FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 29 december 2022

AI Picture Gallery #82

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #820

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Schansspringster Pinkelnig start geweldig aan Silvestertournee

In het schansspringen staan de dagen rondom de jaarwisseling in het teken van de Vierschansentournee, maar ook de vrouwen komen in actie in hun eigen versie daarvan: de Silvestertournee, met twee wedstrijden in het Oostenrijkse Villach en twee in Ljubno in Slovenië. Deze week werd de tournee afgetrapt in Villach, waar het thuispubliek kon juichen.

Woensdag
De Oostenrijkse Eva Pinkelnig was in de eerste ronde nipt de beste, voor Anna Odine Strøm uit Noorwegen. Ook de Sloveense Ema Klinec stond er nog goed bij, net als Anna Rupprecht en Selina Freitag uit Duitsland, Nika Kriznar uit Slovenië en het Canadese duo Abigail Strate en Alexandria Loutitt - met Nika Prevc uit Slovenië tussen hen in en de Oostenrijkse Marita Kramer op plek tien.

In de tweede ronde behield Kramer haar positie, waarna Loutitt haar voor wist te blijven. Prevc zakte met een matige sprong acht plekken terug, Strate leverde twee plekken in en Kriznar nam de leiding over. De landing van Freitag was niet best en de Duitse verloor vier plekken, waarna Rupprecht er zelfs acht inleverde. Klinec landde slecht en viel, maar wel ná de vallijn, waardoor de schade beperkt bleef tot vijf plekken. Strøm verdedigde haar positie, met alleen Pinkelnig te gaan. De Oostenrijkse deed het uitstekend en pakte voor eigen publiek de winst, voor Strøm en Kriznar.

Donderdag
Pinkelnig was in de eerste ronde wederom de beste, dit keer iets ruimer. Met Katharina Althaus en Rupprecht stond een Duits duo achter de Oostenrijkse, voor Kriznar, Freitag, Loutitt en Prevc. Strøm stond dit keer op de achtste plek na één sprong, Klinec en Kramer completeerden de top-10 halverwege de wedstrijd.

Kramer leverde in ronde twee een plekje in bij landgenote Chiara Kreuzer, terwijl Klinec haar plek wel verdedigde en Strøm daarna hetzelfde zag doen. Prevc raakte met een matige sprong vijf plekken kwijt, Loutitt leverde er drie in en Freitag wist haar plek wél vast te houden. Dat deed Kriznar ook, waarna Freitag twee plekken verloor. Althaus hield wel stand en daarna mocht Pinkelnig het afmaken. Dat deed de Oostenrijkse en opnieuw was ze de beste, voor Althaus en Kriznar.

Klassement
Pinkelnig gaat met twee zeges uiteraard aan de leiding in de Silvestertournee. Kriznar staat op ruime afstand op de tweede plek en wordt op de voet gevolgd door Strøm en Althaus, met Freitag en Rupprecht als 'best of the rest'.

Gameplaytrailer S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

Gsc Game World heeft een gameplay-trailer voor S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl uitgebracht. De Oekraïense ontwikkelaars laten hun vorderingen zien met de aankomende first-person shooter.

S.T.A.L.K.E.R. 2is een enorme open wereld met een niet-lineair verhaal, aangedreven door Unreal Engine 5. Je bent niet alleen in The Zone, een gebied rond de kerncentrale van Tsjernobyl. Naast de straling, zijn er ook mutanten en anomalieën. Er zijn ook premiejagers diep in de Zone, op zoek naar schatten en mysteries. Deze mensen worden stalkers genoemd.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl zal in 2023 beschikbaar zijn op pc en als console exclusief op Xbox Series X|S. Het wordt ook op releasedag meteen beschikbaar via Xbox Game Pass.

Voetballegende Pelé (82) overleden

Voetballegende Pelé is op 82-jarige leeftijd overleden, zo hebben Braziliaanse media bekendgemaakt. Edson Arantes do Nascimento leed al geruime tijd aan darmkanker, en vooral in de afgelopen weken ging het flink achteruit met de gezondheid van O Rei - 'De Koning', algemeen gezien als de beste voetballer aller tijden.

Pelé werd geboren in de staat Minas Gerais, maar kwam al snel in buurstaat São Paulo terecht. Daar debuteerde hij in 1956 op zijn 15e bij Santos, waar hij tot en met 1974 zou blijven spelen. In die tijd speelde hij 636 wedstrijden, waarin de Braziliaan tot 618 goals kwam, en hielp hij de club aan onder meer zes landstitels, twee titels in de Copa Libertadores en een hele rits staatskampioenschappen.

