meer dan 4.300 kinderen en jongeren stierven in 2020 door vuurwapens, rapporteren onderzoekers van de Universiteit van Michigan in het 'New England Journal of Medicine'.