Ook voor het nationale elftal debuteerde Pelé al zeer jong en dat leverde grote successen op: hij bracht de Seleção in 1958 op zijn 17e naar de wereldtitel in Zweden, met drie goals in de halve finale en twee in de finale, een titel die vier jaar later in Chili geprolongeerd werd. Ook in 1970 werd in Mexico de wereldtitel gepakt, wederom met Pelé aan het roer. Na zijn legendarische tijd bij Santos speelde de Braziliaan ook nog enige tijd in de VS bij de New York Cosmos.

Buiten het voetbal om stond Pelé dan weer beduidend minder prettig bekend. Zo weigerde hij jarenlang zijn biologische dochter te erkennen, die zeker niet zijn enige buitenechtelijke kind was, zelfs toen zij uiteindelijk kwam te overlijden aan borstkanker. Over zijn roem als voetballer zijn experts wel eensgezind: niemand komt bij hem in de buurt, en vermoedelijk zal niemand zijn grootsheid op het veld ooit evenaren.

Darter Van Duijvenbode na zinderende strijd in achtste finales WK, Bunting schittert

Op het wereldkampioenschap darts in het Alexandra Palace in Londen konden de Nederlandse fans donderdag weer juichen. Na Michael van Gerwen op woensdagavond slaagde donderdagmiddag Dirk van Duijvenbode erin om zich te plaatsen voor de achtste finales, waarin de twee Nederlanders elkaar vrijdagavond ontmoeten.

De eerste vier sets werden door Van Duijvenbode en zijn Engelse opponent Ross Smith netjes onderling verdeeld, de een iets makkelijker dan de ander. In de vijfde set was een beslissende leg nodig, waarin beide heren flink aan stonden te rommelen. Smith liet drie setdarts liggen, Van Duijvenbode deed dat ook en vervolgens maakte de Engelsman het toch af.

In set zes ging het niveau even goed omhoog: Van Duijvenbode won de eerste twee legs, Ross knalde in no time naar leg drie en won ook een matige vierde leg. In de beslissende leg kreeg Smith een matchdart op bullseye, maar die ging er nét naast en Van Duijvenbode gooide dubbel 4 er strak in voor de set.

Zo was er een zevende en laatste set nodig, waarin Smith op 2-1 kwam. Daarin lukte het niet om 92 voor de wedstrijd uit te gooien, waarna Van Duijvenbode 68 niet finishte. Smith kreeg drie matchdarts, maar die gingen allemaal mis en de Nederlander mikte dubbel 16 raak. Smith kwam nog twee keer een leg voor, maar Van Duijvenbode knokte zich terug en met Smith op dubbel 5 - na nóg een gemiste matchdart - gooide hij 71 uit voor de wedstrijd.

De Engelsen Rob Cross en Mervyn King zorgden voor een beetje een afkoelwedstrijd, vooral in de eerste twee sets kwam King niet opdagen. Dat ging iets beter toen hij in set drie zowaar een pijl op een dubbel kreeg, maar echt spannend werd het nooit. King won de vierde set, omdat Cross maar één van de zes dubbels raakte, maar daarna was het toch snel afgelopen: 4-1.

Met Dave Chisnall en Stephen Bunting sloot een tweede Engels onderonsje de middag af, waarbij Chisnall lekker begon en Bunting het met geweldig spel overnam: hij won de tweede en derde set zonder een leg in te leveren. De heren stonden fantastisch te speren, zowel scorend als op de finishes, en Chisnall trok de stand gelijk naar 2-2. De vijfde set was dan weer voor Bunting, waarna het ineens een stuk stroever ging. Bunting hield het echter net vol en de zesde set, de enige matige van de partij, leverde hem de 4-2 zege op.

Russisch Legioen vecht tegen de troepen van Poetin in Oekraïne

Ze zijn om uiteenlopende motieven ingestapt, maar hebben hetzelfde doel: Vladimir Poetin omverwerpen. Honderden Russen vechten in het Vrijwilligerslegioen "Vrijheid van Rusland" onder Oekraïens bevel tegen de troepen van het Kremlin. Dit geeft ook een politiek signaal af.

Hoeveel het er precies zijn en waar ze zijn, is topgeheim. Hun beweegredenen zijn heel verschillend. En als je je wil aansluiten, is een leugendetectortest verplicht. Maar ze bestaan: Russen vechten samen met Oekraïne tegen Russische troepen, verenigd in het "Vrijheid van Rusland"-legioen onder Oekraïens bevel.

"Ik ben geen verrader. Ik ben een echte Russische patriot", zegt de woordvoerder van het Legioen, die zichzelf Caesar noemt. Hij neemt graag journalisten  mee naar de ruïnes van een orthodox klooster in Dolina, een gebied dat in het najaar door het Oekraïense leger werd heroverd. De verbrijzelde gouden koepel, een beschermengel tussen het puin en vernietigde iconen vormen het ideale decor om "de wereld de waarden te laten zien waar Poetin voor staat", zoals de man met de staalblauwe ogen uitlegt.

Caesar kiest zijn woorden - soms Russisch, soms Engels - zorgvuldig. "Ik vecht niet tegen het moederland, ik vecht tegen het regime van Poetin, tegen tirannie". Het legioen bestaat uit "enkele honderden" Russen die na twee maanden training sinds mei in de Donbass zijn ingezet.

Ook actief in Bachmut
Het legioen maakt deel uit van het International Volunteer Corps binnen het Oekraïense leger, het embleem is een vuist met de woorden "Vrijheid" en "Rusland" erboven geschreven. Caesar legt uit dat zijn manschappen onder meer zijn ingezet in Bachmut aan het oostfront, waar al maanden hard voor wordt gevochten. Daar vochten ze onder Oekraïens bevel voornamelijk in artillerie.

"Het zijn gemotiveerde en professionele strijders die hun werk perfect doen", zegt een Oekraïense officier die anoniem wenst te blijven. Rekruten worden zorgvuldig gescreend voordat ze worden toegelaten - door middel van interviews en een leugendetectortest - om het risico op infiltratie uit te sluiten. Het legioen "Vrijheid van Rusland" publiceert voornamelijk propagandavideo's op Telegram, Twitter en Instagram en beweert al duizenden sollicitaties te hebben ontvangen.

Volgens de Oekraïense militaire expert Oleg Zhdanov heeft het legioen vooral politieke betekenis: "Het is goed voor Oekraïne als het kan laten zien dat ook de Russen democratie en vrijheid steunen en aan de goede kant strijden", zegt hij. De Russische strijders hebben echter "door hun kleine aantal niet veel invloed" op het verloop van de oorlog.

Gevechten zijn een breuk met het thuisland
De legionairs hebben verschillende motieven om tegen Rusland te vechten. Voor Tichiy, een arbeider uit de Russische industriestad Togliatti, 800 kilometer ten zuidoosten van Moskou, zijn de redenen meer persoonlijk dan politiek: zijn vrouw - die hij in Rusland leerde kennen - is Oekraïens. "Ze zou het niet hebben begrepen als we in Rusland waren gebleven", zegt de 40-jarige vader van twee kinderen, die op het moment van de invasie met zijn gezin op bezoek was in Kyiv.

Van daaruit keerde de familie nooit meer terug naar Rusland - in plaats daarvan sloot Tichiy zich aan bij het Legioen. Zijn familie in Rusland kon zijn beslissing niet begrijpen, hij had nauwelijks contact met hen. Hij heeft het uitgemaakt met zijn vrienden. Ze zaten in Rusland op de bank en herhaalden koppig: "We zullen Oekraïne bevrijden", citeert hij hen. Tichiy ziet Russische soldaten als "vijanden": hij blaast zichzelf liever op met een granaat dan door hen gevangen genomen te worden.

Caesar daarentegen heeft politieke motieven. De voormalige fysiotherapeut uit St. Petersburg omschrijft zichzelf als een "rechtse nationalist" en is ervan overtuigd dat de enige manier om de regering van Vladimir Poetin omver te werpen met geweld is. Zijn landgenoten wilden "niets zien of horen", bekritiseert Caesar, en wordt plotseling emotioneel: "Rusland gaat dood", zegt hij. "Ga naar de dorpen - je zult dronkaards, drugsverslaafden en criminelen zien." Dit is het resultaat van 20 jaar Poetin. De Russische invasie van Oekraïne op 24 februari was de doorslaggevende factor voor Caesar om met zijn vrouw en vier kinderen naar Kyiv te gaan.

'Prijsbewuste consument kiest vaker voor biologische melk'

De vraag naar biologische melk neemt toe. Het prijsverschil ten opzichte van gewone melk is de afgelopen periode kleiner geworden. Door de toegenomen vraag naar biologische melk kan het aantal biologische melkveehouders met zo’n 20 procent groeien bij grote afnemers als Friesland Campina en Eko Holland, zo maakten de zuivelbedrijven onlangs bekend.

Het is nu een goed moment om te switchen naar biologische bedrijfsvoering voor melkveehouders die willen overschakelen. Doordat de prijs van biologische melk minder hard is gestegen dan de prijs van gangbare melk is het prijsverschil in de supermarkt kleiner geworden. De prijs van de gewone melk is meer afhankelijk van de wereldwijde markt van vraag en aanbod die in de afgelopen periode verstoord is. De tijdelijk lagere melkproductie en hogere vraag naar zuivelproducten heeft geleid tot een 50 procent hogere prijs van gewone melk voor de boer.

De afzet van biologische zuivelproducten is meer lokaal en minder afhankelijk van de wereldmarkt. Hier zien we als gevolg van hogere kosten ook een prijsstijging, maar deze stijging is beperkter. Voor de melkveehouder is de biologische melk op dit moment bijna in prijs gelijk met gangbare melk en nu het prijsverschil zo klein is geworden kiezen consumenten makkelijker voor de biologische variant. Daarnaast wordt de biologische zuivel ook prominenter in het winkelschap geplaatst en heeft supermarktketen PLUS de biologische melk bijvoorbeeld aantrekkelijker geprijsd dan de gewone melk.

Voor melkveehouders is dit moment aantrekkelijk om over te schakelen naar biologische bedrijfsvoering. Er is namelijk een periode van twee jaar nodig voordat een melkveehouder het land biologisch mag noemen en in deze twee jaar mag geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Deze periode kost de boer normaal veel geld omdat de biologische meerprijs nog niet wordt ontvangen. Vanwege de huidige kleine verschillen in opbrengst is het voor melkveehouders die de overstap naar biologisch willen maken nu een goed moment om over te schakelen.

Driekwart van de Nederlanders denkt dat polarisatie toeneemt

Een ruime meerderheid van de Nederlanders maakt zich zorgen over polarisatie. Ze denken daarbij aan verslechterde omgangsvormen en verharding in het politieke en publieke debat. Ook ergeren ze zich aan uitingen die zij als extreem of radicaal ervaren. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat vandaag verschijnt.

In hun directe omgeving ervaren mensen minder polarisatie dan in de politiek en in de (sociale) media. Om het gevoel dat groepen mensen tegenover elkaar staan niet te vergroten, is het belangrijk om in het politieke debat te letten op de toon en de inhoud centraal te stellen.Veel mensen maken zich zorgen over de manier van samenleven in ons land. Deze editie van het Continu Onderzoek Burgerperspectieven (COB) laat zien dat driekwart van de Nederlanders denkt dat meningsverschillen over maatschappelijke kwesties steeds groter worden. Wetenschappelijk onderzoek spreekt dat beeld echter tegen: op veel onderwerpen is meer overeenstemming dan mensen denken en onderlinge verschillen in opvattingen groeien niet. In de manier van samenleven zien Nederlanders overigens ook dingen goed gaan. Ze noemen bijvoorbeeld onderlinge hulpvaardigheid als sterk punt. Ook vindt twee derde dat andere mensen te vertrouwen zijn.

Hardere toon en scherpe uitingen
Uit de groepsgesprekken en enquêtes die het SCP voor dit onderzoek deed, blijkt dat de zorgen van mensen over polarisatie vooral gaan over de omgangsvormen in het politieke en maatschappelijke debat. Ze noemen de harde toon van het debat, het niet goed naar elkaar luisteren en het vasthouden aan het eigen gelijk. Daarnaast blijkt dat veel mensen zich ergeren aan in hun ogen extreme uitingen. Mensen ervaren dat vooral kleine groepen met een harde toon veel aandacht vragen en krijgen, onder meer in de media. Zij hebben soms begrip voor groepen die van zich laten horen omdat ze worden achtergesteld of omdat er niet naar hen wordt geluisterd. Toch overheerst bij veel mensen ongeduld en ergernis over fel verwoorde meningen en harde protestacties.

Minder polarisatie in eigen leefomgeving
Terwijl de polarisatie en verharding in het politieke debat en op (sociale) media breed worden gevoeld, zijn de ervaringen in de eigen leefomgeving wisselend. Mensen geven aan dat dat komt omdat ze zich meestal omgeven met gelijkgestemden. Daarnaast ontwijkt men vaak discussies met vrienden, familie en collega’s over lastige kwesties om conflicten te vermijden. Het maakt hierbij wel uit om wie en waarover het gaat. Als iemand persoonlijk geraakt wordt door een onderwerp, is het lastiger de discussie hierover te vermijden. Zoals bijvoorbeeld over racisme, LHBTIQ+ rechten of stikstof. Mensen in een meerderheidspositie kunnen het zich vaak gemakkelijker veroorloven om zich te onttrekken aan het debat over dergelijke thema’s. Corona vormde hierop een uitzondering: het raakte iedereen en discussies over vaccineren hebben ook in de persoonlijke kring voor spanningen gezorgd.

Gevolgen voor sociale cohesie en democratie
Sterke beelden over polarisatie zijn niet zonder gevolgen. Een gepolariseerde samenleving - of dat nu daadwerkelijk zo is of door mensen zo wordt beleefd - kan ervaren vijandigheid tussen politieke tegenstanders aanwakkeren. Dat kan op den duur de sociale cohesie en het functioneren van de democratie aantasten. Daarom is het belangrijk om in het politieke debat een harde toon en vijandige houding te vermijden en de inhoud centraal te stellen. Daarnaast doen zowel media als politiek er goed aan om meningsverschillen niet meteen polarisatie te noemen. Verschillen in meningen en opvattingen zijn er immers altijd en horen bij een democratie. Het benadrukken van tegenstellingen kan echter verschillen onnodig uitvergroten.

FOK! Wat een weer: nat het jaar uit

winterbanner

Goede morgen!

Momenteel vallen er nog wat buitjes in het midden van het land, deze trekken oostwaarts weg. Echter komt er in de loop van de ochtend vanuit Zeeland nieuwe neerslag aan wat gepaard gaat met windstoten tot 80 km/u aan de kust. Elders is de wind ook flink aanwezig met windkracht 5. Zo snel als de buien komen, gaan ze ook weer. Vanmiddag valt er in het oosten en noorden nog een bui bij zo'n 10 graden. De wind neemt af in kracht en is de zon nog even te zien. Vanavond is het vrijwel overal droo, op het zuiden en wederom het oosten na.

Morgen begint droog maar later gaat het wederom regenen. De jaarwisseling blijft zoals het e nu uit ziet ook niet overal droog. Er is dan neerslaggebied boven de lijn Breda-Emmen. Ik hou dit in de gaten morgen en overmorgen. Want ook dan is er weer een weerbericht. Tot dan!

Avondrood brengt water in de sloot, ook in Winterswijk,  (Foto: _UserName_)
Avondrood brengt water in de sloot, ook in Winterswijk. (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Fantastische Van Gerwen naar laatste zestien op WK darts, Smith ontsnapt

Het wereldkampioenschap darts in het Londense Alexandra Palace is weer een dag dichter bij de finale. Woensdagavond werden er weer drie wedstrijden in de derde ronde afgewerkt en vooral een voormalig wereldkampioen maakte daarbij grote indruk.

De Engelsman Joe Cullen opende de avond met een partij tegen Damon Heta uit Australië, wat na een wat gezapig begin vanaf de tweede set een beetje op gang kwam. Echte spanning was er echter niet: de eerste en derde sets gingen weliswaar in vijf legs naar Cullen, in sets twee en vier kon Heta beduidend minder partij bieden, waardoor de Engelsman het in vier sets opvallend makkelijk af kon maken, 4-0.

Michael van Gerwen en de Oostenrijker Mensur Suljovic maakten er in wedstrijd twee van de avond een waar spektakel van. De eerste set ging met 3-2 naar de Nederlander, die een werkelijk fenomenale tweede set - een van de besten ooit op het WK - ook met die cijfers won. Suljovic won set drie, de Nederlander pakte de vierde set en bij 2-2 in set vijf volgde een bijzonder moment: Van Gerwen zette 121 weg op 32, in plaats van het via bullseye te proberen, waarna Suljovic 161 tóch uit wist te gooien. In een wat matige zesde set was Van Gerwen echter gewoon weer de beste, waarna hij de fantastische partij met 4-2 winnend afsloot.

Michael Smith sloot de avond af met zijn wedstrijd tegen de Duitser Martin Schindler, die een uitstekende eerste set met 3-2 won. Smith won set twee simpel, maar de derde en vierde sets gingen weer naar de kleine Duitser. In de vijfde set liet hij kansen liggen om de wedstrijd af te maken, waarna Smith het om wist te keren. De Engelsman begon sterker te scoren en vooral beter te finishen en in de laatste twee uitstekende sets gaf hij nog maar twee legs weg: 4-3 en de volgende comeback was een feit.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
©FOK.nl e.a.